Отглеждане на тиква Butternut: характеристики на сорта, селскостопанска технология

Съдържание


Тиквеният Butternut се откроява сред своите събратя с необичайната си форма и сладък орехов вкус. Дължи името си на вкуса си, защото в превод от английски "butternut" означава масло от орех. Този вид е възникнал в резултат на кръстосване на африкански сорт, който има същата плодова форма и култивирана тиква от бутер. Сортът е популярен и се отглежда в много страни. Например в Мексико се отглежда в индустриален мащаб.

Тиквено масло

Описание, характеристики

Butternut, или ядкова кратуна, има две разновидности, различаващи се по формата на плода и вида на растежа:

 • храст Буш Бутернут с издънки с дължина около 1,5 м;
 • изкачвайки Уолтъм Бутернут, отглеждайки камшици с дължина 2,5 м.

Що се отнася до останалите качества, и двата вида имат максимално сходство.

Тиквата принадлежи към ранните зреещи сортове, подлежащи на зимно съхранение. Вегетационният сезон на растението отнема около 3 месеца, продължителността му е пряко свързана с метеорологичните условия. В противен случай тиквата Butternut има следните характеристики:

 • Крушовидните плодове не са големи по размер. Най-голямото тегло на тиквата е 2 кг, а средното само 1–1,5 кг. Една тиква е достатъчна за еднократна подготовка на ястие за семейство от няколко души.
 • Пулпът с малък брой семена, хомогенна, сочна, мазна, с приятна миризма, съдържа нотки на индийско орехче, светло оранжев цвят. Напълно узрелите плодове могат да се използват без готвене.
 • Добивът зависи от метеорологичните условия и спазването на селскостопанските практики. Летните жители събират от 5 до 20 плода от всяко растение. За да може тиквата да е сладка и да съдържа много хранителни вещества, тя се нуждае от топлина и светлина.
 • Сортът се нуждае от опрашване от насекоми. За привличането им към сайта се използват ароматни примамки. Можете изкуствено да опрашвате тиквата с памучен тампон или четка.
 • Параметрите на устойчивост на замръзване позволяват отглеждането на тиква в умерена климатична зона само чрез разсад. Зеленчукът е термофилен и не понася спад на температурата до + 10 ° C.

Описанието на сорта ще бъде непълно, без да се споменава липсата на характерната тиквена миризма. Когато са напълно узрели, плодът съдържа голямо количество захар. Най-ароматните са тиквите, които узряват естествено на слънце.

Агротехника

За да засадите тикви от Butternut, се нуждаете от рохкава, плодородна почва. Градинското легло се подготвя през есента, копае и тори почвата. Мястото трябва да е слънчево и добре защитено от вятъра. За да може тиквата да узрее напълно, тя се отглежда чрез разсад.

Засаждане на тиквени семки

Засяване на семена за разсад

Сеитбата на семена се извършва в началото на май, за да се получат силни разсад, готови за трансплантация в открит терен до края на месеца.

Сеитбената работа се предшества от подготовка:

 1. Семената се загряват предварително за 3-4 седмици, като се поставят близо до радиатора.
 2. На втория етап семената се калибрират, като се пускат във физиологичен разтвор (1 ч.л. на чаша вода). Плаващите семена са неподходящи за засаждане, те са празни. А тези, които са паднали на дъното, могат да бъдат засадени.
 3. Висококачественият семенен материал се измива и накисва в топла вода в продължение на няколко часа, след което се поставя в хладилник за втвърдяване, увит във влажна кърпа. След 3-4 дни можете да започнете да сеете.

Тиквата се засажда само в отделни контейнери, тъй като не понася обирка. Можете да използвате обикновени пластмасови чаши или торфени саксии за сеитба. Реколтите трябва да бъдат покрити с фолио, за да се създаде подходящ микроклимат.Подслонът се отстранява веднага, когато кълновете се излюпят в контейнерите.

Тиквен разсад в открито поле

Кацане в открита земя

Разсадът се прехвърля в градинското легло, след като заплахата от замръзване е изчезнала. Разсадът, отглеждан в пластмасови чаши, се засажда по метода на трансбордиране, като се запазва земна бучка. Храстите в торфени саксии се засаждат, без да ги изваждате от контейнера, а само леко разкъсвате черупката. При засаждането тиквените растения се погребват до котиледоните.

Фиданките се поставят на разстояние 50-60 см една от друга - тиквата обича пространство. Ако това правило не се спазва, плодовете ще растат твърде малко.

Препоръчително е предварително да се затопли земята, тогава растенията бързо ще се вкоренят и ще растат.

Има няколко начина за повишаване на температурата на почвата:

 • въвеждането на оборски тор;
 • добавяне на окосена трева или сено;
 • покриване с филм.

Материалът на филма не трябва да е черен. Можете да използвате обикновени прозрачни фолиа.

В долната част на всяка дупка се полага едър пясък като дренаж със слой с дебелина 10 см.

Тиквено масло в открито поле

Грижи за тиква

Тиквата принадлежи към непретенциозните растения, но все пак се нуждае от известни грижи. Растенията редовно се поливат, плевеят и обилят. Почвата не трябва да изсъхва.

Периодично торовете трябва да се прилагат в градината:

 • 1-во хранене - по време на засаждане в дупката;
 • 2-ро хранене - по време на формирането на яйчника;
 • 3-то хранене - когато диаметърът на плодовете достигне 8-10 cm.

За това се използват минерални комплекси и органични вещества (инфузия на червейка, пилешки изпадъци, пепел). Веднъж седмично калиев хумат се добавя във водата за напояване.

След завързването на плодовете миглите се изрязват, като по този начин се пренасочват всички сили на растението за натрупване на плодовата маса.

Когато се отглеждат в средната лента, е по-добре да се нормализира броят на тиквите на всяка мишка, като се оставят не повече от 2 плода. В южната климатична зона могат да се оставят повече яйчници.

Катеренето по тиква на Butternut изисква жартиера. За да направите това, можете да използвате вертикална асма или да засадите растения близо до оградата и да ги оформите под формата на жив плет. При достатъчно количество площ този вид се отглежда хоризонтално (в този случай се използва по-свободна схема за засаждане).

За защита от инфекции и вредители се провеждат превантивни третирания. Можете да предотвратите гъбични заболявания, като напръскате разтвор на фунгицид (подходящ е Abiga-peak, Fundazol и други) на всеки 14 дни. За да се предотврати утаяването на вредители върху тиквата, насажденията с инсектициди се третират със същата честота ("Искра", "Актара").

Беритбата може да се извърши, когато листата започнат да изсъхват по растенията. В студено време това може да не се случи - растенията ще останат зелени. В този случай плодовете се берат до края на септември и се оставят да узреят у дома.

Ако има планове за по-нататъшно отглеждане на този сорт тиква от собствените му семена, няколко градини трябва да се оставят в градината, докато напълно узреят.

Печена тиква от бутерн

Плюсове и минуси на разнообразието

Този сорт тиква е популярен сред летните жители поради своите предимства. Butternut е ценен за следните качества:

 • Дълъг срок на годност. Плодовете не губят свойствата си до пролетта.
 • Малко количество семена в пулпата.
 • Тънка кора за пилинг без усилия.
 • Миниатюрният размер на плодовете, благодарение на който тиквата се готви за един път, не позволява да се развали.
 • Приятен орехов вкус и аромат на каша, неговата сладост.

В допълнение, този вид тиква е много декоративен и може да украси сайта с ярки плодове. При отглеждане на асми значително се спестява място, което може да се използва за засаждане на други култури.

От минусите можем да споменем ниската устойчивост на замръзване, взискателност към влага и плодородие на почвата.

Отглеждането на тиква Бутернут е лесно предвид изискванията на културата. При спазване на селскостопанската технология ще бъде възможно да се получи добра реколта от сладки и ароматни тикви.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци