Използване на хидропоника и отглеждане на зеленина у дома

Съдържание

Хидропониката може да се използва за отглеждане не само на зелени, но и на краставици, домати, ягоди и домашни цветя. И това може да се направи не само в оранжерия, но наистина у дома, например, на балкон или на лоджия.

зелени в хидропоника

Хидропоника и нейните предимства

Още името на този метод подсказва, че култивирането на растенията се извършва чрез потапяне на корените им във воден разтвор на хранителни вещества. Поради това става възможно да се осигури снабдяването с оптимални количества хранителни вещества и микроелементи за всяко от растенията. В същото време се създават оптимални условия за пълноценно развитие и узряване на плодовете.

Не е тайна, че обикновената работа на земята е много често физически трудна и мръсна. Основното предимство на хидропониката е именно, че няма нужда от най-досадни видове работа: оран или ръчно копаене, плевене, изкопаване и разхлабване на почвата, поливане и много други трудоемки дейности. А липсата на земя улеснява поддържането на стаята чиста, така че отглеждането на зеленина в хидропоника е идеално за дома.

хидропонен магданоз

Важно е също така, че с този метод е по-лесно не само за хората, но и за самите растения. Тъй като лесно получават хранителни вещества, имат възможност да насочат всичките си усилия за осигуряване на растеж, получават оптимален набор от микроелементи. Благодарение на всички тези фактори растенията не само се развиват бързо, но и произвеждат продукти с отличен вкус.

Технологии

Най-лесният начин за използване на хидропонния метод е отглеждането на зелен лук. За целта просто поставете крушките в малки контейнери с вода. След известно време, с минимални разходи и поддръжка, свежите здравословни зелени ще бъдат готови. И с помощта на обикновена хидропонна инсталация можете да получите реколта по-бързо и да получите по-добро перо.

отглеждане на зелен лук

Диаграма на такава инсталация е показана на фиг. 1. Отделните елементи върху него са обозначени със следните номера:

 1. Табла с растения.
 2. Помпа за подаване на хранителния разтвор в тавата.
 3. Помпа за подаване на въздух към хранителния разтвор.
 4. Спрей.
 5. Епруветка за връщане на хранителни вещества.

Основната характеристика на такава инсталация е да се осигури циркулацията на хранителния разтвор. Помпата доставя хранителния разтвор от резервоара до горната част на наклонената тава, в която са монтирани специални „плетени“ саксии с засадени в тях растения.

Хранителният разтвор се стича надолу към дъното на тавата, измивайки корените на растението по пътя. От дъното на тавата разтворът се влива обратно в резервоара за разтвор. Оксигенирането на хранителния разтвор се извършва с помощта на въздушна помпа и спрей. Такива инсталации се използват за проветряване на водата в аквариумите.

зелени в хидропоника

Следните пълнители се използват като субстрат за отглеждане на зеленина в хидропонните инсталации:

 1. Експандирана глина, която е глина, спечена при висока температура. Тази лека, евтина и задържаща влагата постеля се счита за най-добрата за хидропониката.
 2. Стърготините са евтин, но не винаги удобен материал. Първо, те често изгниват с течение на времето, и второ, някои дървесни видове отделят вредни за растенията вещества.
 3. Хидрогелът е много удобен за използване като пълнител в хидропониката. Подуване, той е в състояние да задържа влага за дълго време.
 4. Чакълът е популярен пълнител. Това той дължи на своята практичност и ниска цена.Основните недостатъци са голямото тегло и лошото задържане на влага.
 5. Кокосовите влакна имат отлични физични и химични свойства за тази цел. В допълнение, той е много издръжлив и екологично чист материал. Но цената му също е доста висока.
 6. Минерална вата. Евтин и често използван материал за тази цел. Основният недостатък е, че не пропуска добре въздуха към кореновата система на растенията.

отглеждане на зеленина у дома

Сандъчетата с дупки могат да бъдат заменени с пластмасови чаши с подходящ размер. Трябва да направите колкото се може повече дупки с горещ пирон в тях. Те служат за достъп до хранителния разтвор до кореновата система на отглежданите растения.

Хранителни разтвори за хидропоника

Основни изисквания за формулиране на хранителни разтвори:

 • те трябва да съдържат всички елементи, необходими за нормалното развитие на растенията в подходящи (както малки, така и големи) количества;
 • тези елементи трябва да се съдържат в разтвори в определени съотношения, за да се осигури оптимален растеж и развитие на растенията, както и да се получи максимален добив.

За приготвяне на разтвори по-добре е да вземете дестилирана вода. В противен случай е необходимо да се вземат предвид количеството и съставът на съдържащите се в него естествени соли. Най-важните характеристики на всеки от хранителните разтвори са тяхната киселинност и електропроводимост. Киселинността (рН) на разтвора може да се измери с помощта на специални инструменти или чрез титруване, като се използва обикновена лакмусова хартия като индикатор.

разтвор в чаши

Електрическата проводимост, която определя концентрацията на разтвора, също се контролира от специални електрически измервателни уреди. Обичайните му стойности са 1,5-3 mS (millisiemens). По-добре е, ако концентрацията се следи ежедневно и ако е необходимо, липсващото количество елементи се добавя към разтвора. Препоръчва се разтворът да се замени напълно на всеки 3-4 седмици. По-лесно е да закупите готов състав в специализиран магазин.

Правилно, хидропонните зеленини могат да бъдат произведени бързо.

Не е нужно просто да актуализирате хранителния разтвор своевременно и да стартирате компресорния блок.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци