Вярно ли е, че не можете да засаждате растения на пълнолуние?

Съдържание


От векове хората забелязват, че Луната оказва пряко влияние върху целия живот на Земята поради мощното си гравитационно и енергийно поле. Растенията също не са изключение. Периодът на пълнолунието се счита за апогей на неговия цикъл, вид „цъфтеж“. Много летни жители се чудят дали е възможно да се засаждат на пълнолуние, дали си струва да се свърши някаква работа, свързана с растенията. Този период не е напразно свързан с активирането на определени процеси във всички живи същества и растителният свят не беше изключение.

Фази на луната

Механизмът на влиянието на Луната върху растенията

Не е тайна, че изливането и потока в моретата и океаните е следствие от влиянието на Луната. Хората също реагират на нейните цикли: при пълнолуние мнозина имат безсъние, нетипично увеличение на активността или рязък спад на силата и слабостта. През този период естественият земен спътник се осветява възможно най-много от Слънцето, като се храни с мощната си енергия. Логично би било да се предположи, че растенията (или по-скоро водата в състава им) също са подложени на лунното влияние, по-специално върху процесите на сокопоток и смукателни функции. Въпреки това, обяснението на механизма на приливите и отливите е доста просто: когато Луната преминава в определени фази между най-силните и най-слабите гравитационни точки на земното кълбо, възниква неговото особено разтягане (с около 6%). Водата е податлива, затова реагира по-изразено - изливане и течение. Най-голямото покачване на нивото се регистрира веднага след пълнолунието.

Силата на опън в този случай е пропорционална на размера на засегнатото тяло. Гравитационното влияние на Луната върху растежа и развитието на растенията е практически незначително, тъй като размерът им е твърде малък. В тази връзка интензивността на движението на сокове през тъканите не зависи от положението на земния спътник. Но вековни наблюдения на състоянието на насажденията, направени в различни фази, показаха, че Луната все още има ефект върху растенията, но не физически, а енергичен.

Има такова понятие като биоенергетичен потенциал, чиято стойност варира в зависимост от лунните фази, колебанията на полето. За него говорим, когато се изчисляват благоприятни дни, когато можете да засадите градина. Нещо повече, експериментите показват, че растенията реагират еднакво на Луната както в открита земя и в оранжерии, така и в затъмнена стая. Пълнолунието е период на повишена активност.

Засадете разсад

Засаждане на семена

Има теория, че енергията се изразходва активно по време на пълнолуние. По принцип в този момент е възможно да се засади, но има нюанс: препоръчва се само да сеят, но не и да разсаждат разсад с корени. Това се дължи на факта, че активирането на енергийния потенциал на централата през този период е възможно само когато е стабилно, но не и на фона на стрес от трансплантации. Експериментално е доказано, че пшеницата, засята по време на пълнолуние, се издига много по-бързо от пшеницата, чиито зърна са били в земята по време на растежната фаза на цикъла. Подобни резултати са получени по време на експеримента с водна креса. Ако посеете семената точно преди пълнолунието, тогава поради ускорения процес на активиране и насищане с влага, те ще се издигнат бързо и дружелюбно. Това свойство е полезно да се вземе предвид при сеитба в сухо лято или в горещи райони.

С пълнолуние можете да засадите семената на всякакви надземни зеленчукови култури, тъй като те са особено активни в тази фаза. Добивът се увеличава с 15-20%. Като пример: тиква на пълнолуние увеличава обиколката си с около 1 см всеки ден. Зелените по това време също натрупват добре листната маса.

Разсад на домати

Засаждане на разсад

На пълнолуние всички растителни сокове са концентрирани в плодове и листа - във въздушната част, следователно през този период не си струва да засаждате култури в разсад. Кореновата система е отслабена и няма да може да реагира адекватно на стреса. Растението ще боледува дълго време, периодът на рехабилитация ще се удължи поне докато фазата на Луната не се промени и биоенергийният потенциал се премести в подземната част. Това време е особено жалко за всякакви манипулации с трайни насаждения.

Растенията във фазата на пълнолуние поглъщат повече влага и независимо от температурните условия и метаболитните процеси са по-бързи. Не можете да направите резитба или ваксинация, тъй като потокът от сок е твърде активен, всякакви щети са изпълнени с голяма „загуба на кръв“. По-добре е да направите това на намаляваща фаза. Не напразно в древните източници се препоръчва прибиране на реколтата на пълнолуние - плодовете по това време са много сочни и се изсипват.

Съвети

Разцветът на силите по време на пълнолуние се среща не само в растенията, но и в микроорганизмите, така че можете да започнете да пръскате и обработвате градински култури от гъбични инфекции и вирусни заболявания.

Растения с зодиакални знаци

Влиянието на зодиакалните знаци

Когато избирате времето за градинарска работа, важно е също да вземете предвид зодиакалния знак, в който се намира луната. Знаещите хора съветват да обърнат специално внимание на втория фактор: ако знакът е благоприятен за работа, тогава фазата може да бъде игнорирана. Днес има доста различни видове публикации с информация, включително отпечатани, в които пълният лунен календар е подписан подробно, по знак.

Сеитбата не се препоръчва, ако пълнолунието е при следните признаци:

 • Риба;
 • Скорпион;
 • Рак.

Всяка градинска култура има свой зодиакален знак, който благоприятства за бързия растеж:

 • засадете картофи за предпочитане, когато Луната е в Стрелец, Козирог, Телец, Везни, Скорпион;
 • за моркови и лук за ряпа, Телец, Рак, Везни, Риби са за предпочитане;
 • цвекло и маруля се развиват добре, като се засяват през периода, когато луната е в Рак, Скорпион, Везни, Козирог, Риби.

Има общи принципи на засаждане по вид растение:

 • Близнаците са за къдрави;
 • Овен - за тръни и бодли;
 • Стрелецът е оптимален за развитието на кореноплодни култури.

Като синхронизирате пълнолунието и подходящ знак, можете да разчитате на богата реколта. Луната остава във всеки зодиак само 3 дни. По-добре е да засадите в първия ден на преминаване, тъй като това е периодът на най-високо проявление на свойствата на знака.

Ако все пак трябва да трансплантирате разсад на пълнолуние, тогава е по-добре да избягвате признаците на Овен, Лъв и Водолей, които се считат за безплодни. Опитът показва, че при подобно подреждане на Луната разтоварванията са болни дълго време, растат неохотно, имат намален имунитет и не са в състояние да устоят на гъбички и вируси.

Има и градация на периодите според елементите.

 • Огнените знаци са неблагоприятни за кацане. Когато луната преминава през тях, нито растение, нито сеят, но водната стихия е символ на плодородието.
 • В зависимост от целта, за която се отглежда културата (за корен, листа, плодове или цветя), се избира подходящата група знаци: земя, вода, огън или въздух.

В същото време пълната луна засилва свойствата, приписвани на знаци, за да програмира хода на развитието на растенията по определен начин.

Възможно е резултатите от текущи изследвания и наблюдения върху поведението на насажденията, направени на пълнолуние или други фази, да са поредица от съвпадения. В действителност, в допълнение към тези фактори, има и по-обективни причини, които влияят върху бъдещото развитие на растенията:

 • метеорологично време;
 • качество на посадъчния материал;
 • състав на почвата.

Ако не е възможно да се следват лунните календари, тогава това не е причина да се настроите на лоша реколта поради ненавременно засаждане на разсад или засяване на семена. Често посочените в тях дати за кацане противоречат на обективни причини.Пълнолуние или кола маска няма да играят решаваща роля, ако физическите фактори не са равностойни.

Коментари към статията
Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци