Как правилно да засадите семена от лук за разсад?

Съдържание


Отглеждането на лук от семена за един сезон е доста осъществима задача, ако подходите компетентно към този въпрос. Провалът може да сполети градинаря, ако е избран грешен сорт. Можете да получите ряпа в края на лятото само при засяване на ранни хибридни сортове. В същото време лукът не се нуждае от специални грижи.

Стъблото на цветя лук със семена

Избор на сорт за засаждане

Набавянето на собствени семена лук не е трудно: просто трябва да оставите цветните дръжки да узреят и, когато дойде времето, да съберете от тях черни семена, които приличат на малки парченца въглища. По-добре е първо да засадите лук за ежегодно отглеждане на разсад: на открито полето на кълновете ще трябва да се обърне много повече внимание.

Ако трябва да купувате семена, трябва да се съсредоточите върху няколко критерия:

 • Условия за растителност. Необходимо е да се избират ранни сортове, които узряват за 80–90 дни. При видовете от средния сезон този процес продължава 110 дни, късните сортове узряват за 130 дни. Можете да прочетете информацията за вегетационния сезон на опаковката.
 • Брой гнезда. За засаждане на ряпа е по-добре да изберете сортове с малки уши, които дават 1-2 луковици. Многоразредените сортове дават много пера и до 5 средни по големина плодове.
 • Плодова маса. Едроплодните хибриди могат да тежат 400-500 g, средните луковици тежат 120 g, а малките тежат 50 g.
 • Вкусови качества. Лукът може да бъде сладък, пикантен или умерено лют. Първият вариант често се добавя към салати, яде се пресен, останалите се използват за готвене.

Хибридните семена са по-скъпи, но имат няколко предимства. Такъв лук е по-малко болен, съхранява се по-дълго, дава обилна реколта с минимална поддръжка.

Поклон червен барон

Сред популярните сортове и хибриди, подходящи за годишно отглеждане, са:

 • "Ексибишен",
 • „Наслада“,
 • "Кентавър",
 • Албион F1,
 • Червеният барон
 • Копра F1,
 • "Sangro"
 • "Марс F1" и други.

Когато купувате, трябва да обърнете внимание на срока на годност на семената. След изтичане на срока на годност семенният материал губи кълняемостта си. Ако семената са стари, само 30% от общия брой ще покълне, докато свежите семена осигуряват до 90% от разходите. Сладките и полуостри сортове зеленчуци са по-подходящи за отглеждане на ряпа през един сезон.

Покълнали семена от лук

Подготовка на семената и покълване

По-добре е да засаждате семена върху разсад, тъй като те покълват дълго време. Ако поникнете лук в земята, плевелите ще го запушат, в резултат на което идеята може да се превърне в смъртта на кълновете.

Подготвителни етапи:

 1. Преди сеитбата семената се калибрират чрез подбор на едри и пълни екземпляри.
 2. След това трябва да накиснете семената за 2-3 часа в слаб разтвор на калиев перманганат и след това да изплакнете в чиста вода. Това се прави с цел дезинфекция.
 3. Ако желаете, следващата стъпка може да бъде накисване в разтвор за стимулация на растежа или загряване в гореща вода за 30-40 минути. И двете процедури ще помогнат за получаване на приятелски издънки за по-кратко време.
 4. Някои летни жители предпочитат да покълнат семена, като ги увият във влажна кърпа. Платът трябва да се навлажнява периодично, за да не изсъхне. Кълновете ще се излюпят след 7-10 дни. След това те се вграждат във влажна почва.

За удобство можете да залепите семената върху тоалетна хартия с помощта на нишестена паста. След като заготовките изсъхнат, те се навиват преди засаждане. При сеитба хартиените ленти се полагат в редове със семената надолу. Предимството на този метод е равномерното разпределение на семената: не е необходимо да се подреждат семената едно по едно или да се разреждат разсадът в бъдеще.

Разсад от лук

Засяване на разсад

Ако семената са били накиснати преди сеитбата за разсад, те леко се изсушават, докато не са ронливи.

Лукът може да бъде покълнат в общ контейнер. Височината на контейнера не трябва да надвишава 10-12 см. Можете да вземете почва от градината си като почва и да добавите към нея малко хумус и дървесна пепел. Универсална посадъчна почва, закупена в магазин, също е доста подходяща.

Сеитбата се извършва в края на февруари или началото на март - това е времевата рамка за средната лента. В района на Ленинград лукът се засява за разсад в началото на април, а в Сибир и Урал - 2 седмици по-късно.

Схема за отглеждане на разсад:

 1. Необходимо е да се спазва интервал от 5 см между редовете.Семената трябва да се засаждат на разстояние 1 см едно от друго в канали с дълбочина 0,5–1 см. Можете да сеете лук и по-дебел, но след това ще се наложи изтъняване малко по-късно.
 2. Горните култури леко се поръсват със суха почва.
 3. След това напръскайте с вода и покрийте с прозрачен филм.
 4. След появата му филмът се отстранява. На този етап кутията за разсад се съхранява в топло, затъмнено помещение при температура от +26 ° С.
 5. След като кълновете се появят над повърхността на земята, кутията се прехвърля на осветено място, а температурата в помещението се намалява до + 16-18 ° C през деня и + 10-12 ° C през нощта. Тази техника ви позволява да контролирате растежа на въздушната част и активното формиране на ряпата.

При сеитба през зимата ще е необходимо допълнително осветление. За това е подходяща флуоресцентна лампа или специална фитолампа.

Подрязване на разсад от лук преди засаждане на открито

Грижи за разсад и пресаждане на постоянно място

Докато разсадът е у дома, на всеки 10 дни им се дава биологично хранене:

 • можете да използвате пилешки тор, като го разреждате във вода в съотношение 1:10;
 • готови торове, като "Zdraven", също са подходящи.

Необходимо е редовно да навлажнявате насажденията с малко количество вода, за да не изсъхне почвата.

Гмуркането на лук, за разлика от другите зеленчукови култури, не е задължително. Можете да разреждате разсада само, оставяйки разстояние 1,5–2 см между растенията.

Разсадът се трансплантира на открито легло след 2 месеца. Лукът е студоустойчиви култури, така че лесно могат да издържат на малки пролетни студове.

Засаждането на лук в открит терен има свои собствени характеристики:

 1. Обикновено има много посадъчен материал, така че най-силните екземпляри са избрани за засаждане.
 2. Преди засаждането в земята листата и корените на разсада се нарязват с 1/3.
 3. В навечерието на засаждането на разсад, градинското легло се изкопава, браздите се нарязват и се разсипват обилно с топла вода.
 4. Разсадът от лук се разпределя върху браздата с интервал от 7-10 см и разстояние между редовете от 30 до 55 см (в зависимост от сорта). Кълновете се засаждат на дълбочина 2 cm.
 5. След засаждането растенията се поливат, като се отделя по литър вода за всеки случай.
 6. Земята е леко натъпкана и мулчирана.
 7. След 3 дни ще трябва да извършите първото разхлабване.

Отглеждане на лук в открито поле

Отглеждане на открито

Ако всичко беше направено според правилата, лукът бързо се вкоренява и започва активно да расте. В открито поле той се нуждае от навременно поливане, торене, разхлабване и плевене.

Плевете и разрохквайте почвата след всяко поливане или дъжд. Достъпът на кислород до корените осигурява ускорен растеж на растенията.

Поливане на лук

Овлажняване на почвата

По време на периода на вкореняване зеленчукът се нуждае от повишена влажност на почвата, но по-късно поливането се намалява. В момента на образуването на луковиците почвата се навлажнява според нуждите. В региони, където има малко валежи, лукът се полива 2-3 пъти месечно, изразходвайки 10 литра вода на квадратен метър.

Характеристики за поливане:

 • 20 дни преди прибирането на реколтата поливането се спира изцяло, в противен случай качеството на зеленчуците ще се влоши - лукът ще стане воднист и ще се съхранява по-лошо. В средната лента спират да поливат легла с лук от средата на юли.
 • Водата за напояване трябва да бъде непременно топла: от ниска температура растенията ще изпитат стрес и ще станат по-уязвими от брашнеста мана и други гъбични заболявания.
 • Необходимо е да поливате градината сутрин или вечер. През деня слънчевите лъчи могат да причинят изгаряне на листата чрез пречупване през водни капчици.
 • По-добре е да поливате млади разсад от лейка за поливане с накрайник. След оформянето на главите се извършва поливане в пътеките.
 • Много удобно е да използвате системата за капково напояване - тя е включена през нощта.

Според правилата на селскостопанската технология при отглеждане на лук за ряпа се полива 2 пъти по-рядко, отколкото при отглеждане на перо.

За борба с луковата муха опитни летни жители практикуват поливане със солена вода. Тази процедура се извършва на три етапа:

 1. Когато перото нарасне с 5-7 см, лукът се полива със солев разтвор в концентрация 30 g сол на 1 литър вода.
 2. След 10 дни лечението се повтаря, като се консумира 40 г сол на 1 литър вода.
 3. След същия период за последен път изсипете солена вода върху лука, като добавите 60 г сол на 1 литър вода.

След всяко третиране, след известно време, напоявайте отново с чиста вода.

Развъждане на червей с вода

Торене, защита от болести

При едногодишно отглеждане на лук се тори три пъти:

 1. Първото хранене се извършва веднага щом зелените излязат на градинското легло.
 2. Торът се прилага за втори път след 2 седмици.
 3. Третото подхранване се извършва през периода, когато луковиците достигнат размера на орех.

Като тор се използва разтвор на червейка, птичи изхвърляне или урея.

Чаша органична материя се добавя към една кофа с вода. Торът се изразходва със скорост 3 литра торене на 1 квадратен метър.

Според правилата тор се прилага само върху влажна почва, поради което е препоръчително да се извърши подмиване скоро след поливане или дъжд.

За да увеличите добива и да предотвратите заболявания, можете да добавите "Epin" към хранителния разтвор - 1 ампула на кофа.

За предотвратяване на гъбични заболявания в началния етап на растеж (с дължина на перата 15 см) лукът се напръсква с разтвор на меден сулфат, приготвен от 1 чаена лъжичка прах в кофа с вода.

Голям лук в ръка

Реколта

След като перото пожълтява и започне да лежи, те започват да берат. Това се случва, като правило, през второто десетилетие на август.

Ако отложите прибирането на реколтата, зеленчуците могат да започнат да растат отново, такава култура ще се влоши в бъдеще по време на съхранение.

Предполага се, че лукът се извлича от земята при сухо, слънчево време. Изкопаните луковици се излагат на билото, за да изсъхнат. Когато зеленчуците са малко сухи, те се почистват от земята и продължават да изсъхват на слънце или в сухо проветриво помещение. Преди съхранение лукът се сортира, отнема развалените и голи глави - първо се изяждат.

Листата се нарязват, оставяйки шийка с дължина 6 см. Реколтата се съхранява в кутии или мрежи при ниска температура над нулата и ниска влажност на въздуха. Ако планирате да съхранявате лука в апартамент, трябва да ги извадите далеч от батериите.

Опитът на много градинари показа, че е много реалистично да се отглежда лук от семена за един сезон. При избора на подходящ сорт и придържане към селскостопанската технология ще бъде възможно да се получат глави със среден и дори голям размер без много ощипване.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци