Възможно ли е да се събират семена от хибриди и каква е заплахата?

Съдържание


Между любителите производители има постоянен дебат дали семената се събират от хибриди. Това не е изненадващо - растенията са много привлекателни на външен вид, не се страхуват от много заболявания, а в случая с ядливи култури са необичайно вкусни.

За да разберем проблема, достатъчно е да си припомним училищния курс по обща биология и законите на Мендел. Именно този монах-учен от Чехия откри, че при кръстосване на две сортови растения във всички потомства - F1 хибриди - се наблюдават само доминиращи признаци на родителите.

Растенията често се различават по своите характеристики от оригиналните сортове. Те съчетават най-силните качества и на двамата предци - силни стъбла, големи цветя, боядисани в необичаен нюанс, или бързо узряване и интересна форма на плода.

Хибридни семена от пипер

Струва ли си да се събират семена от хибриди

Повечето производители купуват семена от магазини с с икона F1 В заглавието. Насърчени от успеха на отглеждането на култури, много градинари и производители на цветя събират хибридни семена за засаждане през следващата година.

Но не си струва да чакате същия резултат, както при отглеждането на хибридни растения от първо поколение. Във F2, освен доминиращи характеристики, се появяват и рецесивни. Разделянето няма да засегне външно всички растения от новото поколение. Някои ще бъдат трудно разграничими от родителите си, но други ще бъдат напълно различни от тях.

Помодор яйчник

Засаждане на семена от хибриди - какво да очаквате

Когато се отглеждат растения от семената на хибридите, родителските черти ще се появят само ако комбинацията от същите доминиращи гени съвпада по време на кръстосването. В други случаи как за разлика от първото поколение хибрид ще зависи от комбинацията на потиснатите гени.

Резултатите от отглеждането на второто поколение рядко са обнадеждаващи.

  • Такива растения са по-малко продуктивни от родителските хибриди; по клоните се образуват малко яйчници.
  • Вкусът, цвета, формата на плода се различава от този на хибридите от първо поколение.
  • Периодът на узряване на зеленчуковите култури се увеличава. Ако ранният узрял хибрид, от който са получени семената, плодовете достигат зрялост за 100-110 дни, то следващото поколение ще узрее след 120-130 дни.
  • Културите, отглеждани от хибридни семена, са по-малко устойчиви на болести. Появяват се вирусни, гъбични лезии, от които родителските култури не се страхуват.
  • Второто поколение хибриди е по-взискателно по отношение на условията на отглеждане. Повечето растения се развиват нормално само в оранжерии или оранжерии; те се нуждаят от строг контрол на температурата, влажността, състава на почвата. На открити площи F2 често умират или отслабват, не дават плод.

Агроном с домати

Мнението на животновъдите

Много хора вярват, че най-добрата реколта идва от семена, събрани със собствените им ръце. Но това мнение е вярно само ако говорим за сортовата култура. Във всяко поколение той запазва своите характеристики, адаптирани към климатичните условия на определен регион. Хибридите не могат да се похвалят с такива качества.

Но това не спира градинарите, любителите на отглеждането на декоративни растения. Техните причини за събиране на семена от хибриди са следните:

  • това е много по-евтино от закупуването на торба с посадъчен материал в магазин;
  • второто поколение понякога успява да получи добра реколта.

Не бива обаче да рискувате да събирате хибридни семена. Ще отнеме време и усилия. Зеленчуковите храсти ще заемат ценно място в оранжерия или на парцел, но няма гаранция, че няма да умрат от болести и да дадат богата реколта.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци