Отглеждане на савойско зеле в открито поле и функции за грижа

Съдържание


Савойското зеле рядко се среща на нашите сайтове, въпреки че не е по-трудно да се отглежда от бялото зеле. Листата му са по-тънки и нежни, използват се за салати, приготвяне на зелеви кифлички и зелева супа. Ранните сортове не се съхраняват дълго време, но късно узряващото савойско зеле може да лежи няколко месеца при подходящи условия. Ако се придържате към технологията на отглеждане, тогава можете да получите глави от зеле с тегло от 0,5 до 1,5 кг, без пукнатини или повреди.

Приготвяне на семена от зеле за засаждане

Подготовка на семената

Савойското зеле се препоръчва да се отглежда по разсад. Семената се засяват през първото десетилетие на март, но преди сеитбата те трябва да бъдат подготвени.

Предварителната обработка подобрява покълването и предпазва растенията от определени заболявания. Извършва се на етапи:

 • семената са увити в плътна памучна кърпа;
 • потапя се в много топла вода (загрята до 45-60 ° C) и се държи в нея 20 минути;
 • след тази процедура бързо охладете в студена вода;
 • след това торба със семена се ецва за 5 минути в силен разтвор на калиев перманганат или разтвор на стимулатор на растежа ("Epin", "Циркон" и други);
 • измити под течаща вода;
 • изсушени.

Отглеждане на савойски зелеви разсад

Отглеждане на разсад

За да отглеждате разсад, ще ви трябват контейнери с височина най-малко 12 см и питателна почва. Почвата трябва да се дезинфекцира - разлива се със силен разтвор на калиев перманганат или се нагрява във фурната при температура 100 ° С. Тази процедура е необходима, за да се избегнат заболявания на разсад от зеле.

Дълбочината на засяване е 1 см, те се поставят съгласно схемата 2x2 см. Почвата се напръсква обилно с вода, тя трябва да бъде добре навлажнена, но в същото време да остане рохка. Можете да го разлеете за една нощ и да оставите почвата да изсъхне малко.

Покълването на семената се извършва под стъкло или филм при температура 18-20 ° C. Проветряването се извършва веднъж на ден, филмът се изсушава. Ако е необходимо, почвата се напръсква, тя не трябва да изсъхва. Филмът се отстранява веднага след появата на издънките.

Когато първият истински лист расте, разсадът трябва да бъде засаден в отделни контейнери. Това могат да бъдат торфени чаши или всякакви съдове за еднократна употреба, на дъното на които трябва да се направят дупки, за да се изцеди излишната влага. Когато гмуркате, прищипвайте върха на корена - това стимулира разклоняването му. Прекалено дългият гръбначен стълб може да бъде съкратен с ¼.

Първите няколко дни разсадът се държи на светло място, но директните лъчи не трябва да падат върху разсада. Когато започнат да растат нови листа, осветлението се увеличава и температурата се намалява до 12-15 ° C. При тази температура и ярка светлина разсадът расте силно и няма да се разтегне.

Поливането на разсада се извършва внимателно - само с леко топла вода, опитвайки се да не се наводни. 10 дни след бране, препоръчително е да разсадте разсад със слаб разтвор на всеки сложен минерален тор. Разредете го според инструкциите и разредете с вода 3: 1.

Преди да засадим разсада на градинското легло, те трябва да се закалят, като постепенно увеличават времето, прекарано на открито.

Разсад от савойско зеле

Кацане на постоянно място

Мястото за отглеждане на савойско зеле е избрано слънчево и топло. Сметките трябва да се избягват, зелето не ги харесва. Предшествениците могат да бъдат всякакви зеленчуци, с изключение на кръстоцветните зеленчуци (други видове зеле, репички, рукола, водна креса). На същото място зелето може да се отглежда не по-рано от 5 години.

Земята трябва да е рохкава и плодородна. Подходящи са глинести или песъчливи глинести почви. Мястото се подготвя предварително - копаят дълбоко, прилагат торове. 1 м2 ще ви трябват 4 кг изгнил оборски тор, 50 грама минерални торове и чаша дървесна пепел.

Разсадът се разсипва ден преди засаждането, така че земята да не се руши след отстраняване на разсада от чашките. Схемата на засаждане на савойско зеле е 50х50 см. Може да се засажда на редове, където между растенията се държат 40 см, а между лехите 60 см. Разсадът се заравя в почвата от котиледонови листа.

Важно!

Докато разсадът на Савойско зеле се вкорени, той трябва да бъде защитен от слънчева светлина и ниски температури, покривайки насажденията за една нощ с агрофибър.

Възрастните растения не се страхуват от студ и дори издържат на спад в температурата до -5 ° C, но студът е разрушителен за младите разсад. Вместо да формира глави от зеле, зелето спира да расте и изстрелва.

савойско зеле

Грижи

Грижата за зелето от Савой е проста, тя се извършва по същия начин, както за бялото зеле.

Грижите включват стандартни дейности:

 • плевене и разхлабване;
 • хълмиране;
 • поливане;
 • подхранване;
 • предотвратяване на болести и вредители.

Плевенето и разхлабването се извършват редовно, след всяко поливане. Една кора на почвата блокира достъпа на кислород до корените, което се отразява негативно на растежа на растението. Месец след засаждането зелето се обелва. Направете това 2-3 пъти. Първият път, когато се излющват, когато растат големи листа, вторият - след 25-30 дни. Третото олющване е необходимо само за късните сортове, на които през есента узряват главите на зелето. Hilling е необходимо, за да растат допълнителни корени върху багажника на зелето, които снабдяват главите на зелето с храна и влага. В допълнение, олющването прави растенията по-еластични и не им позволява да се разпадат.

Поливането изисква компетентен подход. Първият месец след засаждането зелето се нуждае от много вода. Поливането 2-3 пъти седмично, в зависимост от времето, след това намалете поливането и поливайте не повече от веднъж на 7-10 дни. Ако вали дъжд, препоръчително е да изкопаете дренажни канали около хълмистите растения. Прекомерното количество вода и честото поливане водят до факта, че главите на зелето се напукват.

Подхранването се извършва два пъти. Първият е 15 дни след засаждането. Въвежда се сложен минерален тор, който трябва да включва азот, фосфор и калий. Хранят се втори път, когато са започнали главите зеле. Азотът не се добавя към второто хранене.

За профилактика на болести и атаки на вредители помага прах със смес от дървесна пепел и тютюнев прах веднъж на 7 дни. Ако вали, тогава процедурата трябва да се повтори. Пепелта ще се изисква два пъти повече от тютюна. Зелето трябва да се проверява всеки ден. Ако тези народни средства не помогнат и се забележат първите признаци на болест или нападение от вредители, тогава си струва да използвате химически инсектициди. Те трябва да се използват в съответствие с инструкциите и не забравяйте да издържате на интервала от време преди прибиране на реколтата.

Реколта от савойско зеле

Изход

Савойското зеле се отглежда най-добре едновременно с бялото зеле. Грижите им са еднакви, но можете да го използвате по различни начини. Савойът се препоръчва да се консумира пресен (той е по-вкусен и питателен), а бялото зеле се препоръчва за ястия, в които зелето трябва да се готви.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци