Как да засаждаме и отглеждаме спанак на открито

Съдържание

Спанакът е растение, което има няколко полезни свойства. В топлите райони могат да се събират годишно няколко култури от зелени листа с високо съдържание на микроелементи и метали. Начинаещите любители на растенията трябва да се запознаят с основните правила за отглеждане и грижа за спанак на открито. Това не е трудна работа, но изисква познаване на основните стъпки.

Чиния със спанак

Характеристики и предимства на спанака

Това растение прилича на киселец, но има няколко разлики:

 • листната маса спанак не е дълга, кръгла, с неравна повърхност и по-месеста;
 • вкусът на листата е пикантен, послевкусът е леко кисел и горчив.

Според диетолозите, ползите от спанак в съдържанието в листата на голямо количество фибри и пълен витаминен комплекс. И така, витамин "Е" е отговорен за подмладяването на организма. Високите нива на микроелементи (селен, йод, фолиева киселина) също имат положителен ефект върху човешкото здраве. Флавоноидите помагат да се забавят възпалителните процеси, а заслугата на витамин К е да нормализира кръвното налягане, да подобри функционирането на сърцето и съдовата система. Фибрите имат благоприятен ефект върху храносмилателната система.

Несъмнените ползи от спанака увеличават популярността му, но също така е важно да се знае група болести, при които прекомерната зависимост от спанак може да бъде вредна.

Спанак листа

Консумацията на спанак трябва да бъде ограничена:

 • за всички видове заболявания на отделителната система;
 • подагра;
 • чернодробно заболяване;
 • ревматизъм;
 • заболявания на стомашно-чревния тракт и жлъчните пътища.

Важно! Имайки изброените по-горе заболявания, растението не трябва да бъде напълно изключено от диетата: основната опасност е оксаловата киселина, а останалите компоненти са изключително полезни. Затова оставете спанака в менюто, но в малки количества и вземете само млади листа, където концентрацията на киселина е понижена.

Най-добрите сортове

За отглеждане на растения в открито поле, според градинарите, семената от седем сорта са най-подходящи. Всички те са разделени на три групи: ранно, средно и късно узряване.

Спанак от сорта Годри

Най-подходящите сортове за ранно узряване:

 • "Godry" - 14-20 дни след засаждането, първата реколта от листа може да бъде премахната. Листата розетка достига диаметър 230 мм;
 • Сортът Giant позволява отглеждане на розетки с удължени листа с диаметър до 500 mm. След 14 дни могат да се берат първите сочни, месести листа.

Среден сезон:

 • сорт "Матадор" е устойчив на ниски температури, но изисква добро поливане. Средно голяма розетка от зеленина е готова за прибиране на реколтата от 20 дни. Листът е гладък, сиво-зелен цвят;
 • спанак, устойчив на замръзване и ранно освобождаване на стрелците - сорт „Krepysh“.

Късно узряващи сортове, идеални за засаждане в земята: високодоходни "Виктория", "Спокан" и "Варяг".

Сортове спанак Гигант

Подготовка за кацане

В страната за отглеждане на култура не се изисква да се разпределя голяма площ, много по-важно е да се подготви почвата преди засаждането.

Избор на почвата

Най-добрият вариант е да засадите семена в лехите, където са растяли преди:

 • всички ида бобови растения;
 • тиквички;
 • краставици;
 • домати.

Не трябва да засаждате спанак на сянка, най-добрият вариант е място, осветено най-малко за половината от дневната светлина през лятото и на малък хълм. На хълм почвата ще се затопли по-бързо и храстите ще се развият по-бързо. В същото време ярката слънчева светлина и интензивната топлина са противопоказани за растението.

Засаждане на спанак

По отношение на състава се предпочитат глинеста или пясъчна глинеста почва, наситена с органични торове, със свободен поток на въздух и вода.Допуска се и засаждане на тежка земя. В този случай ще трябва да добавите вар, пепел и органични вещества. Когато се засажда върху карбонатни почви, растението не получава достатъчно хранене с желязо, така че дефицитът му ще трябва да се попълни.

Като цяло е важно да се поддържа нормално ниво на киселинност на почвата за силен растеж. Тази цифра трябва да бъде в диапазона от 6,7-7. При по-висока киселинност растението изостава в развитието си и може да изчезне. Навременното въвеждане на хранителни вещества ще позволи решаването на всички проблеми и увеличаване на добивите. За да се намали киселинността, трябва да се добавят вар, креда или доломитово брашно.

Оплождане

Необходимо е да се подготви почвата за засаждане на семена през есента. За това минералните торове и органичните вещества се разпределят равномерно по повърхността и едва след това се изкопават. През пролетта, преди засаждането, ще бъде достатъчно да изравните градинското легло и можете да посеете семена на открито.

Ако почвата съдържа недостатъчно черна почва, ще трябва да приготвите смес от минерални торове за 1 м2 легла:

 • калий - 15 g;
 • фосфор - 8 g;
 • азот - 10 g.

Важно! Листата на растението натрупват пестициди, така че не се препоръчва да се прилага голямо количество органичен тор след засаждане на семената.

Поливане на спанака

След засаждането можете да нахраните спанак при поливане или оплождане на почвата след следващата реколта, с почивки от 14 дни. Най-добрият вариант са индустриалните торове с балансирано съдържание на хумат и микроелементи, но при размножаване е наложително стриктно да се спазват пропорциите, посочени на опаковката. В противен случай растението или няма да получи достатъчно хранене, или листата на растението ще изсъхнат поради изгарянето.

Кога и как да сеят семена

Спанакът понякога се засажда с разсад, но в този случай растението е болно за дълго време - разсадът бързо наваксва разсада в развитие. Затова засаждането на растенията често се извършва чрез семена, а разсадът се използва като резервен вариант, по време на продължителна студена пролет. Единственото условие е да накисвате материала за няколко дни в топла вода преди работа. След това семената се измиват и изсушават.

Спанакът може да бъде засаден върху цялата повърхност на леглото или в чисти редове. Ако почвата е тежка в страната, по-добре е да се сеете, като семената се разпръснат на равен слой. Ако почвата е рохкава, в редовете също ще има добра кълняемост. В този случай каналите се правят на дълбочина 25-30 мм с разстояние между редиците 250-300 мм. Тогава семената се разпределят равномерно подред, покриват се с пръст от страни и леко уплътняват почвата.

Спанакът не се страхува от малки студове, така че засаждането е разрешено вече при температури от + 4 ° C, веднага след топенето на снега. Дори се препоръчва, тъй като покълването на семената се увеличава: земята е наситена с вода, а растенията получават необходимите условия за растеж. Периодично разхлабвайки земята и поливайки леглата, ревният собственик получава първата реколта от зелена зеленина след 20-30 дни.

засяване на семена

Съвети! Според опитни градинари е по-добре да се съсредоточите върху люляците, когато засаждате спанак. Веднага щом пъпките се излюпят на храстите, можете спокойно да засадите семена.

Не бива да сеете семена през лятото в екстремни горещини: такива насаждения няма да донесат добра реколта.

Препоръчително време за качване:

 • в началото на пролетта;
 • най-добрият вариант е през есента, преди първата слана.

В последния случай първите издънки ще се излюпят преди зимата. Спанакът не се страхува от силни студове, особено ако е покрит със слой сняг (ако зимата не е много снежна, трябва да покриете леглата с фолио). Но на масата ще има първата реколта от витамини в рамките на 7-10 дни след почистване на леглата от сняг.

Грижи за растенията

За растението е важно почвата в градината да е винаги рохкава и влажна, да има добра вентилация на насажденията и да има достатъчно слънчева светлина. Съответно целият процес на грижа за спанака се състои от няколко етапа:

 1. Изтъняване и прищипване.
 2. Плевене.
 3. Подхранване.
 4. Разрохкване на почвата.

Спанак кълнове

Веднага след като 2-рият истински лист се появи в изхода, е необходимо насажденията да се разреждат. В този случай е по-добре да премахнете мъжките издънки.Разграничаването им е лесно: мъжете първо изтласкват стъблото и едва след това се развива розетката с редки листа. При жените веднага се връзва силна розетка с много зеленина. При изтъняване за първи път е важно да се поддържа разстояние между храстите от 80–90 мм и да се отстранят отслабените растения. Тази работа предотвратява цъфтежа на ранния спанак и насочването на енергия към цветята за сметка на листата.

Второто изтъняване се извършва, когато листата започнат да влизат в контакт със съседните спанакови храсти. Трябва да направите празнини от 150 мм. По това време можете да подхранвате растенията с промишлени средства или с разтвор на ферментирал тор.

Грижата за спанак ще изисква от градинарите да премахват плевелите, водата и да разхлабят разстоянията между редовете. Такива грижи ще предотвратят ранното образуване на стрели по храстите и равномерното и бързо развитие на спанака. За да увеличите добива на храстите, те могат да бъдат прищипани. За да направите това, на възрастни растения прищипете горния ред листа, осигурявайки бързото развитие на нови издънки.

Спанак в земята

Мулчирането на почвата в леглата позволява не само да се запази влагата, но и предпазва растенията от гъбични заболявания. При първите признаци на брашнеста мана или увреждане на листата на листните въшки е важно растенията да се третират с фунгициди, да се измият със сапунена вода. За да предпазите спанака от нематода от цвекло, засадете семената по-далеч от цвеклото.

Бележка за начинаещи градинари

Спанакът е непретенциозна култура, която узрява бързо, но е важно да спазвате няколко основни правила, за да получите отлична реколта от сочни листа:

 • вегетационният сезон на растението е до 60 дни, следователно, ако искате да получите сочни листа през целия сезон, семената се засаждат през пролетта с интервал от 7-10 дни;
 • постоянно отрязвайки старата зеленина, увеличавате вегетационния сезон на храстите;
 • по-добре е да закупите семенен материал в доказани центрове за посев; не бива да преследвате малки спестявания с риск да купите семена с изтекъл срок на годност или с ниско качество;
 • не забравяйте да премахнете стрелите върху спанака и разредете храстите, като премахнете слабите и мъжките растения, ако искате да съберете множество култури.

В заключение, няколко думи за съхранението на спанакови листа. Зеленчукът ще остане свеж 8-10 дни, ако се измие и постави на рафта на хладилника. Полезните вещества се запазват и в замразени или изсушени листа. Храстите на перваза на прозореца се развиват добре през зимата. И все пак най-здравословният и сочен спанак расте на открито. Достатъчно е да следвате прости правила и ще се радвате на зеленина от ранна пролет до късна есен.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци