Необичайно растение Adromiscus за поддържане у дома

Съдържание


Любителите на стайните растения често обръщат внимание на Adromiscus: изглежда красиво, докато има няколко вида, което означава, че винаги можете да изберете точно това, което ви харесва най-много. Растението е многогодишно, представлява малък и нисък храст. Листата са много гъсти и месести, наподобяващи по структура алое. Понякога адромискус цъфти с красиви розови или бели цветя. Те могат да бъдат от други нюанси, но това е изключително рядко.

Видове адромискус

Видове

Както бе споменато по-горе, Adromischus може да бъде от няколко вида. Всеки от тях е уникален и забележителен със своята изключителна красота. Трябва да се обърне специално внимание на всеки.

 • Гребен. Той също много често се нарича Кристат. Най-добре е да започнете с това растение, тъй като има много необичаен външен вид. Размерът е малък - само 15 сантиметра височина. Можете да го засадите в малки саксии, той ще се вкорени добре там и дори цъфти периодично. Листата са с тъмнозелен цвят, дълги около 5 сантиметра, вълнообразни в краищата, а не прави, както повечето растения. Цветята са бели със зелен нюанс и обикновено имат и розова рамка, която изглежда невероятно привлекателна.
 • Адромискус Купър. Това стайно растение има много къси, тъмнозелени, петнисти листа (повечето петна са разположени по-близо до върха на гъстите листа). Съцветията са много дълги, под формата на ухо. Цветята са бели с лилави ръбове.
 • Адромискус Пелниц. Растението е високо около 10 сантиметра със светлозелени и разклонени стъбла. Листата се разширяват към върха. Формата е набраздена, ръбовете се издигат над средата. Съцветията са много дълги - 40 сантиметра всяко. В същото време самите цветя не се различават по особена красота, те са неписани и скучни.
 • Забелязано. Много интересен вид, листата му са невероятни с красотата си. Те са овални и петнисти. В този случай петната са доста ярки, лилави на цвят. Изглежда, че растението е било боядисано нарочно. Цветята са с цвят на тухли и малки размери.
 • Три пистил. Този вид донякъде прилича на предишния, само че има още по-ярък цвят. Петна от червено-кафяв оттенък, покриват листата от двете страни, което им придава очарователен вид. Цветя на дълги тухлени цветни съцветия.

Адромискус

Грижи

Разбира се, за да може растението винаги да изглежда добре, трябва да се грижи правилно. В случай на адромискус това не е толкова трудно, просто трябва да следвате някои правила.

 • На първо място, растението трябва да бъде снабдено с достатъчно осветено място. Тя трябва да получава точно слънчевата светлина, естествената светлина, така че саксиите са най-добре поставени на первазите на прозореца. В топлия сезон те могат да бъдат изнесени на балкона, но трябва да се внимава да не се изгорят листата, ако слънцето е в зенита си.
 • Температурата, при която се поддържа Adromiscus, е не по-малко важна. През лятото трябва да е около 25-30 градуса. През зимата - 10-15, но не трябва да пада под 7 градуса. Ако през зимата е много горещо в апартамента, тогава саксиите с растението трябва да се изнесат на чист въздух. Това е допустимо, ако имате на ваше разположение остъклена лоджия. Можете също така да отворите прозорците за кратко. Основното е да се уверите, че растението не замръзва, в противен случай може да възникнат сериозни проблеми с него.
 • Сухият въздух е добър и за поддържане на адромискус - растението не е необходимо допълнително да се пръска с вода, тъй като няма нужда от него.
 • С поливането всичко също е доста просто, тъй като не е необходимо да навлажнявате почвата всеки ден.При топло време - през пролетта и зимата - е необходимо да поливате всеки път, когато почвата изсъхне. До есента количеството на водата трябва да бъде намалено. През зимата поливането на растението е изключително рядко, понякога те отказват да поливат изобщо, ако температурата на съдържанието е точно тази, която е необходима. Меката вода се използва при стайна температура. Не използвайте прекалено студена вода за напояване, това може да навреди на растението.
 • Понякога адромискусът трябва да бъде оплоден, няма нищо трудно в това. Обичайно торове за кактусикоито могат да се купят в специализирани магазини. Почвата се тори веднъж месечно от март до септември, тоест 6-7 месеца в годината. Не е необходимо да правите това в студено време.
 • Растението не се нуждае от постоянна трансплантация. Това се прави само при необходимост. Малки саксии са достатъчни за Adromiscus. Можете да използвате готова почва за кактуси и сукуленти, тя ще се побере просто перфектно. На дъното трябва да се положи добър дренажен слой, това е важно условие за безпроблемен растеж на растенията.

Възпроизвеждане на адромискус

Възпроизвеждане

Мнозина се интересуват от размножаването на адромискус, тъй като не всеки иска да купи семена в магазина. В домашни условия това растение се възпроизвежда много добре с листни резници.

Преди засаждането на семена те трябва да се съхраняват на сухо и тъмно място няколко дни. За засаждане се използва готова почва за кактуси. Можете също така да засадите семената в малък съд с речен пясък. Растението ще се вкорени без проблеми при такива условия. В бъдеще пресаждането най-вероятно няма да се наложи, ако растението се засади в саксия с достатъчен размер.

Съвети

Трябва да изберете саксии, които са по-широки - тези с диаметър, по-голям от височината. Именно в такава саксия растението ще бъде възможно най-удобно.

Обрасъл adromiscus

Болести и вредители

Въпреки факта, че за Adromiscus е лесно да се грижи, той може да развие различни заболявания, които ще трябва да бъдат лекувани безпроблемно. Например, понякога листните въшки се появяват по листата. Лесно можете да се отървете от него с помощта на специални инструменти. Основното е да не навредите още повече на самото растение.

Когато поливате, трябва да гарантирате, че водата не пада върху стъблото, това може да доведе до неговото разпадане. Необходимо е да излеете вода изключително върху повърхността на почвата, за това е най-добре да закупите малка поливаща. Ако растението няма достатъчно светлина, тогава ще изглежда бледо, листата в този случай имат удължена форма.

Декоративен сочен адромискус
Така че, популярността на adromiscus се свързва с атрактивния му външен вид и лекотата на грижа. Освен това растението заема малко място и може да се съхранява дори в най-малкия апартамент.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци