Как правилно да отглеждате гъби в лятна вила

Съдържание


Всички харесват даровете на гората, жалко е, че е възможно да се опитат пресни гъби и гъби само в края на лятото и есента. Отглеждането на гъби в градината и в мазето ще помогне за решаването на този проблем. Ако площта на сайта позволява, можете да създадете горски кът в страната: засадете брези, ял, дъбове... Преместете мицела под дърветата и можете да наберете гъби от предния си веранда. Сезонът свърши, но все пак искате горски деликатеси? Отглеждайте шампиньони стриди гъби и медени гъби в мазето или в оранжерията и те ще бъдат на масата през цялата година.

Гъби на дървена палисада

В страната гъбите са винаги под ръка

Запалените берачи на гъби не разбират какъв интерес представлява отглеждането на гъби и бели гъби в собствената им градина. Пътуване до гората е огромно удоволствие: разходка на чист въздух, общуване с природата. Брането на гъби може да се сравни с вълнуваща игра: трябва да познаете къде се крият най-вкусните видове. Невъзможно е предварително да се досетите дали ще можете да се върнете у дома с пълна кошница или ще трябва да покажете срамно на семейството си няколко смачкани русула. Не е необходимо да се отказвате от туризъм в гъста гора или весела брезова горичка, само сега можете да отидете там не от необходимост, за да осигурите на семейството си храна, а за собствено удоволствие.

Какви други предимства дава отглеждането на гъби в страната? Можете да бъдете уверени в качеството на продуктите. Много малки фирми предпочитат да не харчат пари за изхвърляне на отпадъци, а бавно да ги хвърлят в най-близката гора. Апетитният маточник може да нарасне там, където наскоро беше излят цял ​​резервоар с токсични химикали или дори беше изровен рентгенов лъч. Гъбите абсорбират всички вредни вещества и от гората може да се донесе цяла кошница с опасна отрова.

Отглеждането на гъби в оранжерия или на парцел има много предимства.

 • Никой освен вас ще събира реколтата, можете спокойно да изчакате, докато гъбите достигнат желания размер.
 • Винаги ще имате точно вида, от който се нуждаете, под ръка.
 • Ако гъбите са спешно необходими, тяхното търсене няма да отнеме много време.
 • Може да се използва за отглеждане в топло помещение и прибиране на реколтата през всеки сезон.

Млади шампиньони

Първо преживяване

Препоръчително е да започнете с най-простите и непретенциозни гъби, така че първият лош опит да не обезкуражи желанието да се занимавате с този вълнуващ бизнес. По-добре е да започнете с гъби от стриди, може да се отглеждате както през лятото в градински парцел, така и в оранжерия през зимата или да намерите друга подходяща стая. По-добре е да закупите гъбена кутия от надеждни доставчици. В гората можете да вземете грешен вид мицел или да донесете у дома инфектиран субстрат.

В естествени условия, стриди гъби растат върху гниеща дървесина: паднали дървета, клони, пънове. Любимите им видове са бреза и топола. Подгответе дървени трупи с дължина 30 см и ширина 15 см, дръжте дробовете във вода за 2 дни и след това направете дупки или разрези в тях с дълбочина 10 см. Поставете мокър мицел в слота. Посадъчният материал не трябва да изсъхва, в противен случай няма да пусне корени.

Поставете трупите върху навлажнена почва. Покрийте дъното със земя или мъх. Уверете се, че дървесината е постоянно влажна. Отглеждането на гъби ще продължи няколко години, докато кокилата се превърне в гниещ прах. По този начин можете да берете гъби от стриди през цялата година в оранжерия.

Гъби под брези

Засаждане на гъби в страната

Най-удобното време за засаждане на гъби е края на лятото. За да може мицелът да се вкорени добре, преди измръзване трябва да минат поне 1,5 месеца. Има няколко начина за засаждане на гъби на сайта.

За да подготвите посадъчен материал, можете:

 • купете мицел;
 • изкопайте мицела в гората;
 • прехвърлете парче гниещо дърво, пропито с мицел, на мястото;
 • сеят семена.

Най-лесният начин е да закупите мицел. Заедно с мицела ще получите инструкции за засаждане и грижи. В този случай има гаранция, че ще се засаждат стриди гъби или шампиони, а не гнезда. Не вземайте посадъчен материал от произволни продавачи, за да не донесете различни инфекции на площадката или в мазето. Закупете мицел от фирми, специализирани в отглеждането на гъби.

Вторият прост метод е да изкопаете мицела на мястото, където растат гъбите от избрания от вас вид. Трябва да се отбележи, че всеки вид обича своето собствено дърво. Те са взели мицел в брезова горичка, което означава, че е необходимо да го засадите под бреза; изкопана в иглолистна гора - носете я под дървото. Ако гъбите покриват гниещ пън или паднал ствол, можете да отсечете парче от дървото и да го поставите във вашата градина или оранжерия. Моля, обърнете внимание, че когато прехвърляте горски мицел, можете да засадите жаби и летящи агарици в страната с ядливи гъби или да внесете спори на микроорганизми, опасни за растенията.

Обрасли стриди гъби

Размножаване на гъби със семена

Технологията за отглеждане на гъби от спори има няколко възможности. Предимството на този метод е, че ще знаете точно кои видове ще растат на сайта. В зависимост от условията, можете да използвате:

 • изсушени шапки;
 • пресни шапки;
 • воден разтвор.

За първия метод съберете стари гъби в гората и изсушете капачките им. Не ги поставяйте във фурна или друго горещо място, високата температура ще убие спорите. Настържете суровините на прах и ги поръсете върху подготвения навлажнен субстрат в градината или оранжерията. Покрийте върха с гнило сено. Не е нужно да изсъхвате, но веднага поставете капачките от пресни гъби, натрошени на парчета, на място. След няколко дни отстранете разпръснатите фрагменти.

За отглеждането на гъби от свинско месо е по-добре да използвате третия метод. Този вид е много капризен, необходимо е на сайта да растат същите дървета, както в гората, където сте събрали посадъчния материал. Иглолистните дървета и пръстта, изпъстрени с паднали игли са най-подходящи. Вземете стари гъби, чиято плът вече е придобила зелен нюанс. Използвайте материала не по-късно от 10 часа след събирането. Не можете да замразите капачките за дългосрочно съхранение: семената няма да покълнат.

Съберете кофа с речна вода, добавете малко калиев перманганат и 2 с.л. супени лъжици гранулирана захар. Поставете капачките в разтвора и ги омесете с ръце, за да се получи хомогенна каша. Отстранете горния слой пръст около дървото и напойте мястото с вливащия се субстрат за около час. Покрийте с отстранена почва и поливайте добре ствола на дървото. Налейте върху дървесината от всички страни, използвайте около 5 кофи вода.

Ако почвата е замърсена с патогенни микроорганизми, тя може да бъде дезинфекцирана преди засаждането. Използвайте една от следните рецепти.

 1. Изсипете 100 г в 1 литър вряла вода чаени листа... Когато разтворът се влива и изстуди, разлейте земята.
 2. Вземете 30 г кора от дъб и го варете в 1 литър вода в продължение на 1 час. Доливайте от време на време изпарения обем.

Съвети

Когато поливате, добавете EO препарати към водата. Те насърчават бързото разлагане на растителните остатъци и създават благоприятна среда за растежа на гъбичките.

Мицел от гъби на стриди

Засаждане на мицел

Гъбите растат във влажна среда, сред гниещи листа и клонки. На градинския парцел трябва да създадете подобни условия за тях. Изберете най-сенчестото място извън слънцето. Поставете слой от слама или дървени стърготини върху земята и поливайте добре. Когато субстратът се сгъсти, поставете мицела отгоре и покрийте с влажно гнило сено. Ако времето е сухо, засаждането трябва да се навлажни. Не поливайте района, а го напръскайте с маркуч през пулверизатор.

Можете да засадите гъби върху гниещи трупи и пънове. Пробийте дупки в тях и поставете мицела вътре. Уверете се, че дървесината е винаги мокра, ако времето е сухо, напръскайте пънчето с вода.За да отглеждате гъби по този начин, трябва да сте добре запознати с дървесни видове. Ако сте събрали мицел от трепетлика, тогава дневникът, в който го поставяте, също трябва да е трепетлика. Предимството на този метод е, че за зимата можете да свалите чока от улицата и да го поставите в мазето или оранжерията и да го приберете през всеки сезон.

Има много капризни гъби, като гъби, които трудно се вкореняват на ново място. Ако не се страхувате да чакате реколтата няколко години, намерете поляна, където расте избраният от вас вид. Изкопайте няколко млади дървета с голям кок на почвата, за да вземете част от мицела. Засадете дървета във вашата лятна вила и след няколко години можете да приберете реколтата.

Отглеждане на гъби в оранжерия през зимата

Отглеждане на гъби през зимата

Ако искате да берете през цялата година, изберете топла стая за гъбите. В индустриален мащаб се използва специално оборудване за отглеждане на гъби за тази цел, можете да адаптирате контейнера. Поставете кутия в загрята оранжерия, напълнете я с компост и засадете мицел.

За отглеждане на всякакъв вид са необходими следните условия:

 • влажност не по-ниска от 85%;
 • температурата е около + 27⁰, докато мицелът се вкоренява и + 16⁰ за растежа на гъбите;
 • проветряване;
 • липса на пряка слънчева светлина;
 • мека вода за напояване.

Ако зоната е суха, периодично напръсквайте всички структури с вода. Малки сурови дървени стърготини и отворени контейнери с вода помагат за поддържането на влагата добре. В същото време не забравяйте, че гъбите се нуждаят от чист въздух; проветрявайте оранжерията ежедневно.

Правилният избор на субстрата е от голямо значение. За да получите богата оранжерийна реколта, трябва да дадете на вашите растения правилното хранене. Гъбите са големи фини, всеки вид предпочита свой собствен състав.

 • Шампиньоните растат добре в смес от конски тор и трева или слама.
 • Гъбите от стриди ще обичат нарязано сено, дървени стърготини, люспи от елда или смес от тези съставки.
 • За гъби от свинско месо трябва да вземете почвата с паднали листа и клонки изпод дървото, където е взета мицела. Добавете тор и дървени стърготини и оставете да преседи една седмица.

Гъбичен мицел

Изход

Отглеждането на гъби в лятна вила е много интересно занимание. Ако пространството позволява, засадете няколко дървета, брези, дъбове и подредете там ливада с гъби, която може да служи и като място за пикник. По-добре е да закупите посадъчен материал в специализирани центрове. Можете да изкопаете мицел в гората, но в същото време има опасност във вашата селска къща да започнат да растат отровни гъби.

Ако искате да се насладите на стриди, шампиньони или манатарки по всяко време на годината, организирайте плантация в оранжерия или в мазе. Контейнерът може да бъде поставен във всяко топло помещение, стига насажденията да са защитени от ярка светлина. Ако създадете подходящите условия за вашите растения, вашата градина ще работи безпроблемно. Супи, яхнии и яхнии с пресни гъби не са приказка през нито един сезон, положи малко усилия и ще имате този продукт в изобилие както през лятото, така и през зимата.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци