Тайните на отглеждането на кафе дърво в Русия у дома

Съдържание

Възможно ли е да се отглежда кафе в Русия? На улицата това южно дърво никога няма да преживее зимата, а в топла стая африкански гост може да се адаптира към необичайни условия и дори да даде плод. За постоянна употреба зърната не са достатъчни, добивът от едно растение годишно няма да надвишава 0,5 кг, но понякога можете да поглезите себе си и много скъпи гости. Това растение ще украси интериора на къщата, а по време на цъфтежа ще запълни стаята с нежен аромат. Ако желаете, можете да го оформите във формата бонсай, и под формата на храст.

Кафе дървета в декоративни контейнери

Условия за отглеждане на африканско дърво

Докарали сте растение от африканските тропици до студен климат. В топла стая няма да умре, но всеки собственик иска да види не закъсал храст на прозореца, а силно цъфтящо и плодоносно растение. За да накарате домашния си любимец да се чувства като у дома си, кафето трябва да се отглежда в среда, подобна на тази на африканските тропици.

През лятото, когато температурата навън не спадне под + 16⁰, не дръжте цветето у дома, изнесете го на чист въздух. През периода на интензивен растеж той се нуждае от топлина, през деня е по-добре да го поддържате на + 23⁰, а през зимата температура около + 18⁰ ще осигури на растението комфортна почивка. Един тропически храст няма да харесва твърде сух въздух. Вкъщи палет с мокри камъчета ще помогне да се реши проблема.

Кафето дърво се нуждае не само от специална температура на въздуха, но и от обичайната продължителност на дневната светлина. През зимата нощите са твърде дълги, растението се нуждае от допълнително осветление с електрически лампи. Не се изненадвайте, но африканският храст няма да хареса пряка слънчева светлина: у дома кафето расте в сянката на високите дървета. У дома, при ясно време, завесете прозореца с тюл.

Не се притеснявайте, че в дома ви няма опрашващи насекоми. Това растение може да се опрашва само. По време на периода на цъфтеж го дръжте на открито, така че движенията на теченията да духат над цветето и да помагат на прашеца да се премести от тичинките към плодника. Много скоро ще видите плодови яйчници.

Цъфтящо кафе

Възпроизвеждане на дървото за кафе

Покълването на семената на кафето не трае дълго. Безполезно е да покълнете купените в магазина зърна, дори и да не са печени. Материалът за засаждане може да бъде закупен от собственици на закрито кафеено дърво или при пътуване до тропически страни на плантации. Веднага поставете зърната във влажна почва и ги отнесете вкъщи в буркан, като не им позволявате да замръзнат. Разсадът ще се появи след месец, но първата реколта у дома ще трябва да изчака поне 5 години.

Семената покълват много трудно. Твърдата обвивка не позволява на кълновете да пробият и дори ако засеете много семена, пресни от кафевото дърво, може да не се появят издънки. Помогнете на ембриона да пробие кората, като внимателно отрежете малка част от корите. Можете да опитате друга опция, да закупите специален продукт, който разтваря силно покритие.

Съвети

Ако има възможност да изберете посадъчен материал от няколко вида, спрете на Арабика. Този сорт понася необичайните условия на отглеждане у дома по-лесно от другите, развива се бързо и не се нуждае от сложни грижи.

Има по-лесен начин за размножаване на кафеен храст: отрежете стрък от друго растение. Дървото трябва да бъде плодотворно, а клоните да бъдат избрани в средата на короната. Първите години кафеното дърво у дома расте много бавно, а след това ще започне интензивно да пуска нови издънки. В този случай можете да получите първата реколта на третата година.

Кафени издънки

Как правилно да засадите кафе

Кафето дърво бързо дава дълъг разклонен корен. За домашно засаждане трябва да изберете достатъчно дълбок и широк съд. Почвата трябва да бъде поета плодородна чернозем с леко кисела реакция. Не забравяйте да добавите пясък, за да направите почвата по-разхлабена и по-водопропусклива. Проверете дали дренажните отвори са отворени и изсипете експандирана глина на дъното на саксията и след това земя.

Семената трябва да се поставят плоски на земята. Покрийте зърната със пръст или ги притиснете в земята на дълбочина около 1 см. Покрийте съда със стъкло, което трябва да се изважда ежедневно, да се избърсва и да се обръща с другата страна към земята. Когато кълновете пуснат листа, го засадете в саксия, където ще се развива първата година до следващата трансплантация.

Ако засаждате стрък, надраскайте долната част с игла отгоре надолу и задръжте нарязания в симулатора на растежа за 2-3 часа, след което го залепете в земята на дълбочина 3 см. Честите корени растат на места, където стъблото на листа е прикрепено към клон, опитайте се да направите тази област на земята. Поставете найлонова торбичка върху саксията, така че потомъкът да пусне корени във влажния въздух. Когато се появят първите листа, кълновете трябва да бъдат трансплантирани в друг контейнер.

Кафе дървета в саксии

Екзотични грижи за растенията

Резкият спад на температурата е противопоказан за растението. Течността за поливане трябва да бъде с няколко градуса по-топла от околната температура. Ако наливате вода от чешмата, прекарайте я през филтър или я сварете, за да отстраните солта. През лятото растението се нуждае от много влага, уверете се, че почвата не изсъхва. През зимата храстът почива, не се нуждае от често поливане, навлажнете го не повече от 1 път седмично. Непременно ежедневно пръскайте кафеното дърво през топлия сезон.

Съвети

С течение на времето почвата в саксията ще стане неутрална или алкална. За да понижите pH, добавете няколко зрънца лимонена киселина във водата всеки път, когато поливате.

Използвайте течен розов тор за торене у дома. По време на периода на дейност е необходимо да го храните на всеки шест седмици. Когато пъпките се заредят и настъпи цъфтеж, изберете състави с високо съдържание на азот и фосфор. По време на сънния период торовете не са необходими за дървото.

Необходимо е да пресадите цвете у дома веднъж на 2 години. Моля, обърнете внимание, че не само въздушната част се увеличава, но и кореновата система, така че вземайте по-голяма саксия всеки път. Растението обича винаги да пада върху него от едната страна. Нежелателно е да обръщате саксията, по-добре е да имате неравна корона и добра реколта, отколкото равномерно кафево дърво без плодове.

Ако искате да си направите кафе у дома, помислете за размера на стаята. Това растение не понася резитбата, по-добре е да се остави да се развива естествено. В една тесна стая може да се окаже, че там ще живее само храст и няма да има място за хората. Разбира се, сухите, болни и повредени процеси трябва незабавно да бъдат премахнати.

Листата от кафе пожълтяват

От какво се оплаква храстът

Когато условията на живот се влошат, външният вид на растението се променя. Ако листата започнат да губят цвят и блясък, на храста му липсва киселина, поливайте го с подкиселена вода. В застоялия въздух короната започва да пожълтява и изсъхва. Ако листата изгният, въздухът в стаята е твърде влажен.

Най-голямата опасност за кафеното дърво е хипотермията. Ако в краищата на листата започне да се появява черна рамка, спешно преместете саксията на топло място. Когато студът идва от дъното, поставете контейнера върху дъска или друг изолационен материал. Може би храстът ще оцелее, но ако листата продължат да почерняват, растението скоро ще умре.

Периодично инспектирайте храста за вредители:

  • брашнест;
  • листни въшки;
  • краставици;
  • кърлежи.

Ако забележите паразити, третирайте растението с инсектициди. По-добре е да откъснете силно повредени листа и да изтриете тези, на които раните са почти невидими, с влажна кърпа.

Кафени зърна

Реколта

През лятото пъпките се връзват в аксилите на листата. От тях цъфтят бели цветя, които живеят не повече от 3 дни. Не пръскайте храста през периода на цъфтеж, в противен случай яйчниците няма да могат да опрашват. Скоро на мястото на цветята ще се появят зелени плодове. След няколко месеца те ще станат червени и приличат на череша. Вътре в пулпата има 2 зърна, от които можете да направите ободряваща напитка.

Не се притеснявайте, че обелените от пулпата зърна няма да имат аромат или обичайния цвят. Купуваме печено кафе в магазина. Сложете зърната в тиган и задръжте за няколко минути при + 200⁰. След това охладете бързо в хладилник, за да предотвратите загубата на аромат и поставете в херметически контейнер.

Ако искате да засадите нови дървета, веднага след прибирането на реколтата, почистете пулпата от зърната, изплакнете и поставете в слаб разтвор на калиев перманганат за половин час. Семената са готови за засаждане, но по-скоро ги поставете в земята. Семената ще се окажат в обичайните условия, където са отглеждали и се развивали. Ембрионите няма да изпитат стреса от промяна на средата и бързо ще започнат да узряват.

Цвете и плодове на кафе

Изход

Култивирането на кафе в Русия е възможно, само дървото може да оцелее не на улицата, а у дома на перваза на прозореца. Колкото повече условията за отглеждане започват да приличат на африканските тропици, толкова по-добре ще се чувства южният посетител. Основните му изисквания са топлина и разсеяна светлина. Нито тъмен ъгъл, нито гореща слънчева светлина са подходящи за растението: на перваза на прозореца го засенчвайте с муселин или тюл.

Зърно за сеитба може да се приема само прясно. Или отидете в тропически страни на плантации или вземете назаем от приятели, които вече отглеждат кафе у дома. По-удобно е да отглеждате разсад от резници, тогава ще съберете по-бързо. Изрезката трябва да пусне корени при висока влажност, под найлонов плик или стъклен буркан.

Първата реколта ще бъде малка. По-добре е да не го използвате за приготвяне на чаша от напитката, а за отглеждане на нови разсад. Кафеното дърво у дома не живее дълго, едно копие може внезапно да умре и няма да имате посадъчен материал за отглеждане на нов храст. Не се ограничавайте до едно растение, винаги отглеждайте 2-3 копия. Тогава винаги ще имате суровините за приготвяне на чаша вкусно кафе, а стаята ще бъде украсена с красиви екзотични дървета.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци