Какъв е най-добрият начин за накисване на царевични семена преди засаждането?

Съдържание


Ако накиснете царевични семена преди засаждането, лесно можете да изхвърлите неподходящите семена и да получите почти 100% кълняемост. За да получат допълнителни ефекти, летните жители използват не само вода, но специални решения.

Сушени царевични зърна

Състави за накисване на царевични зърна

Нужно ли е да накисвам царевични семена без провал? Можете да направите без него. Ако се използват цели и здрави зърна, те със сигурност ще покълнат в земята, но малко по-късно.

Предварителната подготовка включва загряване и накисване на семена:

 1. Първо зърната се разстилат на тънък слой върху лист за печене и се поставят на слънчев прозорец, което им позволява да се затоплят за 3-4 дни.
 2. След това можете да продължите към етапа на накисване.

Можете да накиснете царевица в различни състави. Всеки от тях има определен положителен ефект.

В хранителни и стимулиращи разтвори семената от царевица се накисват за 3-6 часа. Това време е достатъчно, за да стартират процесите на растеж и да запълнят зърната с полезни вещества.

Разтопете вода

Приготвя се предварително. Водата трябва да се излее в пластмасова бутилка или контейнер и да се постави във фризера. След това ледът се изважда и се оставя да се размрази точно наполовина. Факт е, че вредните примеси се концентрират в центъра на ледената маса и по този начин ще бъде възможно да се отървете от тях.

Топената вода променя молекулната си структура и има висока биологична активност през първите 12 часа след размразяването. От семената, напоени в него, по-късно израстват здрави здрави растения, които са устойчиви на болести и вредители и са способни да дават висок добив.

Температурата на водата в момента на накисване не трябва да надвишава +20 ° C.

Вода с мед

Вода с мед

Медният разтвор се приготвя от 1 с.л. лъжици мед и 250 мл вода. Този пчеларски продукт принадлежи към естествените стимуланти на растежа и е в състояние да замести индустриалните препарати:

 • "Хетероауксин",
 • "Epin",
 • „Имуноцитофит“.

Медът буди жизненост в ембрионите от семена и дава енергия за ускорено развитие.

Можете да използвате продукт от всякакъв състав (липа, флорална, елда, акация и т.н.). Основното е да използвате само естествен мед за накисване, в качеството на което можете да сте сигурни, в противен случай процедурата ще бъде безполезна.

Сочен лист от алое

Сок от алое

Не се използва в чист вид, а се смесва с вода в съотношение 1: 1. Такова решение има дезинфекционен ефект, активира метаболитните процеси и насърчава бързото покълване. Този метод е идеален за тези, които вече имат такова растение у дома.

Приготвянето на суровините има свои собствени характеристики:

 • Могат да се използват само зрели листа от цвете, по-голямо от 3 години.
 • Предварително нарязаните листа се увиват в дебел плат и се поставят на рафт на хладилника, където трябва да прекарат 7-10 дни. През този период съдържанието на биологично активни компоненти в растителния сок се увеличава многократно.
 • За стари семена се използва екстракт от алое в чистата му форма без разреждане с вода.

Няма смисъл да използвате месомелачка, за да получите малко количество сок. Получава се, като се направи надлъжен разрез на листа и се прецежда съдържанието на пулпата в чинийка или чаша.

Дървена пепел

Инфузия на дървесна пепел

Такъв състав може да се счита за естествен тор, тъй като пепелта съдържа всички основни елементи, необходими за растенията - калий, фосфор, магнезий, калций.

Първо трябва да приготвите инфузията. За 1 литър топла вода добавете 2 с.л. супени лъжици прах от пепел. След това разтворът трябва да се влива 2-3 дни.

Дървесината, използвана за производството на пепел, трябва да бъде екологична, без признаци на гниене и влошаване. Неприемливо е да се изгарят за тази цел дървени изделия или дъски, покрити с боя, лак, импрегнирани с химически съединения.

Как да накисвате семена правилно?

Преди да накиснете семената за засаждане, те се калибрират, за да се избере висококачествен посадъчен материал. Това ще изисква плитък съд със студена вода и самите семена.

Семената се потапят във вода и изчакват няколко минути. Висококачествените и не пресушени семена ще паднат на дъното, те се използват по-късно за засаждане. Плуващите зърна могат да бъдат изхвърлени, няма да има смисъл от тях.

Тогава те действат така:

 1. На дъното на дълбока чиния поставете тензух, сгънат на 2 слоя.
 2. Семената се поставят върху марлевата подложка, така че да не влизат в контакт помежду си.
 3. Изсипете вода или стимулиращо съединение върху чинийка, зърната трябва да бъдат покрити наполовина.
 4. Покрийте семената с влажна марля.

Ако се използва хранителен или стимулиращ разтвор, подутите зърна се засаждат след 3–6 часа.

Когато се накисва в изворна или разтопена вода, чинийката се изважда на тъмно, топло място и се изчаква белите опашки на корените да се излюпят. По време на процеса на накисване добавете вода, ако е необходимо.

Не потапяйте напълно семената в течността. При събуждане те се нуждаят от кислород, който участва в биологичните процеси. Ако в този момент няма достъп на въздух до царевичните зърна, посадъчният материал ще стане неизползваем и ще остане само да го изхвърлите.

Не трябва също да не преекспонирате семена, върху които кълновете вече са се излюпили. В процеса на растеж корените ще се преплитат помежду си и могат да се повредят по време на засаждането.

Накисването на царевични семена ще помогне особено на градинарите, живеещи в студен климат. Наистина, в недостатъчно загрята почва, зърната ще отнемат много повече време, за да покълнат. Във всеки случай подобна процедура не носи вреда, но има видима полза от нея. Следователно можем спокойно да препоръчаме накисването като предсеитбена подготовка за тази култура.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци