Как да изградим оранжерия за отглеждане на зеленчуци през цялата година

Съдържание


Отглеждането на зеленина и зеленчуци в оранжерия през цялата година е примамлива идея за мнозина. Но преди да изградите такава структура, трябва да помислите за всичко и да обмислите много варианти. За отглеждането на зеленчуци през зимата трябва да се погрижите за отопление, осветление и водоснабдяване. В същото време е необходимо да се помисли как да направим оранжерията икономична, така че разходите да се изплатят и реколтата да не се окаже „златна“.

Оранжерия върху тухлена основа

Как да изберем подходящото място за оранжерия

Решили да построите оранжерия, трябва да инспектирате сайта и да помислите кое място за отглеждане на зеленчуци е най-подходящо. Той не се строи в продължение на една година и не е необходимо да се заблуждавате по този въпрос.

Критериите за избор на място:

 • слънчево осветление;
 • духащ вятър;
 • наводняване на обекта по време на наводнения и дъждове;
 • отдалеченост от жилищна сграда;
 • удобен достъп;
 • възможността за водоснабдяване.

Слънчево осветление на лятната им вила

Слънчево осветление

Необходимо е слънцето да осветява растенията в оранжерията през целия ден. Нито сградите, нито високите дървета не трябва да създават сянка.

Трябва да се има предвид, че слънцето не изгрява високо през зимата и поради това сенките стават дълги. Трябва да анализирате къде е най-далечната точка на сянката и да изградите малко по-нататък.

Най-добре е слънцето да грее целогодишно от източната и южната страна. Икономически изгодно е да се изгради оранжерия от северната страна на къщата - засаждането ще трябва да се осветява поне 12 часа на ден.

Стъклени оранжерии на място

Откъде духа вятърът?

Северният и северозападният ветрове се считат за най-студените и пронизващи. Ако изградите оранжерия, така че дългата й страна често да попада под поривите на такъв вятър, топлината ще се издуе от всички, дори и най-малките пукнатини, а температурата на повърхността на стените ще намалее с няколко градуса.

Ако няма други варианти за строителство, то от северната страна през първата година, вечнозелени растения или иглолистни дървета или храсти, които след няколко години ще се превърнат в надеждна защита от вятъра.

Северната стена може да бъде изградена от дървен материал или тухла. Това ще ви спести от зимния вятър и разходите за отопление няма да се налага да се увеличават.

Оранжерия с един наклон

Поплавност на обекта

Избраната за строителство площадка не трябва да се намира в низина, където подпочвените води се издигат високо след топенето на снега. Преминаването по време на наводнение ще бъде трудно и водата ще залее оранжерията. Металната рамка на сградата ще корозира, а дървените опори бързо ще изгният.

Ако цялата площ е наводнена през пролетта, тогава лехите в оранжерията трябва да се издигнат над нивото на почвата и да се излее дренаж в основата им.

Поликарбонатна оранжерия в близост до къщата

Разстояние от дома и комуникациите

Ако изградите оранжерия далеч от жилищна сграда, тогава това ще доведе до допълнителни разходи. Ще трябва да проводник за осветление и да инсталирате опорни стълбове за проводниците.

Освен това трябва да помислите как ще се извърши поливането. За да се доставя вода на леглата през цялата година, е желателно наблизо да има водоснабдителна система, кладенец или кладенец.

Отглеждането на зеленчуци в изкуствени условия през цялата година ще изисква много работа и внимание, така че достъпът до входа, доставката на торове, разсад, инструменти трябва да бъде удобен и да не се затруднява от нищо.

Съвети

Ако изградите оранжерия близо до дома си, ще трябва да изчистите пътя към него от по-малко сняг.

Изграждане на рамка за оранжерия

Избор на материал

Изборът на материал вече е голям, но не всички от тях са подходящи за дългосрочни сгради.

Рамката на конструкцията трябва да е здрава, да издържа на силен сняг, да не се огъва или да се чупи от пориви на вятъра. По-добре е да се даде предпочитание на поцинкована метална конструкция, която почти не е обект на корозия.

За отглеждането на зеленчуци през студения сезон е важно стените и таванът на оранжерията да поддържат топлина добре.

 • Полиетиленово фолио краткотраен, с течение на времето се замъглява и става крехък, напуква се и се счупва. Максималният му експлоатационен живот при използване през цялата година е не повече от четири години. Не предава много добре светлина, а през зимата това е важно. Единственото му предимство пред другите материали е ниската цена. Ако, за да спестите пари за първата или две години, филмът е опънат върху рамката, тогава трябва да има два слоя. Между тях ще има въздушна възглавница, за да се запази топло.
 • Стъкло предава добре слънчевата светлина, но не задържа топлината много добре. За отглеждане на зеленчуци, не само сезонно, но през цялата година, прозорците или рамките с двоен стъклопакет трябва да са двойни. Материалът е много крехък, така че не трябва да инсталирате тънко стъкло. Подходящо е закалено, витринно или ламинирано стъкло с дебелина 5-6 мм. По-добре е да направите рамките малки. Ако стъклото се счупи, ще бъде по-евтино да го замените.
 • Поликарбонат Това е модерен материал, който има няколко предимства пред стъклото. Той е издръжлив, задържа топлината добре вътре, а светлината, преминаваща през него, се разсейва, което избягва изгаряния по листата на растението. Ако изградите поликарбонатна оранжерия, тогава стените могат да бъдат направени както прави, така и под формата на арка. Кръглият наклон на покрива е по-удобен, тъй като през зимата снегът се плъзга от него сам, а при обилен сняг няма да е трудно да го почистите.

Вентилация за оранжерия

Проветряване

Когато издигате рамка, е важно да направите отвори. Необходимостта от вентилация ще възниква през цялата година. През лятото те се проветряват за понижаване на температурата вътре, а през зимата - за понижаване на влажността.

През горещото лято не е достатъчно да се проветряват отворите. В много зеленчуци цветята стават стерилни при много високи температури и не се образуват плодове. За да не се случи това, можете да направите допълнителна врата на противоположната стена.

Капково напояване в оранжерията

Поливане

За да отглеждате зеленчуци, ви трябва постоянно вода. През зимата добре загрята оранжерия ще трябва да се полива толкова често, колкото през лятото. Ако наблизо има водоснабдяване, тогава няма проблеми с поливането. Тръбите за подаване на вода се полагат под земята.

Важно!

Дълбочината на полагане на тръби трябва да бъде по-ниска от дълбочината на замръзване на почвата.

Ако наблизо няма водопровод, тогава ще са необходими бъчви за вода, която трябва да се монтира на закрито.

Оранжерийно поливане трябва да се извършва само с топла вода, така че контейнерите трябва да се напълнят с вода предварително, така че водата да има време да се нагрее до момента на поливането.

Поливането на растения трябва да се извършва в корена, поръсването в оранжерията не се препоръчва, защото патогени от гъбични заболявания се активират върху мокра зеленина. Капковото напояване е много удобно. Въпреки че изисква материални инвестиции, това намалява разходите за труд, особено ако оранжерията е голяма.

Изкуствено осветление в оранжерията

Изкуствено осветление

За нормалния растеж на растенията през цялата година, не можете да направите без добро осветление. Подсветката ще трябва да бъде включена през октомври, а зеленчуците - до края на април.

Колко часа на ден лампите трябва да светят, зависи от вида на растението, което се отглежда. Има зеленчуци, които се развиват добре с кратки дневни часове - до 10 часа. И има растения, за които оптималното време за осветление е поне 14 часа.

Конвенционалните крушки с нажежаема жичка не излъчват спектъра на лъчите, необходим за нормалния процес на фотосинтеза. Дори ако окачите електрическа крушка над всяко зеленчуково растение, желаният ефект няма да бъде. Изключение правят много видове зеленина, за които такова осветление е напълно достатъчно.

Когато избирате подсветка, можете да се спрете на флуоресцентни лампи, натрий или LED и да ги комбинирате в една лампа, така че спектърът на излъчване включва жълто-оранжев и син цвят.

Съвети

За да се подобри яркостта на осветлението, осветителните тела трябва да бъдат оборудвани с отразяващ екран. За това са подходящи фолио, огледала или обикновен бял картон.

Има два начина за провеждане на електричество към оранжерията: заровете окабеляването в земята или го разтегнете отгоре, като поставите опорни стълбове. Обикновен електрически кабел не може да се полага под земята. За да направите това, трябва да използвате специални проводници, които имат защита.

Вътре в стаята е необходимо да се инсталира щит, от който ще върви електрическото окабеляване в цялата оранжерия. Препоръчително е проводниците да преминават през гофрирана защитна тръба, за да се избегне излагане на влага. В допълнение към превключвателя се нуждаете от превключвател, който ви позволява да деактивирате цялата оранжерия, ако е необходимо.

Отоплително парно

Отоплително парно

Отоплителното парно се извършва по няколко начина:

 • печка на дърва;
 • електрическо отопление;
 • газово отопление;
 • инфрачервени нагреватели;
 • отопление на водата.

Кое отопление е по-изгодно и по-удобно зависи от много причини:

 • какви са цените за дърва за огрев, електричество или газ в региона;
 • от размера на отопляемата стая;
 • от спада на напрежението в мрежата и вероятността от прекъсване на електрозахранването през зимата;
 • за това как се планира да се отоплява - да хвърляте дърва за огрев или да включвате нагревателите постоянно или да поддържате топлина за дълго време, използвайки термостат.

Най-простото отопление може да се направи с помощта на голяма метална цев и тръба. Цевта е положена хоризонтално на земята близо до входа. В дъното му е поставена тръба, която минава по цялата стая, а в далечната стена се издига нагоре и излиза. Такава печка се отоплява с дърва, а загряването става поради тръба, през която преминава горещ въздух. Недостатъкът на такава домашна печка е големият разход на дърва за огрев през зимния сезон.

За да се затопли, леглата в оранжерията могат да бъдат направени на 20 см под нивото на почвата.

Допълнително отопление - биологично отопление на почвата. За тези цели се използва оборски тор. Поставя се на дъното на леглата с дебелина 40-50 см и се разлива с много топла, почти гореща вода. Когато след 3 дни процесът на разлагане започва и топлината започва да тече от оборския тор, отгоре се изсипва плодородна почва и в нея се засаждат зеленчуци.

Оранжерия от поликарбонат

заключения

За отглеждането на зеленчуци през зимата ще са необходими финансови инвестиции за изграждането на оранжерии и оборудването им с необходимото оборудване. Ако правите това постоянно и намирате възможност да продадете своите продукти, тогава тези разходи ще се изплатят за 1-2 сезона.

Ако целта на всесезонната зеленчукова градина е балансирана и здравословна диета за семейството, тогава най-икономичният вариант е да прикрепите оранжерия от южната страна на къщата, близо до стената. Това ще намали разходите за електричество, отопление и водопровод, защото можете да ги доставяте директно от дома.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци