Колко често да се наторява тревна трева

Съдържание

 

Тревните треви губят значително количество хранителни вещества заедно със зелената маса поради честото косене. За да се предотврати изчерпването на почвата, е необходимо да се прилагат минерални и органични торове през целия вегетационен период.

Някои собственици на градински и летни къщи правят голяма грешка, вярвайки, че торовете за тревата трябва да се прилагат възможно най-рядко. Според тях подхранването води само до интензивен растеж на трева, което означава, че тревата трябва да се подстригва често.

Всъщност недостатъчното хранене на растенията за кратък период от време ще доведе до изтъняване и пожълтяване на растенията, поява на плешиви петна, което влошава външния вид на тревата. Възстановяването на билката ще отнеме значително повече проблеми, отколкото да я поддържате в добро състояние.

морава

Как да оплодите тревата си

За да изглежда тревата добре, трябва да оплодите навреме и правилно.

  • Органични торове. Този вид тор не само осигурява адекватно хранене за тревната трева, но и подобрява структурата на почвата, допринася за увеличаване на броя на полезните микроорганизми. Нарязаната трева може да се остави на тревата. Гниейки, тя ще се превърне в добра горна превръзка, която не изисква допълнителни инвестиции от собствениците на сили и средства. Но този хумус не е достатъчен, за да осигури растително хранене. Ето защо, в началото на пролетта или късната есен, можете да направите компост или изгнили оборски тор... Те са разпръснати в слой с дебелина 1,0–1,5 cm по цялата площ на моравата.
  • Минерални торове за тревата. Те съдържат химикали, необходими за храненето на растенията в лесно усвоима форма, както и различни микроелементи.

Според основните елементи, съдържащи се в тях, необходими за растенията:

  1. Азотни торове за тревата... Азотът ускорява растежа на тревата, подобрява цвета й. Този елемент се консумира активно от растенията, така че запасите му в почвата бързо намаляват. За да се попълнят своевременно резервите му, торене, съдържащо голямо количество азот, се прилага чрез една прическа (всяка секунда). Основните доставчици на азот са: натриев нитрат, калциев нитрат, амониев сулфат, амониев хлорид, амониев нитрат и урея... Азотните торове могат да бъдат разделени според скоростта на въздействие - бързи (като правило се прилагат през пролетта) и бавни (прилагат се преди зимата). През есента е нежелателно да се прави торене, съдържащо азот
  2. Фосфатните торове укрепват кореновата система и образуването на странични издънки. Растенията, които получават достатъчно количество фосфор, започват да покълват по-рано през пролетта, а през есента активно образуват странични издънки. Този вид превръзка включва двоен суперфосфат (49%) и прост суперфосфат 20%. Тревата понася по-добре зимуването.
  3. Калият повишава устойчивостта на билката срещу болести и неблагоприятни условия. ДА СЕ калиеви торове включва калиев хлорид, калиева сол, калиев сулфат... Съставът на магнезиевия сулфат (магнезиев сулфат), в допълнение към калия, включва магнезий - елемент, който е от съществено значение за растенията, растящи на леки и кисели почви.

морава в страната

Комплексни торове

В момента много градинари използват готови смеси за хранене, които съдържат необходимите хранителни вещества (азот, фосфор и калий) в правилните пропорции. Към тях често се добавят микроелементи. Такива торове включват амофос, нитрофос, нитроамофоска, калиев фосфат и други. Освен това се произвеждат сложни тревни превръзки, които са формулирани за прилагане в различни вегетационни сезони (пролет, лято или есен).Това се дължи на факта, че през различните периоди се изисква различно съотношение на основните хранителни вещества - азот, фосфор и калий.

Течни торове

В случай, че е необходимо бързо да възстановите тревата, ранена по някаква причина, използвайте формулировки за бързо действие, това са течни превръзки. Най-лесният начин е да закупите разтворими или концентрирани сложни торове, които просто трябва да разреждате с вода в концентрацията, посочена в инструкциите. Такива разтвори бързо се абсорбират в почвата и навлизат в растителните тъкани чрез кореновата система. Обикновено се внасят през пролетта и лятото. След нанасяне на течна горна превръзка е необходимо да се полива добре тревата, за да се избегнат изгаряния на зелената част, а също и да се достави по-бързо дресингът до корените.

Може да се извърши листна превръзка, която също осигурява бърз ефект. За това се използват разтворими разтвори с ниска концентрация, които се напръскват директно върху тревата. Хранителните вещества се абсорбират директно през повърхността на листата и стъблата на растенията. Ясно е, че ефективността ще бъде по-висока, ако обработката се извършва в облачни дни или вечер, когато разтворът се изпарява по-малко и се абсорбира по-пълно в растителните тъкани.

През пролетта

През пролетта първото подхранване се извършва веднага след топенето на снега и установяването на положителни температури. За тази цел са добре подходящи сложни торове с високо съдържание на азот. Те помагат на тревната трева да се възстанови бързо след зимуването и стимулира нейния растеж. Ако е необходимо бързо да се подхранват растенията (отслабени или повредени от неблагоприятни метеорологични условия) през пролетта, често се използват течни торове, съдържащи хранителни вещества в лесно смилаема (хелатирана) форма. Разтворът трябва да се приготвя стриктно в съответствие с инструкциите. След горната превръзка растенията се поливат обилно.

През есента

Тревните треви трябва да се подготвят предварително за предстоящата зима. Горната превръзка на тревата през есента увеличава устойчивостта на растенията към болести, предотвратява преждевременното им "стареене". В допълнение, такова хранене укрепва кореновата система, а също така ви позволява да компенсирате липсата на определени вещества. При избора на тор, който ще се прилага през есента, трябва да се има предвид, че през този период е необходимо да се прилагат фосфорно-калиеви формулировки, съдържащи минимално количество азот. Последното хранене обикновено се прави през октомври. Много полезно е както за създаване на запас от растително хранене за пролетта, така и за по-добро презимуване на растенията, за покриване на цялата тревна площ с изгнил оборски тор или компост със слой от около 1 cm.

При грижите за тревните треви трябва стриктно да се спазва дозировката на прилаганите торове. Винаги трябва да помним, че растенията могат да бъдат унищожени не само от липсата на хранителни вещества в почвата, но и от техния излишък. Всяко хранене (с изключение на листно) трябва да бъде придружено от обилно поливане. Това не само ще помогне за по-бързото доставяне на хранителни вещества до корените, но и ще предотврати химическо изгаряне на растенията.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци