Как да създадете зелен килим от семената на бриозой

Съдържание


Отглеждането на бриозоен субулат от семена не изисква задълбочени познания и дългогодишен опит от градинарите. Тревен килим е отличен избор за озеленяване на местната зона. Такова меко зелено покритие има много предимства, интересен външен вид и е лесно за възпроизвеждане и грижа.

Цъфтяща субулатна бриозоана

Описание и функции

Subulate bryozoan е многогодишно растение за възглавници, родом от Западна Европа. Тази култура от почвен покрив принадлежи към семейство Карамфил и се счита за нещо между трева и мъх. Тревистият килим има друго име - ирландски мъх.

Височината на меката градинска покривка е не повече от 8 см, тесните яркозелени листа имат необичайна форма на игла, стъблата са гъвкави. От около края на май до края на септември се появяват малки, не повече от 0,5 см, бели цветя. Те излъчват приятен меден аромат, в края на цъфтежа на мястото на съцветия се образуват малки капсули - плодове със семена.

В дивата природа бриозоите най-често се срещат по скалисти хълмове и пясъчни равнини. Растението се среща почти навсякъде в Европа и Източна Азия. В ландшафтен дизайн тревата се използва за озеленяване на тревни площи и склонове, запълвайки пространството между плочите в градинските пътеки, създавайки популярни скални композиции - рокарии.

Марка на обувка на тревата

Предимствата на такава тревна площ

Ирландският мъх, чиито правила за отглеждане ще бъдат описани по-долу, има много предимства.

 • Лесни за грижи - няма нужда да косите зелената покривка. Тревата е къса, така че това не е необходимо.
 • Рядко поливане на бриозои. Изключение правят особено сухите периоди, когато абсолютно всички растения трябва да бъдат допълнително навлажнени.
 • Тревист килим не се страхува от физически влияния - можете да седнете, да лежите, да ходите и да бягате по него, покривката няма да изглежда стъпчена, а напротив, ще стане гъста.
 • Мекият мъх, засаден в градината, практически предотвратява появата на плевели наблизо.
 • Бързо покрива почвата - способността й да расте ще помогне скоро да скрие щетите в тревата без допълнително отглеждане на разсад и презасаждането им.

В месеците на цъфтеж на стилоидното растение, тревата е украсена с хиляди малки бели точки, което радва окото и оживява местната зона, а от цветята на бриозоя се чува аромат на мед.

Бриозойските храсти са субулатни

Как да отглеждаме трева от семена

Семената на ирландския мъх могат първо да бъдат засети директно в почвата или разсад у дома. Целият процес на засаждане се извършва най-добре през пролетните месеци.

 1. Семената на растението трябва да бъдат закупени - те са малки и леки.
 2. Подгответе контейнер - най-често посадъчният материал се засажда в дървени кутии.
 3. На дъното на подготвения контейнер сложете пясъчно-торфена почва, плодородна и добре навлажнена.
 4. Предварително накиснете семената във вода, направете плитки канали в земята и ги поставете.

Важно!

Посадъчният материал не трябва да бъде обилно поръсен с пръст, препоръчително е да го покриете малко с почва. Така първите издънки на бриозоан няма да продължат да чакат дълго.

След процедурата за засаждане кутиите трябва да бъдат покрити с найлоново фолио и да не се отстраняват, докато не се появят издънки. Поставете контейнера в светло помещение с температура на въздуха не повече от 18-22 ° С.

След около седмица в контейнера ще се появят зелени кълнове, след две - малки гроздове от млада трева във формата на шил. Когато растението стане силно, то може да бъде трансплантирано в отделни саксии. Препоръчително е да преместите мъх в открит терен през май. Разстоянието между гредите трябва да бъде 5-10 cm.

Брайозоан в скала

Избор на място за кацане

Мястото за отглеждане на бриозои е от голямо значение.За да може зеленият килим да се появи и да расте успешно, е необходимо да се даде предпочитание на осветени зони, но в същото време тревата не трябва да бъде дълго време на палещо слънце. Препоръчително е да засенчвате ирландския мъх по време на особено горещи периоди.

За засаждането си струва да изберете място, където тревата няма да бъде преовлажнена. Следователно идеалният вариант на почвата е глинеста почва с достатъчно съдържание на пясък.

Брайозоен субулат

Правила за грижа

Bryozoan, като всяко растение, се нуждае от подходяща грижа.

 • Температура

Тревата на почвената покривка понася добре замръзване, но се препоръчва да се покрива при много ниски температури. През летните месеци, в период на екстремни горещини, бриозоанът също трябва да бъде защитен от прегряване със спанбонд - специален бял нетъкан материал.

 • Ниво на влажност

Не се изисква висока влажност, за да расте тревист килим. Основното нещо е допълнително да се напояват растенията през особено сухи периоди, при липса на естествено напояване чрез дъждове.

 • Поливане

Важен аспект на грижата за ирландския мъх е поливането. През първите седмици след пресаждането на разсад на открито място на постоянно място е важно да ги овлажнявате всеки ден. Така че все още незрелите разсад ще получат всички необходими хранителни вещества.

След като разсадът в градината се засили и малко порасне, поливането трябва да се намали. Процедурата трябва да се провежда 2-3 пъти седмично, дори при много горещо време. В противен случай е възможно гниене на коренището и листата. За поливане на бриозои е по-добре да прибягвате до технологията за дъно поливане.

 • Грундиране

Пясъчната и глинеста почва е идеална за отглеждане на шишест мъх. Ако не искате допълнително да запълвате мястото с растение, можете да изсипете слой чакъл.

Както можете да видите, спазването на правилата за грижа за тревен килим не е трудно. Ако следвате всички препоръки, цъфтящата трева ще зарадва със своя необичаен външен вид и аромат на мед.

Бриозоен субулат върху камъни

Тореща култура

Важна процедура за получаване на здравословна зелена покривка е храненето с трева. Същността на такива грижи е да се насити растението с минерали.

През пролетта по време на засаждането е необходимо да се "хранят" разсадът с азотни торове, през лятото, по време на цъфтежа, с вещества на базата на калий или фосфор. Есенното подхранване на мъх в градината се извършва отново с азотни съединения.

Bryozoan е непретенциозно растение, което е идеално за озеленяване на личен парцел. Непретенциозният цъфтящ мъх радва градинарите с меки игловидни листа, малки цветя и приятен аромат на мед. Една обилна трева покрива равнините със зелен килим, лежи на красиви острови с форма на възглавница в скалисти градини и расте по пътеките между плочите на местната земя.

Както опитните, така и начинаещите градинари могат да отглеждат ирландски мъх от семена. Лесно се развъжда и изисква малко поддръжка. Основното е да се спазват всички препоръки за отглеждането на растение на сайта.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци