Как начинаещият летен жител може да засади грозде в Сибир?

Съдържание


Животът в студен район не е причина да се ядат само вносни южни плодове, а отглеждането на грозде в Сибир не е фантазия, а съвсем реално явление. На форумите на градинарите можете да намерите оплаквания, че човек е отделил време и пари, но не е бил в състояние да се грижи за деликатната култура. Всъщност професията е трудна, затова е по-добре да трупате опит постепенно. Не се опитвайте веднага да започнете огромна плантация с много различни сортове, започнете с най-простата. За първи опит опитайте да отгледате декоративна момичешко грозде.

Гроздови разсад в разсадника

Къде да вземем висококачествен посадъчен материал

На първо място, погрижете се за посадъчния материал. Не купувайте разсад на пазара: безскрупулни продавачи са забелязали интереса на сибирците към екзотичната култура и печелят добри пари от нея. На юг те купуват за стотинки най-евтиния вид, който никакви грижи няма да им помогне да преживеят суровите зими. В студените райони лозата се продава за много пари под търговската марка на районирани сортове.

За качествени материали разгледайте местната детска стая или специализиран мол. Опитни консултанти ще ви посъветват кои сортове са добри за начинаещи лозари, ще ви дадат съвети за засаждане и грижи. Ако вашите приятели вече са усвоили отглеждането на грозде в северната дача, можете да вземете разсад от тях.

Дори да знаете как правилно да засаждате грозде в Сибир, но използвате грешен материал, може да не чакате реколтата. Когато избирате разсад, обърнете внимание преди всичко на устойчивостта на замръзване и ранното узряване на плодовете.

Най-добрите сортове за Сибир:

 • Палец;
 • Савраска бяла;
 • Клюневски;
 • Буратино;
 • Сибирска птица череша;
 • Гатанката на Шаров.

Моминското грозде се размножава чрез семена, резници и наслояване. Най-лесният начин е да отрежете част от летораста с листа наесен и да го поставите в съд с вода. Разпръсквайте рязането от време на време. Когато се появят корени, можете да го засадите в земята.

Засаждане на яма и торове

Подготовка на парцел за лозе

За да може южният гост да се чувства комфортно в необичайни условия, трябва да му осигурите най-удобното място и да му осигурите добра грижа. Растението е свикнало със слънцето - засадете го там, където нито дърветата, нито сградите ще засенчват лозето. Лозата се нуждае от много влага, но високото подпочвено води ще се отрази зле на кореновата му система. Студените северни и североизточни ветрове също няма да харесват топлинно обичащата култура. За да не замръзне гроздето през зимата, те се нуждаят от снежна покривка с дебелина поне 50 см.

На добър храст ежегодно растат много дълги издънки, а за кратко лято няколко килограма плодове узряват върху него. За такова бързо развитие е необходимо добро хранене. Почвата трябва да е лека и плодородна.

За да бъдат растенията просторни, разстоянието между тях трябва да бъде поне 2 м. Можете да изкопаете изкоп с ширина 0,5 м и дълбочина 60 см или да отделите дупки със същия обем. Поставете 10 см чакъл на дъното за дренаж. Изсипете плодородна почва наполовина с компост под корените, добавете 50 g суперфосфат и 20 g калиев тор във всяка яма. Смесете добре почвата, покрийте я със земя отгоре, така че кореновата система да не влиза в контакт с химикали.

Мъжкото грозде е по-малко придирливо по отношение на условията на отглеждане. Той също не обича високите подпочвени води, но може да расте на сянка и на не особено плодородни почви. Желателно е земята да е рохкава преди засаждане - внимателно изкопайте мястото.

Засаждане на лозя

Засаждане на лозя

Гроздето се засажда през пролетта, когато температурата навън достигне + 15.В Сибир това време обикновено се случва към края на май. Въпреки че растението обича слънцето, то няма да хареса засаждането в много ясен ден. Изберете облачно време или вечер преди залез слънце.

И момичешкото, и плодовото грозде ще се вкоренят по-бързо, ако кореновата система е правилно подготвена. Преди засаждането обработете подземната част със стимулиращ растежа и я потопете в глинена каша. Разстелете корените на растението и го поставете в дупката. Кореновата яка трябва да бъде заровена на няколко сантиметра в земята. Не е необходимо да запълвате дупките до земята, оставете кръг с дълбочина около 10 см.

Запасете се предварително с решетки и ги монтирайте близо до храстите. След засаждането издънките трябва да растат само вертикално. Тази позиция позволява на растението да се развива правилно и улеснява грижата за него. В първите дни почвата трябва да бъде постоянно влажна. Ако видите, че горният слой е сух, поливайте насажденията.

Когато засаждате моминско грозде, изчислете дълбочината и диаметъра на дупките според размера на кореновата система на разсада. Всички корени трябва да бъдат покрити с почва, по-добре е да задълбочите част от стъблото, отколкото да оставите фрагмент от придатъка на повърхността. Засаждането е възможно не само през пролетта, но и през септември.

Младо лозе

Грижа за лозето

Почвата в дупката е добре оплодена, но младите корени не могат да достигнат слой, богат на хранителни вещества. Хранете растенията няколко пъти с разтвор за оборски тор: 1 литър на 10 литра вода. От август азотът е вреден за растенията, предизвиква бърз растеж на младите издънки, а храстът няма да има време да се подготви за зимуване. В края на лятото ги поливайте няколко пъти с фосфорно-калиеви торове. Момичетата грозде могат да се поливат с разтвор на суперфосфат.

В Сибир гроздето обикновено не се разболява и не се влияе от вредители: всички инфекции и враждебни към него насекоми живеят в топли райони. Летните грижи се свеждат до поливане, торене, плевене и разхлабване. Покрийте земята по редовете с дебел слой мулч, след което тази работа ще бъде намалена наполовина. Момичето от грозде също не изисква сложни грижи, методите са подобни на използваните във връзка с плодовите сортове.

Когато храстите започват да дават плодове, трябва правилно да изчислите броя на пъпките, от които се появяват струпвания. Ако има малко от тях, издънките ще започнат да се развиват енергично и храстът няма да се подготви за зимуване. Ако реколтата е твърде изобилна, младите издънки няма да се развият.

През есента подрязвайте, оставяйки необходимия брой очи.

 • Първите две години не е необходимо да се режат.
 • Трета година - 20 плодни пъпки.
 • Четвъртата година е до 40.
 • Пета година - до 60.

Не позволявайте на младия храст да отглежда много издънки. През първата година оставете 1-2 от най-силните издънки, съкратете останалите, така че да останат по 2 листа на всеки. През есента, след първата слана, извадете лозата от пергола и отрежете всички неузрели участъци. Поставете издънките на земята и ги поддържайте топли. Има много начини: можете да копаете плитки окопи и да погребете лозата или да я покриете с дървени стърготини, борови игли, слама. Методите са трудоемки и през зимата част от пъпките се подлагат на нагряване. По-добре е да направите улук с дълбочина около 25 см от дъските и да покриете поставените издънки с дървени щитове. Въздухът и дървесината са отлични топлоизолатори, а голяма снеговалеж няма да пусне дори силен студ.

Съвети

Огънете върха на издънката, за да идентифицирате незряла зона. Ако се огъва добре, сайтът не е имал време да залеси дърва. На узрелия фрагмент се чува хрущене при огъване.

През пролетта изкопайте храстите или махнете капака от улука, но не повдигайте лозата, а я подредете с покритие с филм. Можете да фиксирате издънки на перголи, когато опасността от пролетни студове отмине.

Maiden грозде зимува добре на улицата, не е необходимо да се подслонява нито от зимен студ, нито от снеговалеж през май.

Подрязване на грозде

Екстремна ситуация

Ако решите да отглеждате грозде в Сибир на открито, бъдете готови за неприятни изненади. В началото на лятото такива студове могат да ударят, че нито пожари, нито опушване с дим, нито отлична грижа ще спасят младите издънки.Ще трябва да се сбогувате с тазгодишната реколта, но самите храсти могат да бъдат реанимирани и през следващата година ще дадат плод.

Първо изрежете всички замразени парчета. След това дайте на гроздето допълнително хранене, тогава храстът може да оцелее.

Хранете се всяка седмица. Може да се използва следната схема.

 1. Първото подхранване е да се вземат 30 g сложни торове и 20 g азотсъдържащи препарати за 10 литра вода.
 2. Втората горна превръзка е за 10 литра вода, 0,5 литра птичи тор и 1,5 литра оборски тор.
 3. До края на юли редувайте 1-во и 2-ро хранене.
 4. Когато се появят листа, разтворете 50 g азотен тор в 10 литра вода и напръскайте храстите, повторете процедурата след 10 дни.
 5. През август, за подхранване, сложете 30 g калиеви и фосфорни торове на 10 литра вода, изключете азота и органичните вещества.

През юли издънките ще освободят пасинките. Тъй като върхът е отрязан, на всяка лоза ще се появят много странични издънки. Оставете горния издънка и прищипете всички останали, оставяйки 2 листа. Зелените участват във фотосинтезата и осигуряват на храста допълнително хранене. През есента ненужните процеси могат да бъдат прекъснати.

Грозде Изабела

Изход

Ако искате да отглеждате южни растения в Сибир, започнете с най-простото - засадете момичешко грозде. Няма да даде ядливи плодове, но тази непретенциозна и много красива култура е идеална за ландшафтен дизайн. Можете да направите жив плет, зелена беседка, колиба. Това растение е чудесна тренировка за начинаещи лозари.

След като сте научили как да отглеждате момичешко грозде, можете да преминете към плодови сортове. Засаждането и грижата за тях е по-предизвикателно, но не се страхувайте, ще успеете. Основната задача е да не сбъркате с избора на зимноустойчив сорт. За първи опит засадете 2-3 храсти, научете как правилно да оформите лозата, за да я изпратите за зимата. Не се съмнявайте в способностите си и след няколко години ще ядете пресни плодове, стафиди и пиещи компоти.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци