Какви култури могат и не могат да се засаждат до домати

Съдържание


Парцелът е голям; на всяка култура може да се отдели просторно легло. Реколтата не беше лоша, бяхте щастливи, докато не дойдете на дачата да видите приятелите си. На мъничка кръпка краставиците, доматите, тиквичките, лукът, чушките растат пресечено, а реколтата е такава, че собствениците дори продават излишъка. Вие решавате да засадите по същия начин. Спри и помисли! Ако случайно погребете всичко в градината, нищо добро няма да се получи от това. Намерете най-добрия начин да комбинирате растенията.

Плътно засаждане на зеленчуци и зеленина

Предимства на плътно прилягане

Дори да не е необходимо да пестите място, съвместните насаждения са желателни на сайта. Ако изберете правилните култури, симбиоза ще възникне, когато растенията от различни видове си помагат. Моля, обърнете внимание, че някои видове не могат да съществуват едновременно, дори ако имат различни заболявания и вредители. Ако се засаждат, без да се обмисля съвместимостта, културите ще се потискат и няма да има добра реколта.

Когато отглеждате зеленчуци в оранжерия, трябва да вземете предвид техните изисквания за температура и влажност. Краставици и домати биха могли да се разбират помежду си, но те имат различни изисквания за температурни и влажни условия. Ако има само една изолирана стая, можете да разделите културите с филм или нетъкан материал. С добра защита от вредители и инфекции е по-добре да отглеждате чушки в тази оранжерия, тя обича същите условия като доматите. Засадете непретенциозен лук до храстите, не е необходимо да създавате специални условия. Ако искате, можете да засадите ранна зеленина, която ще узрее бързо и няма да пречи на други култури.

Има растителни видове, които имат положителен ефект върху съседите си. Често такива билки имат добър ефект върху човешкото здраве, те се използват в традиционната медицина. Всеки знае лечебните свойства на валериана, равнец, лайка - те също ще подкрепят доматените разсад. Само не позволявайте на земята да зарасне с плевели, оставете няколко храсти около краищата, това ще бъде достатъчно.

Съвети

Ако засадите няколко култури в една и съща градина, например домати или лук заедно с ягоди или зеле, площта, която трябва да се обработва, ще бъде наполовина по-голяма, което означава, че поддръжката ще стане по-лесна.

Можете да сеете зелени торове близо до домати, те обогатяват почвата, подобряват нейната структура. Горчица или фацелия ще предпази младите разсад от силни ветрове или палещо слънце. Просто се уверете, че помощните растения не растат твърде високи и не заглушават основната култура. Корените на маруля и спанак добавят хранителни вещества в почвата. Миризмата на невенчета ще изплаши вредителите - направете декоративна граница на тези цветя из градината. Засадете домати до ягоди в оранжерията за ранни плодове през пролетта и сочни домати през лятото. Можете също така да засадите чушки там, но внимавайте да не разпространите инфекцията.

Благоприятен квартал на зеленчуците

Какво и с какво може да се засади на едно и също легло

Всички са чували за уплътнено засаждане, за отглеждане на 3 култури на сезон на едно легло. Нека да разберем какво и с какво може да се засади. Някои култури не обичат неприятните квартали, но ако ги премахнете преди засаждането на домати, можете да използвате този метод. Например, ако искате да изкопаете копъра, преди да настроите доматените плодове, можете да засадите пикантна култура между планираните редове домати. Първо, опитайте да кондензирате обичайните растения: домати, лук, краставици.

Моля, обърнете внимание веднага, че доматите не се харесват, ако наблизо растат следните култури:

 • броколи или карфиол;
 • черен пипер, патладжан (те имат същите вредители);
 • копър;
 • копър (ако не планирате да го премахнете за ранни зелени);
 • царевица и други високи култури от южната страна, където те ще засенчат градинското легло.

Какво да засадите близо до домати? Ако сте добър в борбата с вредителите, като например памук, може да го направите сеят царевица от северната страна на доматената градина. Можете да подредите домати с плантации до картофи, ако сте сигурни, че ще можете да предпазите насажденията от късна болест и Колорадски бръмбар от Колорадо... Някои култури дори се препоръчват да се засаждат с домати. Аспержите отделят летливи вещества, които действат зле на нематоди - враговете на доматите. Лукът освобождава фитонциди от различни инфекции, той е полезен във всяка област: както там, където растат краставици, така и върху ягодоплодни насаждения.

Можете да засеете босилек на доматено легло. Той помага за защита на основната култура от вредители. Опитайте домат, отглеждан до тази пикантна билка. Както размерът, така и вкусът на плодовете ще бъдат значително по-добри от тези на оранжерийните зеленчуци.

Съвети

Ако засадите лук и чесън между редовете, късната болест и акарите няма да атакуват вашите растения.

Също така, доматите ще се разбира добре със следните растения:

 • боб;
 • целина;
 • ягоди;
 • зеле;
 • репичка;
 • киселец;
 • магданоз;
 • моркови.

Засадете домашни храсти в близост до черешката и доматите ще бъдат защитени от лъжичката. Ако районът е доминиран от гъсталаци от коприва, зеленчуковата култура ще расте добре в такъв квартал. Можете да засадите разсад сред пикантни или цветни култури: невен, мента, градински чай. Чушките също могат да се отглеждат сред тези билки, такава среда ще му бъде от полза.

Съвместно отглеждане на домати и маруля

Какви растения ще помогнат на доматите

Доматите съдържат сапонин, който действа добре за близките култури. Доматен храст, засаден до цариградско грозде или касис, ще прогони молеца и триончето от ягодоплодни култури. Можете да засадите домати заедно със зеле, а зелените пеперуди ще летят около страната на градината. Не забравяйте, че този квартал е добър само за видове глави, броколи и карфиол трябва да растат на друго място.

Има информация, че мравките не обичат миризмата на домати. Прегледите на тази информация са противоречиви: някои градинари с помощта на домати върхове изгонват насекоми от мястото, други са имали мравуняк, разположен точно в домат градина. Проверете дали имате късмет и храстите, растящи с ягодите, ще предпазят зрънцето от подземни вредители.

Съвети

Когато планирате комбинирани насаждения, не забравяйте, че чадърните култури - копър, копър - са индивидуалисти, те не могат да се използват за компактни насаждения. Изключение правят морковите, те нямат вредно въздействие върху домати, краставици и други зеленчуци.

Краставици в цветна леха

Как да подредим растения в градината

Нека доматите са основната култура в градината и използвайте зеленчуци за ранно узряване за уплътняване. Как да получите максимален добив? През есента засадете зимен чесън с междуредово разстояние 15 см. Щом почвата се разтопи, сложи лък върху перо, и до него репичка... В средата на май, зелените се отстраняват, а разтворените домати се поставят в свободното пространство.

През пролетта можете да засадите легло от ранно зеле. Направете разстоянието до меда в редове около един и половина метра. Когато дойдат топли дни, поставете доматените разсад между насажденията. Засадете лук или чесън между доматите, тези растения отделят фитонциди и предпазват насажденията от фитофтора. Растящото наблизо Бораго активира развитието на домати, подобрява вкуса на плодовете и в същото време прогонва доматените червеи.

В оранжерията в началото на пролетта гъсто сейте репички, салати, лук върху перо. Когато дойде време да засадите разсада си, направете място за дупките и изяжте зеленчуците. Около месец повече можете да прибирате редове между редовете, а когато доматите растат, други култури ще бъдат събрани и няма да пречат на развитието им. Чушките също могат да се отглеждат по този начин.

Плътна салата за засаждане

Вашият опит и интуиция

На форумите на градинарите често можете да намерите най-противоречивите твърдения. Първият зеленчукопроизводител отглежда от години краставици с домати в една и съща оранжерия и е много доволен от резултатите, във втория с такава комбинация нито едната, нито другата култура не иска да даде плод. Невъзможно е да се засаждат култури от пасхар наблизо, но някои летни жители отглеждат домати и патладжани с картофи - и нямат представа за късната болест или колорадския бръмбар.

Във всякакви източници ще намерите само общи препоръки, но всеки обект има свой собствен микроклимат, излишък или липса на каквито и да било компоненти в почвата. Само личният ви опит ще ви помогне да изберете правилния метод на отглеждане. Научете се да разбирате зелените си домашни любимци, наблюдавайте при какви условия се развиват добре и кога изсъхват. Ако краставиците и доматите растат добре в една и съща оранжерия, можете да ги засаждате там през цялото време.

Съвети

Ако решите да отглеждате няколко култури в едно градинско легло, не сейте наведнъж цялата площ. Засадете няколко реда през първата година и вижте как растенията се разбират помежду си. Ако резултатът ви харесва, отглеждайте го през следващия сезон.

Животновъдите са разработили много сортове и хибриди на различни растения. Може би не всеки сорт ще се хареса на масовата култура. Ако ниските домати се разбират добре до ягодите, премахвате и горски плодове, и домати от едно градинско легло, а високите храсти могат да засенчат плододаването - добивът ще намалее. Много зависи от големината и височината на растенията, времето на узряване. Дори различни сортове от един и същи вид понякога не могат да бъдат поставени близо един до друг. Когато сладките и горчиви чушки станат близо, вкусът на плодовете се влошава. Някои градинари отглеждат тиквички, тиква на градина с домати и прибират добра реколта, въпреки че подобен квартал не се препоръчва. Невъзможно е да се вземат предвид всяко малко нещо, опитайте се и наблюдавайте.

Краставици и домати

Изход

Ако подредите насажденията правилно, доматите, краставиците и другите зеленчуци ще растат добре в една градина с други култури, ще се разболяват по-малко и ще дадат добри добиви. Едно легло с ягоди дава плодове в началото на лятото, след това плодът само снася и развива пъпки за цъфтеж на следващата година. Доматите, растящи между храстите, ще ви помогнат да спестите място и да получите зеленчуци и плодове на малка площ.

При кацане трябва да имате предвид съвместимост с растенията... Някои култури могат да потискат други, не могат да се отглеждат заедно. Краставиците и доматите не си пречат помежду си, само че имат различни изисквания за микроклимат. Доматите биха се разбирали с патладжани и картофи, ако не и за болести и вредители, които са еднакви за всички нощници. Пиперът също може да бъде източник на инфекция. Може да се засажда по периметъра невен или други растения, които предпазват от вредители и инфекции, тогава насажденията ще бъдат защитени.

Всеки градинар има своите тайни на отглеждането на зеленчуци. Чувствайте се свободни да експериментирате, да намерите най-добрите комбинации за вашите условия. Ами ако успеете да отглеждате краставици, домати, лук, чушки и тиквички заедно в градината. Такава плантация не само ще осигури на семейството зеленчуци, но и ще изглежда привлекателно, особено ако я засадите по краищата с ягоди или декоративно зеле... Опитайте, натрупайте опит и споделете своите открития със съседи и приятели.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци