Какво е по-добре да засадите до градина с краставици?

Съдържание


Получаването на богата реколта в лятна вила или личен парцел зависи не само от климатичните условия, но и от компетентната организация на насажденията. Трябва да знаете характеристиките на градинските култури, за да определите кои растения могат да бъдат засадени до краставици, за да подобрите вкуса на плодовете и да увеличите добивите.

Краставици до царевица в градината

Правилен квартал

Растенията са способни да оказват определено влияние един върху друг. Някои видове могат да стимулират растежа и развитието на своите съседи и да ги предпазят от вредители. Други, напротив, пречат и дори действат потискащо. Необходимо е да се изготви план за засаждане на площадката или в оранжерията, като се вземе предвид съвместимостта на културите.

Смесените култури ще увеличат добивите и ще помогнат за спестяване на земя. Бобовите растения, царевица, маруля, репички, спанак и маточина са идеални за отглеждане заедно с краставици. Копърът, чесънът и лукът перфектно съжителстват с този представител на семейство тиква. Бялото зеле се използва за уплътняване на насажденията.

Краставици и домати в оранжерия

Какво да засадим в оранжерия до краставици

Комбинираното засаждане в оранжерия дава възможност за получаване на ранни зелени, увеличаване на добивите и предотвратяване на преждевременно изчерпване на почвата. При избора на съседи за изправена краставична култура е необходимо да се вземе предвид способността на растенията да понасят засенчване.

 1. Страхотни съседи за краставиците са засети грах или чернооките грахчета... Те се засаждат в различни части на оранжерията, насищайки почвата с азот и други хранителни вещества. След прибирането на бобовите растения се препоръчва да се изрежат стъблата, оставяйки корените в земята, за да се увеличи плодородието на почвата.
 2. Ранното цвекло няма да пречи на растежа и развитието на краставиците. Младите му зелени могат да се използват за салати. Препоръчително е да съберете реколтата от цвекло преди стъблата на краставицата да растат активно. На засенчено място развитието на кореновата култура ще спре.
 3. За да получите разнообразие от зеленина, ряпа, лук, чесън се засяват на масата между насажденията от краставици, китайско зеле, горчица.
 4. Репичките трябва да се засаждат по ръба на билото на оранжерията и да се берат, докато храстите на краставиците тъкмо набират сила. Това е необходимо, така че репичките да не пречат на развитието на кореновата система на краставицата.
 5. На съседни легла в оранжерията е позволено да се отглеждат краставици и домати със сходни специфични грижи. Можете да защитите краставиците от чернови, докато проветрявате доматените лехи, като инсталирате вътрешни прегради.
 6. Копър, засят в оранжерия, ще привлече калинки, които унищожават вредителите.
 7. Царевицата, засадена в един ред, може да се използва за подпомагане на стъблата на краставицата. При отглеждане на царевица в парникови условия е необходимо растението да се пръска с стимулиращ плода стимулатор и ръчно да се опрашва.

Съвети

Начинаещите градинари не трябва да създават разнообразни зеленчуци в оранжерията. Например лукът и бобът се разбират добре до краставиците и абсолютно не могат да издържат да са близо един до друг. Затова през първата година е по-разумно да се ограничите до една или две култури. Постепенно натрупаните знания и опит в уплътняването на лехите ще помогнат за оптимално планиране на подредбата на растенията.

Пипер и патладжан до краставица

Допуска се съвместно засаждане на чушки и патладжани в оранжерия с краставици. Трябва да се има предвид, че чушките и патладжаните предпочитат торове, съдържащи азот, а краставиците предпочитат органичното торене.

Препоръчва се да се поставят растенията по такъв начин, че една култура да не засенчва друга. Например:

 • поставяме краставици на централното било;
 • засаждаме патладжаните отляво;
 • отдясно - чушки.

Съвети

За да се избегне кръстосаното опрашване, в оранжерията се отглежда само един вид пипер - сладък или горчив.

Дини в градината

Дини и пъпеши до краставици

Топлолюбивите дини и пъпешите могат да съжителстват с краставици в една и съща оранжерия. В същото време стъблата на краставицата са разположени на вертикални опори, а стъблата на пъпешите и кратуните могат да бъдат поставени на земята. Необходимо е да се осигури хранене в достатъчно количество, за да се изключи конкуренцията на растенията за храна. В допълнение, подобни заболявания могат да създадат много неприятности на градинаря.

Съвети

В големи оранжерии могат да се използват вътрешни прегради, като по този начин се създава необходимия микроклимат за всяка от културите.

Тиква на купчината компост

Съвместимост на тиквените култури

Тиквичките се разбират добре с краставиците и поставянето на тези свързани култури на едно и също легло не пречи на тяхното удобно развитие, както и отглеждането на краставици до тиква. В този случай е необходимо редовно да се ръководи тъкането на стъблата на растенията. Заплетените на земята камшици не са много удобни за прибиране на реколтата. А мощните листа от тиква и тиквички ще заглушат развитието на краставицата. Чудесен изход в тази ситуация е да поставите стебла от краставици по протежение на опорите, инсталирани наблизо.

Когато засаждате краставици, тиквички и тиква заедно, трябва да се спазва разстоянието между дупките. Растенията, принадлежащи към семейството на тиквите, изискват същите грижи, което значително опростява градинската работа. Ставата обаче засаждане на тиква с тиквички може да доведе до опрашване и промяна във външния вид и вкуса на плодовете.

Когато заедно отглеждаме свързани култури, трябва да се помни, че недостатъчното торене води до факта, че по-мощната коренова система от тикви и тиква ще попречи на развитието на културата на краставиците. В допълнение, растенията от семейство тиква са податливи на брашнеста мана и кореново гниене.

Когато засаждате краставици в градината, е разумно използвайте решетки така че стъблата на растението да могат да се прилепват към мустаците, фиксирайки се върху вертикалната повърхност. Пространството, освободено на леглото, е засадено с растения, които вървят добре с краставици.

Използването на слънчоглед ще помогне да се спести много място в градината, силно мощно стъбло от което ще служи като надеждна опора за мигли от краставици. Микроклиматът, създаден от слънчогледовите култури, ще осигури комфортни условия за развитието на краставици. По подобен начин се използва съвместно засаждане на царевица и краставици в открито поле.

Краставици и невен

Цветя в полза на краставиците

Не само химикалите могат да защитят растенията от болести и вредители, но и приятни за очите цветя, които могат да бъдат засадени наблизо.

 1. Полезно е да засадите реколта с краставици като невен... По време на цъфтежа той привлича голям брой насекоми, което е особено полезно за опрашените сортове краставици.
 2. За да се предпазят краставиците от нахлуването на бялата муха, се препоръчва да се засаждат храсти близо до тях. настурция.

Необходимо е да се определи място за отглеждане на краставици в лятна вила или личен парцел, като се вземат предвид особеностите на метеорологичните условия и състава на почвата. Не забравяйте за защита от светлина и вятър. Важно е да се осигури навременно поливане на растенията, да се избират сортове, препоръчани за региона. Погрижете се за подготовката на торовете за сезона, изберете и планирайте смесени насаждения.

Правилно разположените съседи в градината не само ще си помогнат да растат. Те са в състояние да подобрят състоянието и вкуса на плодовете на близките растения. И компактното подреждане на зеленчукови култури значително ще улесни работата на лятната вила.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци