Причини за гниене на плодове от пипер по храстите: "линейка" за реколтата

Съдържание

Семената са обработени, разсадът е отгледан и успешно се трансплантира в оранжерията, чушките са цъфнали и са поставени много плодове. Градинарят е свършил дълга и старателна работа и тогава възниква неочакваното - плодовете на пипера гният на храста. Какво се случи и как да спасим дългоочакваната реколта? Определяме причините за гниене и прилагаме спешно лечение.

Причини за гниене

В процеса на узряване на плодовете понякога по плодовете се появяват петна от различен характер: депресирани, със сив разцвет, влажни, тъмни. Те са разположени както по върховете на чушките, така и отстрани. Най-често неправилните условия на задържане и развитието на патогени водят до разваляне.

Гниещ пипер

Какво допринася за появата на проблема:

 1. Гъбичките и бактериите започват да се размножават активно във влажността или в топлината на фона на висока влажност.
 2. Оранжерийните чушки са засегнати от гниене, ако стаята рядко се проветрява.
 3. Увреждането на реколтата се причинява и от навлизането на капки влага върху храста.
 4. Неправилната доза на торове, хранителните дефицити и общата слабост на храстите са пряк път към гниенето на плодовете.
 5. Сред другите опасни нарушения в грижите за липса на осветление: храстите бяха пресадени твърде близо един до друг, неправилно оформен.

Ако плодовете на храста започнат да се влошават, тогава е време да идентифицирате причинителя на болестта и да го елиминирате.

Гниещият пипер е признак на следните заболявания:

 • сиво гниене;
 • горно гниене;
 • късен блясък;
 • черна крака;
 • петнисто увяхване.

Болести на черен пипер

Парниковото гниене трябва да се отстрани при първия знак. Ако причината са хранителните разстройства, тогава спасяването на храстите е много просто. Гъбичната болест не е лесна задача, ще трябва внимателно да третирате насажденията и да се опитате да предотвратите заразяване на съседните. Първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете повредените плодове от храста и да ги унищожите. Те така или иначе вече не са годни за консумация. Повредените листа и издънки също се отстраняват.

Как да се справим със сивото гниене върху чушките

Сивата плесен се идентифицира лесно по мокри маслинови петна върху сиви плесени плодове. Проблемът се появява, когато влажността на въздуха е висока при горещо време. Не само плодовете гният, но и зелените части на храста.

Черно гниене

Как да се процедира

Спешно е да се намали влажността на въздуха, в противен случай гъбата много бързо ще се разпространи върху всички насаждения от пипер. Оранжерията се проветрява, повредени плодове, листа и стъбла се отрязват, останалият храст се третира с фунгицид. Подходящи лекарства "Skor", "Fundazol", "Previkur".

Съвети
Използвайте фунгицидите внимателно, в дозировките, посочени на опаковката. Носете лични предпазни средства. След обработката реколтата се изяжда след поне 2-3 седмици. Потърсете точно указанието за чакане в инструкциите.

Какво да правим с късен пристъп

Късната болест е опасно и често срещано заболяване на сладкия пипер в градинските парцели. Гъбичката прониква в тъканите на плода, появяват се светлозелени петна, след това те растат и стават черни. Бушът изсъхва, къдре и умира.

Късен блат пипер

Как да се процедира

Ако фитофтора не се лекува, тогава тя лесно се премества в съседни насаждения. Градинарите започват да спасяват спасение веднага с мощни фунгициди: препаратите Barrier и Zaslon. Няма да е излишно да наторите засегнатите храсти с йоден разтвор - 5 мл на 1 литър вода. Не трябва да се допуска едновременно рязко застудяване и висока влажност на въздуха. Превантивна мярка - пръскане на оранжерийни насаждения с 1% разтвор на течност Бордо.

Съвети
За да изключите запазването на гъбичните спори в почвата и замърсяването на насажденията за следващата година, трябва да обработите старателно почвата под храстите, да премахнете всички плевели и растителни остатъци. За дезинфекция и профилактика се използва лекарството "Fitosporin-M".

Основни причини за гниене и отстраняването му

Горното гниене не е гъбичка, а следствие от недостатъчно хранене на засаждането. Калцият - основен елемент за метаболитните процеси в растението - често липсва както в почвата, така и в горната обработка. Горното гниене също се характеризира с излишно количество азот.

Най-горе гниене на пипер

Как изглежда и се развива горното гниене:

 1. Първо, отстрани на плодовете се появяват кафяви сухи петна.
 2. Те растат и могат да покрият повече от половината плодове.
 3. Зоните започват да се свиват навътре.
 4. Чушките спират да растат преди време и започват активно да узряват.
 5. Ако се започне апикално гниене, тогава гъбата лесно се установява върху вдлъбнатите петна - допълнителен проблем, изискващ използването на фунгицид.

Как да се процедира

За да спасите чушките от горното гниене, трябва:

 1. Регулирайте температурата и влажността на въздуха в оранжерията.
 2. Веднъж седмично напръсквайте храстите с млечен разтвор: за 1 литър мляко - 9 литра вода.
 3. Провеждайте калциева превръзка: за 1 литър вода - 2 супени лъжици. l. смачкана креда, изсипете под засегнатия храст.
 4. Нахранете 4% калциев хлорид.
 5. Ако заболяването е започнало, тогава прилагайте фунгициди.

Петнисто увяхване или бронз

Бронзът е вирусно заболяване на чушки и домати. Първо, по листата се появяват кафеникави петна, подобни на слънчево изгаряне. Те имат кръгла форма, с течение на времето придобиват некротичен характер. Страда и издънките. На неузрелите плодове в близост до стеблото има кафяви ивици, на месото се появяват бледозелени, кафеникави и жълти пръстени.

Петнисто увяхване или бронз

Как да се процедира

Преносителите на това заболяване са смучещи паразитни насекоми като листни въшки и трипси, така че лечението включва както фунгициди, така и инсектициди, като Actellik, Bayleton.

Черен нож

Обикновено това заболяване засяга разсад, но се среща и при възрастни храсти. Черният крак може лесно да се идентифицира по състоянието на стъблото по-близо до корена - той става сив или черен.

Как да се процедира

Защитата на черните крака е само превенция. Ако стъблата почернеят, ще трябва да се отървете от растението, така че да не зарази съседните. Мерки за защита - накисване на семената преди засаждане в разтвор на калиев перманганат, поливане на разсада с него, третиране с "Fitosporin" на възрастни растения.

Удобни условия за пипер

Простите правила на селскостопанската технология спасяват градинаря от много проблеми. Първо трябва да се уверите, че условията на отглеждане са максимално близки до комфортните, а след това да започнете да отглеждате топлинно обичащи зеленчуци.

 

От какво се нуждаят чушките в оранжерия:

 1. Почвата е рохкава, лека, питателна.
 2. Влажност на въздуха при 60%.
 3. Температурата на въздуха е в границите 18-22 градуса по Целзий.
 4. Умерено, рядко поливане и подходяща влага на почвата към метеорологичните условия. Горният слой е сух - време е да поливате малко.
 5. Редовна вентилация за контрол на влажността.
 6. Сложни торове, прилагани в точното време и в точното количество.
 7. Правилно образуване на храст.
 8. Задължителна дезинфекция на градински инструменти.
 9. Разхлабване на почвата, премахване на плевели.

Чушките не са непретенциозна култура, въпреки че се отглеждат навсякъде. Те се нуждаят от много светлина, топлина и цялостно хранене. Здравословната реколта от чушки е гордостта на един градинар, резултат от много работа.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци