Правила и грижи за засаждане на амарилис

Съдържание


Въпреки факта, че амарилис беладона рядко се среща в стайната култура, най-често това име обозначава растение от вида хипеаструм. Засаждането на амарилис, както и по-нататъшната грижа за него, не е толкова трудно, колкото може да изглежда. Можете да намерите тези растения в продажба не само в специализирани магазини за цветя и оранжерии, но и в прости хипермаркети. Също така през последните години разпространението на хипеаструмния амарилис ни позволява да говорим за него като за популярен подарък за Международния ден на жената. Друго често срещано име на хипеаструма - март или Джърси, лилия - подчертава периода на цъфтеж и деликатната красота на цвете с характерна форма.

Бял амарилис с розови ивици

Вариетални характеристики

Всички съвременни примери за саксиен амарилис са резултат от действията на животновъдите. Разграничете класическите сортове от съвременните, експериментални.

Класически сортове амарилис:

 • Дърбан;
 • Хатор;
 • Паркър;
 • Максим.

От представените сортове само Hatora има цветя с чисто бял нюанс, останалите проби са надарени с венчелистчета от различни нюанси, вариращи от яркочервено до бледо розово. Съвременните хибриди могат да се похвалят с нюанси на сьомга, както и с разноцветни венчелистчета, включително комбинации от светло зелено и червено, както и с форми на лилия и хавлие.

Амарилис

Какви трябва да са грижите за амарилис?

Грижата за амарилис е съвсем проста, при спазване на прости правила, които са подходящи за всички луковици. Трябва обаче да се помни, че самата крушка на амарилис е отровна, следователно, след края на процеса на трансплантация, трябва да измиете ръцете си със сапунена вода.

Условно грижите за всички саксийни луковици могат да бъдат разделени на два етапа: сезонът на активен растеж и цъфтеж, както и периодът на сън. По време на активната фаза амарилис предпочита доста светла стая или дори прозорец с ориентация към източната или югозападната страна, но без опасност да изгори листата с пряка слънчева светлина. Саксията ще трябва да се завърти на 180 градуса, докато цветята растат и се оформят, а растящият дръжка ще трябва да бъде вързан. Амарилисът в активната фаза е доста влаголюбиво стайно растение, поливането трябва да се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне на дълбочина около 4-5 см. Не поливайте по-често - можете да провокирате гниене на луковицата в случай на преовлажняване. Но още по-рядкото поливане ще доведе до увяхване и дори изхвърляне на цветята. За тези цели се използва само вода със стайна температура, а не студена вода от чешмата.

Повечето любители на стайните растения имат повече въпроси във връзка с тънкостите на грижата за саксийния амарилис през сънния период, тоест липсата на цветя. След като растението хвърли цветя, то може да прекара период на покой в ​​безлистно или частично листно състояние. Растението се пренарежда на тъмно място и поливането напълно спира. Важно е да не се допуска висока влажност и температура на въздуха под 6 градуса на мястото, където се съхранява крушката. Постоянната температура трябва да бъде между 9-14 градуса.

Луковици на амарилис

Тънкости при кацане

Грижата за луковиците се състои в правилния подбор на нова саксия след края на периода на сън. Веднага след като растението започне да отделя нови листа, струва си да изберете контейнер, който съответства на определени параметри. Засаждането трябва да се извършва в саксия с добър дренаж, необходим е дренажен отвор. Освен това избраните саксии трябва да са стабилни, така че масивното и високо развиващо се цветно стъбло да не допринася за обръщането.

На дъното на саксията се поставят камъчета или натрошени парчета, след това се изсипва слой от активиран земята или въглен. Такава грижа ще помогне да се избегне гниене на луковиците и инфекция с гъбични заболявания, особено при прекомерно поливане. Следващата стъпка е избор на почвата. Смес за луковица ще бъде най-добрият вариант, при нейното отсъствие е подходяща комбинация от градинска трева, пясък и торф в равни пропорции.

Разстоянието между луковиците в груповите насаждения трябва да бъде най-малко 10 см, като всяка от тях по време на засаждането не се задълбочава повече от половината.

Амарилис кълнове

Отказ да цъфти

Липсата на пъпки и дръжки не означава, че грижите не са били достатъчно добри. Може да има няколко причини: не е имало период на почивка, крушката е прекарвала през цялото време в топла стая или периодът на липса на вегетация не е бил достатъчно дълъг. Освен това цветята може да не се образуват в проба, отслабена от болести и вредители. Но има тънкости, за които знаят само сложни производители на цветя. Амарилис не обича прекалено просторна саксия, трансплантира по-често от 3-4 години, голям брой деца в близост до луковицата на майката, както и недостатъчна дневна светлина. В последния случай можете да опитате да осветете растението с лампа, за да предизвикате повторно цъфтене през следващата година.

Съвети

Ако майчиното растение образува малки дъщерни луковици, те могат да бъдат трансплантирани и след няколко години могат да се получат нови цъфтящи растения. Можете да опитате да размножите това закрито цвете със семена, но, подобно на повечето съвременни хибриди, сортовите характеристики на потомството ще бъдат нестабилни. Единственото предимство на размножаването на семена е значително по-дългата продължителност на живота на разсада в сравнение с пробите, получени като дъщерни луковици.

Амарилис на открито

Засаждане и грижа за амарилис на открито

Друг начин за отглеждане на амарилис е директното засаждане на открито поле. Средно късна пролет е оптималното време за засаждане на растение, купено под формата на луковица в открита земя. В случай, че е планирано да засадите прясно избледнело растение на градинско легло, не можете да очаквате то да цъфти този сезон, или ще е късно. Грижата за това красиво растение на открито трябва да се състои от хранене, поливане, защита от парещото слънце в южните райони и, което е много важно, защита от вредители. Като цяло, грижата за амарилис на улицата може да се нарече доста проста.

Най-честите заболявания са:

 • гниене и плесен на крушката;
 • гниене на листа и дръжки с цветя;
 • лук и паяк акари;
 • стагоноспороза, известна още като "червено изгаряне" на люспите на луковицата;
 • трипс;
 • брашнести и амарилисови бъгове;
 • листна въшка;
 • щит;
 • пролетен хвост.

Най-често появата на вредители показва отслабено състояние на растението и означава, че грижите ще трябва да бъдат променени към по-добро. Можете да изгорите засегнатите растения или да ги изхвърлите извън площадката, или можете да опитате комплексно пръскане с инсектициди с две или три повторения в комбинация с лекарства, стимулиращи имунитета.

Мнозина все още продължават да третират амарилиса като едногодишна луковица, изхвърлена след цъфтежа или трансплантирана в градината, без да й се обръща внимание. Въпреки това, правилната грижа е почти гарантирана, за да направи амарилиса постоянен обитател на перваза на прозореца.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци