Как да покриете ягодите с птича мрежа - 2 начина

Съдържание


Птиците могат да ви ограбят от реколтата от сладки сочни плодове, ако не намерите надежден начин да спасите леглата от това „природно бедствие“. Най-често градинарите използват мрежа за защита на ягоди от птици - само тя гарантира, че ще спре нашествието. В опит да пирува с горски плодове, птицата неочаквано се препъва на препятствие, уплашва се и не лети повече. Но за да може самата реколта да бъде удобна за прибиране на реколтата, важно е да изберете правилната мрежа и метода на закрепването й.

Мрежа за защита от птици

Предимства и недостатъци

Има много начини да защитите реколтата си от ягоди от птици. По принцип те включват страх от тях. Например летни жители висят ярки вятърни мелници, "дъжд", магнитни ленти в градината, които искрят и шумолят на вятъра. И понякога манекени с плодове се разпръскват по земята под формата на червени капаци и боядисани камъчета. Опитвайки се да ги кълват, птиците са разочаровани и отлитат. Но някои птици не са толкова лесни за изплашване.

Мрежата за защита на птиците за ягоди има няколко неоспорими предимства:

 • плаши;
 • блокира пътя към плодовете;
 • служи няколко години;
 • не пречи на поливането, опрашването и храненето;
 • лесен за инсталиране на ръка.

Недостатъците на използването на мрежата могат да бъдат обяснени единствено с необходимостта да се отстранява всеки път за събиране на реколтата. Някои от начините за закрепването му правят този процес доста удобен.

Казват, че за да преодолееш врага, трябва да го познаеш поглед. Какви птици кълват от градината? Най-често това са скорци, врабчета, свраки. Врани, граци, цици, гълъби и други видове птици не са против да се пируват със сладки плодове. Рядка птица ще откаже десерт. И са застрашени не само ягодите, но и касисът, черешите, черешите, малините. Избирайки овощна градина, ято птици може да унищожи всички узрели плодове за няколко часа.

Ягодово легло, покрито с мрежа

Избор на окото

Преди да инсталирате решетка на градинско легло, важно е да определите размера на клетките. Оптимално е ягодите да вземат мрежа с размер на окото 1 на 1 см. Тя трябва да бъде достатъчно еластична, да не се разсейва, да не увисва и да пропуска добре въздуха и слънчевата светлина.

Най-добрият материал е полипропилен. Не гние и служи дълги години.

Популярни производители на окото:

 • Парк. Ролка от зелен цвят 2х5 м. Приблизителен разход - 90 рубли.
 • GreenArt (Fix Price). Мрежа 2x5 м. Комплектът включва 4 колчета с дължина 12 см. Цена - 50 рубли.
 • „Удачников“. Покривен материал, изработен от полипропилен с размер 2х10 м и размер на окото 7х9 мм. Една ролка ще струва 350 рубли.
 • "Пазар за палатки". Мрежа от полиестерна мрежа с клетки 8х8 мм. Той е с размер 3x5 м и струва около 700 рубли. Ще продължи 5 години
 • "Диорит XXI". Малка мрежеста мрежа 6х6 мм. Платно с размери 2х5 м ще струва 250 рубли, 2х10 м - 450 рубли.
 • „Защита“. Пластмасова зелена мрежа с размер на окото 6x6 мм. Цената на ролка 2x5 м е 260 рубли.

Защитна мрежа върху рамката над ягодите

Инсталация

Има много начини да опънете мрежата, за да защитите ягодите от птици. Ако е жилав и гъвкав, ще е достатъчно да го огънете по начин на палатка, да покриете плодовете и да закрепите около периметъра на засаждане с колчета или тежки камъни. Но е много по-добре да се изгради по-стабилна и трайна структура.

Методи за инсталиране на мрежата за предпазни цели:

 • Инсталиране на опора. Мрежестата материя е опъната върху рамката: метал, пластмаса, бамбукови дъги. Броят на подпорите зависи от дължината на леглото. Оптималното разстояние между дъгите е от 60 до 80 см. Оказва се нещо като мрежест тунел. Можете да вземете високи дъги и да направите подслон по начина на оранжерия или оранжерия във височината на човек. След това трябва да построите врата, която можете да отваряте и затваряте.
 • Мрежа на кутията. За да защитите реколтата от ягоди, можете да използвате мрежа, опъната върху рамка на кутия.Тук ще се нуждаете от дърводелски опит и мебелен телбод. Но мрежестите кутии са лесни за покриване на всяка реколта. Те могат да бъдат пренаредени и използвани много пъти. А някои градинари засаждат ягоди директно в дървени кутии и правят капак от мрежата. Основното е, че стените не са твърде високи и се оставят на достатъчно светлина.

През пролетта птиците помагат на градинарите да се борят с вредители. С настъпването на топлината обаче те не напускат, а започват да се угощават с реколтата. Освен това те активно гнездят на места, богати на храна. Запазването на узрели ягоди става трудно. Птиците не са толкова глупави, колкото изглеждат на пръв поглед. Нещо, което може да ги изплаши отначало (шумни кутии, плашило, пенливи дискове) скоро спира да работи. Ако птиците редовно унищожават горски плодове, единственият сигурен и най-важното, хуманен начин да се отървете от тях е да покриете ягодите с мрежа. Можете да изберете бюджетна версия на платното. И създаването на подслон не е толкова трудно. Изберете метода, който ви харесва, и пристъпете към бизнеса.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци