Най-добри техники за засаждане и отглеждане на картофи

Съдържание


Най-често срещаната работа на градинарите в цялата страна е отглеждането на картофи в страната. Дълго време всичко вървеше по обичайната схема: в точното време те разораха или изкопаха парцел, започнаха да засаждат клубени, сгушени и изкопани. Можете да продължите по същия начин, но се появяват съвременни методи, работата става по-малко трудоемка и по-ефективна. С появата на машини за засаждане и засаждане са разработени нови технологии, като например метода за квадратно гнездене. Опитайте различни начини за отглеждане на картофи и намерете този, който работи най-добре за вашия район.

Лопата в земята

Подготовка на сайта

Ако е възможно, препоръчително е да засаждате картофи на ново място всяка година. Не правете плантация, в която през предходната година са отглеждали семенни култури, слънчогледи и домати. Вредни в земята вредители и инфекции могат да съсипят работата ви. Тикви, кореноплодни зеленчуци, зеле и особено бобови растения ще бъдат отлични предшественици.

Сейте зимата, за да защитите почвата от гъбична инфекция овес... През пролетта косете разсад и покрийте зелените в земята. Можете да започнете засаждането, когато почвата достигне температура от + 8⁰ до дълбочината на дланта ви. Обикновено в средната лента засаждането започва в средата на май, след като черешата цъфти. Няма нужда да бързате, по-добре е да затегнете малко крайния срок, защото в студената земя клубените ще изгният или няма да покълнат дълго време. Помислете за местоположението на полето: на южните склонове земята се затопля по-рано, а на северните склонове по-късно.

Необходимо е да разорите земята на дълбочина поне 30 см. С дълбоко копаене клубените се забиват в земята и в картофите ще има повече скорбяла. Кореновата система на младо растение е много слаба и не може да проникне в твърда почва. Когато площадката е разположена върху тежка глина и копаенето е било плитко, корените няма да могат да се развият правилно и да снабдят храста с храна.

Ако не сте успели да засадите овеса навреме, оран или копайте земята през есента, превръщайки копата. През пролетта изчакайте земята да се размрази, след това отново разхлабете почвата, за да убиете плевелите и да разчупите буци, за да заключите влагата. Ако почвата е твърде влажна, подредете хребетите и засадете клубените в тях. В сухи пясъчни райони е препоръчително да копаете окопи за засаждане. На склонове маркирайте редове по склона.

Картофени клубени за засаждане

Изборът на посадъчен материал

В зависимост от сорта картофи, реколтата ще трябва да изчака от 50 до 120 дни. Грудките за ранно узряване съдържат малко нишесте, не толкова вкусно, колкото есенната реколта. Изчислете колко картофи са ви необходими за най-ранната консумация, колко до началото на есента и колко ви трябват за зимата. От ранна плантация можете да подредите 2 реколти, само първо трябва да използвате клубените. Сортовете с бързо узряване се съхраняват лошо; за зимна употреба трябва да се засаждат видове с дълго узряване.

За засаждане е необходимо да изберете грудки около 50 g, те са с размерите на пилешко яйце. Ще расте и много малък посадъчен материал, но е малко вероятно клубените да се окажат големи. По-добре да изберете големи екземпляри и нарязани на парчета, всяко парче трябва да съдържа най-малко 2 кълнове. За да предпазите секциите от инфекция, ги третирайте с 1% разтвор на борна киселина. Всички картофи трябва да са здрави, без болни или изгнили участъци.

Съвети

Понякога има големи грудки, които имат добри кълнове от едната страна. Можете да отрежете пъпките за засаждане и да използвате останалата грудка за храна.

Технологията за засаждане на картофи започва с подготовката на материала. За половин месец трябва да занесете клубените в топла стая, така че да започнат да покълват.Можете да вернализирате, тогава храстите ще покълнат по-бързо, реколтата ще бъде по-голяма и с по-добро качество. Този процес отнема поне месец. Откъснете белите издънки от картофите и ги разнесете в стая с температура около + 15⁰ на слой от 10-15 см. Всяка седмица сортирайте посадъчния материал, отстранявайте болни и изгнили екземпляри. Боравете внимателно с грудките, пъпките са много крехки и могат да се откъснат, тогава ще отнеме много дълго време, докато изчакате издънките.

Засаждане на картофи

Засаждане на грудки

Преди засаждане можете да навлажнете клубените с разтвор на микроелементи. Бушът ще бъде по-здрав, а получените картофи ще съдържат повече нишесте и аскорбинова киселина.

Състав на разтвора:

  • вода - 1 л;
  • сулфатна мед - 0,7 g;
  • борна киселина - 0,5 g;
  • манганов сулфат - 0,5 g.

Има различни начини за засаждане на картофи на открито. Най-познатото за всички летни жители: маркирайте редовете на плантацията. Разстоянието между браздите за сортовете, узряващи в ранните периоди, трябва да бъде 0,5 м, за по-късните - 0,6 м. Храстите трябва да бъдат засадени на разстояние 0,3 м. Не удебелявайте насажденията - това ще усложни грижите и няма да получите голяма реколта.

Ако искате да използвате селскостопанска техника, засадете клубените по начин на гнездо на квадрат. Маркирайте дупките в ъглите на квадратите 50х50 см. Когато храстите растат на равни разстояния един от друг, машината ще може да се движи както по дължината, така и по редовете. Ще можете да се грижите механично за картофите след засаждането, приближавайки се до храстите от всички страни.

Поливане на картофи

Грижи за засаждане

Грудките са поставени в земята, сега трябва правилно да се грижите за насаждението. Времето и методите на подхранване зависят от сорта на картофите и структурата на почвата. Слабите корени приемат хранителни вещества от почвата слабо, така че ранните зреещи сортове трябва да се подхранват след покълване и по време на цъфтежа. Видовете с по-дълго узряване изискват хранителни вещества по време на интензивен растеж на листата и образуване на грудки. На оскъдни почви трябва да се акцентира върху азота, а на плодородните черноземи фосфорът е важен. В торфените зони се изисква повече калий. Картофите реагират добре на въвеждането на тор и компост или билкови отвари.

Съвети

Картофите се чувстват чудесно в компанията на зелен оборски тор. Хвърлете грахово зърно, боб или боб във всяка дупка заедно с грудката и получавате 2 култури от една област.
Нито едно растение не може да съществува без вода. Опитайте се да запазите влагата в почвата възможно най-много, подпомагането на олющването и разхлабването. В случай на силна суша, ще трябва да поливате района, само имайте предвид, че с излишната течност клубените ще изгният. Препоръчително е да се използват около 3 литра на храст. След всяко намокряне разхлабете почвата и унищожете плевелите.

Засаждането трябва да се почиства 2-3 пъти през лятото. Вземете мотика и прашете стъблата с пръст от всички страни. Процедурата трябва да се проведе след дъжд или обилно поливане. Някои източници не препоръчват разливането на картофи през сухо лято, вместо това трябва да направите няколко разхлабвания. Много зависи от почвата и сорта, опитайте различни опции и изберете най-добрия. Ако е използван метод за засаждане с квадратно гнездене, приложете моторен трактор или друга техника.

Насажденията могат да заразят гъбични инфекции. Болестите храсти трябва да бъдат изкопани и унищожени. Те обичат да ядат картофи Колорадски бръмбар, мечка, нематоди. Използвайте подходящи инсектициди. Най-добрата превенция на болести и вредители ще бъде правилната грижа: разхлабване, премахване на плевели. Зоновите сортове имат добра устойчивост срещу всякакви проблеми.

Изкопайте върховете 20 дни преди събирането Зелената част ще започне да изсъхва и ще даде цялото нишесте на клубените. Холандска технология 10 дни преди да копаете, трябва да отрежете и премахнете всички зелени части от сайта. Изкопайте реколтата внимателно, за да не отрежете грудките.Отделете повредените картофи отделно, първо трябва да се консумират, само напълно здрави грудки са подходящи за съхранение за дълги периоди.

Пресни картофи

Опитайте нови методи

Традиционните методи не винаги ще ви помогнат да получите богата реколта. Понякога се изискват други методи за засаждане на картофи в открита земя. Ако не е възможно да изкопаете района, засадете клубените под сламата. Изкопайте малки дупки или поставете картофите на редове директно върху земята и покрийте с дебел слой сено, слама или тревни резници. Когато върховете започнат да се простират над могилата, добавете материала. Плевелите няма да растат през дебел слой трева, засаждането не изисква олюшване, а през есента можете просто да повдигнете сеното с вилица и да съберете грудките.

Ако има малко място на парцела, отглеждайте картофи в бъчва. Ще бъде много по-лесно да се грижите за насажденията, отколкото в градината. Технологията изобщо не е сложна.

  1. Изсипете 20 см плодородна почва на дъното на ваната.
  2. Поставете 4 грудки семена отгоре и поръсете с пръст. Можете да изрежете дупки отстрани и да засадите картофи в тях.
  3. Когато разсадът погледне към повърхността, поръсете ги с пръст, така че повторете няколко пъти, докато контейнерът не напълни 75% с почва.
  4. По време на отглеждането подхранвайте растенията 3 пъти, поливайте, докато почвата изсъхне.
  5. По време на прибиране на реколтата обърнете бурето и съберете клубените.

Можете да отглеждате картофи под филм. За това подготвената и изравнена зона е покрита с черен покривен материал. Платната са фиксирани, така че да не бъдат отнесени от вятъра. В тъканта, в която са засадени клубените, се изрязват дупки. Филмът затопля земята и корените, просто не го използвайте в горещи региони, за да не изгорите насажденията.

Има метод на Meatlider - отглеждане в тесни легла. Разхлабете добре площта за засаждане и не копайте пътеки. Направете легла широки половин метър, подредете малка ролка около краищата. Необходимо е да засадите в 2 реда по шаблон на шахматна дъска. Не е необходимо да се гушкат растенията, грижата за картофите след засаждането се състои в разхлабване, плевене и поливане.

Има една интересна технология за отглеждане на картофи - методът Gulikh, при който от една грудка могат да се получат повече от 10 кг реколта. На всеки храст е отделен участък от 1x1 м. В центъра е подредена ролка тор, а вътре е засадена грудка. Всяка появяваща се издънка трябва да бъде покрита с пръст, повторете процедурата, докато стъблата растат. Наторете, поливайте и ще получите богата реколта през есента.

Картофени разсад

Изход

Различните начини за отглеждане на картофи не са измислени напразно. В Русия хората могат да се справят без банани, царевица или пъпеши, но ронните грудки трябва да присъстват на масата както в северните райони, така и в средната лента. Страната е огромна, релефът, почвеният състав и климатичните условия са много разнообразни. За да не останат жители на всяко населено място без реколта, се разработват различни земеделски техники за отглеждане на картофи.

Много летни жители са придобили селскостопанска техника, никой не е изненадан от новите механизми в страната. Ако използвате метода за засаждане на квадратни гнезда, грижата за насажденията може да бъде механизирана. В региони със студен климат можете да отглеждате картофи под филм, във влажни зони, да засаждате грудки в земни хребети. Има технология за отглеждане на картофи както за едно мъничко парче земя, така и за неразвита почва.

Когато клубените се поставят в открита земя, засаждането трябва да се грижи правилно. Мнението, че всяко градинско легло трябва да бъде засипано, е погрешно, понякога е по-добре просто да се разхлаби и да се плеви площта. Не е необходимо да вземете една техника и да следвате напълно нейните препоръки, можете да използвате различни технологии, да ги комбинирате. Растенията са живи, собственикът трябва да се научи да усеща нуждите си, да открива тайните си на отглеждане на картофи, тогава всяка година ще има богата реколта.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци