Как правилно да покълнете картофи за засаждане през пролетта?

Съдържание


Лятните жители, които ще покълнат картофи за засаждане, времето на това събитие ще трябва да се изчислява въз основа на характеристиките на техния регион. Някъде пролетта идва рано, в други климатични зони е късно. По време на засаждането на клубените трябва да се установи топло време без заплаха от повтарящи се студове. Покълването ви позволява да получите млади клубени половин месец по-рано от обичайната дата.

Засаждане на покълнали картофи

Защо покълнете картофи преди засаждането?

Поникването на картофени клубени преди засаждането не е задължително, но е желателно и предлага редица предимства.

 • Ако клубените се приготвят предварително, покълването им се подобрява, процентът на добива се увеличава.
 • На този етап картофите се калибрират: те ги сортират и изхвърлят изгнили, повредени от гризачи, покрити с плесен, твърде малки грудки.
 • След като очите покълнат, ще бъде възможно да изберете най-висококачествения и силен материал за засаждане.

Практиката показва, че предварителното покълване увеличава количеството картофи, събрани впоследствие с една трета. В резултат на този препарат върху кореноплодите се появяват гъсти зелени издънки с дължина 3,5–5 cm.

Засадете картофи в мазето

Изборът на посадъчен материал

Приготвените за засаждане клубени се сортират първо през пролетта, като се подбират само пълноценни картофи за покълване.

В процеса на сортиране се отхвърлят 3 вида грудки:

 • твърде малък;
 • засегнати от заболяване;
 • тези, които имат неправилна форма (грозотата им показва дегенерация - такива картофи няма да дадат нормална реколта).

Малките грудки не се използват за засаждане поради факта, че от тях може да се получи само малка реколта. Твърде едрите картофи също са нежелателни: от такива грудки растенията се развиват с преустроена въздушна част и малки корени, което на някакъв етап неминуемо ще доведе до забавяне на растежа.

Оптималната маса на картофите за засаждане е от 30 до 90 грама. Подготовката на материала започва 30–35 дни преди очакваната дата на засаждане.

След отхвърляне на картофите, които са се развалили по време на съхранение, останалите грудки се сортират по размер, разделяйки се на 3 фракции:

 • голям,
 • средно аритметично,
 • малък.

Най-доброто семе се счита за зеленчуци със средна фракция с тегло 50–70 g.

Картофите с различни размери се покълват и засаждат отделно, тъй като всеки вид ще използва своя схема и дълбочина на засаждане. Разсад и последваща реколта също могат да бъдат получени по различно време. Растенията, отглеждани от големи картофи, първо ще образуват грудки.

Закупеният разплоден материал, продаван в специализирани магазини, се счита за най-добрият за посев. Не бива да купувате грудки за засаждане от произволни хора - на пазара, близо до пътя. Вместо елитни картофи, в този случай те могат да продават материал, далеч от идеалното качество.

Картофена грудка със зелени кълнове

Условия за покълване по региони

Клубените във всяка климатична зона започват да покълват по свое време, започвайки от времето, когато времето позволява сеитба. Например в южната част на Русия картофите се засаждат в края на април, в Московска област тези работи се извършват през първите десет дни на май, а в Сибир и Урал е обичайно да се засажда от втората половина на май.

Приблизителни дати за началото на покълването:

 • Южна Русия - от края на март до началото на април;
 • Централен район - началото на април;
 • Сибир и Урал - второто десетилетие на април.

Времето в различните години може да се промени, така че времето се коригира, като се вземе предвид прогнозата, дадена от експертите за настоящата пролет. Ако не беше възможно да се предскаже студената щрих, възникнала по време на засаждането, можете да използвате временен подслон за легла, изработени от лутрасил, спанбонд или агроспан.

Пръскане на грудки с фунгицид преди засаждане

Подготовка на грудки за засаждане

След като клубените са избрани и сортирани, те се измиват и след това се нагряват в гореща вода (42–45 ° C). След като водата изстине, към нея се прибавя разтвор на калиев перманганат, приготвен в отделен съд. Кристалите не трябва да се хвърлят директно в контейнери с грудки, в противен случай зеленчуците могат да изгорят. В резултат водата за накисване на картофи трябва да придобие яркорозов цвят.

Картофите се държат в този разтвор в продължение на 15 минути, след което може да се извърши допълнително третиране със стимуланти на растежа, биофунгициди, хумати или други средства, както желаете. Подобна подготовка не е задължителна, но дава възможност да се увеличи количеството на реколтата, да се намали рискът от заболявания и да се отдели по-малко време за грижа за растенията.

Третирането на грудки може да включва следните решения:

 • Фитоспорин-М. Лекарството ще помогне за защита на растенията от гъбични и бактериални инфекции. За да обработите една кофа семена от грудки, разтвор, приготвен от 4 с.л. лъжици от лекарството и 1 литър вода. Съставът трябва да се прилага върху всяка грудка.
 • Калиев или натриев хумат. Кисне 12 часа. Картофите, третирани по този начин, по-добре издържат на неблагоприятни условия, развиват се добре и отглеждат повече грудки. Разтворът се приготвя от 1/3 чаена лъжичка от лекарството на 1 литър вода.
 • Инсектицид "Табу". Препаратът ще защити картофите от жица и колорадския бръмбар от Колорадо за дълго време. За пръскане на 10 kg клубени е достатъчно да се използват 10 ml от лекарството на 1,4 l вода.
 • "Биоглобин". Той е стимулатор на растежа. Употребата му увеличава производителността, увеличава устойчивостта на стрес на растенията, ускорява поникването и образуването на корени и подобрява вкуса на клубените.
 • Меден сулфат. Пръскането или накисването на семенни картофи в такъв разтвор за 2-3 минути ще предпази растенията от гъбични заболявания и опасни вредители. За приготвянето на състава се използват само стъклени или емайлирани съдове (не можете да използвате метални и поцинковани съдове). Разтворът се приготвя от 1 чаена лъжичка от лекарството в 3 литра вода.

След обработката можете да започнете да покълвате клубените. Това може да стане по различни начини.

Колко да покълнете картофи и как да го направите правилно?

Можете да покълнете грудки, като използвате различни методи. Всеки летен жител избира метода, който му се струва най-удобен и съответства на възможностите по отношение на използваните помещения и необходимите материали.

Картофите покълнаха на светлината

В светлината

Традиционният метод включва покълване на картофи на светлина. Това не означава, че осветлението трябва да бъде с висока интензивност. Разсеяната естествена светлина е напълно достатъчна и при липса на прозорци в стаята можете да организирате подсветка с лампи.

Ако има малко картофи, те могат да бъдат разпръснати в един слой точно на пода. Значителен брой грудки ще изискват пластмасови или дървени кутии с големи проходни отвори в стените. В този случай контейнерите могат да бъдат поставени на няколко нива. Най-горното чекмедже трябва да бъде покрито с парче хлабав плат или марля.

Можете да прецените дали грудките имат достатъчно светлина по появата на появилите се кълнове. При достатъчно светлина те ще бъдат малки и здрави, в противен случай ще се разтегнат.

Температурата в помещението трябва да бъде в диапазона от + 12–17 ° C. Колкото по-високо е, толкова по-бързо протича процесът на покълване. При + 15 ° C кълновете ще се появят след около месец.

На тъмно

Не винаги е възможно поникването на картофи на светло, но това не е проблем. Процедурата може да се проведе и на тъмно. Клубените също се поставят в кутии, като предварително са облицовали дъното и стените на контейнера с няколко слоя хартия или вестници. Това е необходимо, така че образуваните издънки да не се забиват в клетките на решетъчната повърхност.

Стаята трябва да е суха и добре проветрена. Покълването се извършва при температура от + 12-15 ° C. В случай, че процесът е бавен, той може да се ускори чрез повишаване на температурата до + 18–20 ° C. Ако всичко беше направено правилно, кълновете ще се окажат леки, мощни.

Покълване на картофи в найлонови торбички

В найлонови торбички

Този метод ще бъде удобен за тези, които се нуждаят от посадъчен материал в малки количества:

 1. Клубените се поставят в обикновени прозрачни чанти за тениски от супермаркета (първо трябва да се направят няколко малки дупки в тях за обмен на въздух).
 2. Дузина картофи се поставят във всяка такава торба и висят близо до източника на светлина, но без достъп до пряка слънчева светлина (например в отвора на северния прозорец).
 3. След 2-3 дни торбите се обръщат с главата надолу към светлината. Действието се повтаря през целия период на покълване.

Този метод ви позволява да приготвите материала за засаждане много по-бързо, тъй като филмът създава парников ефект, клубените са в топла, влажна среда на светлина. Жителите на частна къща понякога окачват пакети от вътрешната страна на ограда в двора си.

Покълване на картофи в хранителна кутия

Използване на горната превръзка

За да покълнат бързо за засаждане на грудки, ще трябва да създадете влажна, богата на хранителни вещества среда за тях.

Методът стъпка по стъпка за засаждане с тор изглежда така:

 1. дъното на кутията е облицовано с пластмасова обвивка;
 2. подредете картофите на 2 слоя и покрийте с торф, дървени стърготини или нарязана слама;
 3. редувайте няколко пъти картофи с органична материя;
 4. внимателно изсипете водата върху получения "сандвич";
 5. веднага щом картофите започнат да поникват, е необходимо да се полива с разтвор на сложен минерален тор (1 ч. л. на 1 л. вода) или инфузия на пепел (1 с. л. на 1 л. вода);
 6. след няколко дни поливайте клубените отново с хранителната смес.

След 5-7 дни картофите могат да бъдат засадени на билото. Целият процес ще отнеме 15 дни или по-малко.

Тази техника ще ви позволи бързо да получите голям брой кълнове по клубените и в бъдеще да разчитате на значителна реколта.

Покълнали грудки картофи

В апартамент

Вкъщи картофите се покълват от тези, които нямат по-подходящо място за тази процедура. Подготовката на клубените за засаждане по този начин ще отнеме точно един месец.

Картофите ще трябва да бъдат поставени в трилитрови стъклени буркани или пет литрови пластмасови бутилки за отрязване. Приготвените контейнери трябва да бъдат добре измити и изсушени.

 1. Контейнерите не се пълнят твърде плътно с грудки и се оставят директно в стаята.
 2. Покрийте всеки съд отгоре с марля.

Тъй като покълването ще се извършва при стайна температура, желателно е стаята да е лека, тогава кълновете ще се окажат зелени и силни. Трябва внимателно да извадите покълналите картофи от консервите, без да причинявате щети.

Зелени кълнове на картофена грудка

Как да покълнем грудките възможно най-бързо?

Понякога се случва, че не беше възможно навреме да се получат картофи за покълване. Датата на засаждане на клубените наближава, а семената не са подготвени. В този случай можете да използвате възможно най-бързия метод за покълване - в големи пластмасови торбички:

 1. Измитите и преработени грудки се слагат в торбички, напръскват се с вода от бутилка със спрей и се връзват плътно.
 2. Тогава картофите ще трябва да бъдат поставени близо до източник на топлина (радиатор или нагревател е включен).
 3. Всеки ден торбите се развързват за проветряване и се връзват отново.
 4. Ако вътре няма достатъчно влага, клубените могат да бъдат отново навлажнени с вода.

При този метод кълновете могат да се появят в рамките на седмица.

Ускорено покълване е възможно при използване на оранжерия, където е топло и влажно в началото на пролетта. Картофите могат да се засаждат предварително в кутии или саксии и да се засаждат в земята като разсад, когато времето позволява. Методът за разсад ще помогне за кратко време да получите ранните млади картофи на вашата маса.

Целият комплекс от агротехнически мерки, предхождащи засаждането на картофи в земята, се нарича вернализация. Това включва превръзка на грудки, третиране със стимуланти на растежа и торове и процес на покълване. Всички тези мерки позволяват по-здрави и по-силни растения с поглед върху ранна и обилна реколта.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци