Размножаване, засаждане на lakonos и грижи без много притеснения

Съдържание


В тропическите и субтропичните ширини на земното кълбо семейство Лаконос е широко разпространено. Преобладава непретенциозният американски лаконос. У дома, в естествени условия, засаждането и грижите за него не се изискват, тук той принадлежи към рудерални (плевели) растения. Повече от 110 вида са класифицирани като лаконични: едногодишни и многогодишни треви, храсти, лиани и дървета. Някои се използват от хората.

Цъфти лаконос

кратка биография

През 18 век американската фитолакка дойде в Европа (това е второто ботаническо име на лаканоса). Растението започва да се култивира: пурпурният сок от инкрустацията оцветява леки гроздови вина, служи като багрило за вълнени и копринени тъкани, придаващи различни нюанси на червено. Кермес плодове, мазна трева - такива синоними с течение на времето накараха Лаконос сред хората. Сокът от зрели плодове от семена е заместил кермес - скъпо пурпурно багрило за тъкани, получено от червеи. Bold е кръстен заради силата на стъблата и лаковия блясък на узрели плодове.

Фармацевтите в Европа и Америка не пренебрегнаха растението: то се използва от официалната медицина на САЩ. Тук плодовете и корените се използват като подхранващо и слабително средство и се препоръчват при кожни заболявания. Растението е използвано по съветско време за приготвяне на фармацевтични продукти "Акофит" и "Фитолакцин" (втриване при ставни заболявания), "Ангинол", "Ехинор", "Мерифит" (изплакване с тонзилит). Фитолакката е отровна за добитъка и хората, но плодовете се ядат от птици без вреда, а семената се разпространяват от тях из квартала.

В Украйна, Молдова, Грузия, в рамките на Кавказ, често се среща американски леснонос. Отначало се култивира от винопроизводители. Но тъй като отровните компоненти на растението станаха известни, фитолакката беше изтребена, озверяла, станала плевел, заселвайки се по пътищата, по пустошите. В централна Русия и на север единични екземпляри се отглеждат от любители като екзотично и лечебно растение. Някои от тях са привлечени от декоративността на мощен храст от май до снега: луксът на големи листа, бели свещи от цветя от юли до август, кочани от горски плодове лилаво-черни с лак блясък през есента. Други оценяват лаконоса за неговите лечебни свойства.

Дегустацията на зрели, лъскави плодове, сладки на вкус, заплашва с тежко отравяне. Ако семейството има деца, въздържайте се от отглеждането на лаконос. Фитолациновият алколоид в растението причинява задух, конвулсии и парализа на дихателните органи. Употребата на лекарства с лаконос е противопоказана при бременни жени: засяга патологията на плода.

Важно!

В допълнение към отровния американски lakonos, ядливият lakonos се култивира в топлите страни на ОНД. За храна се използват всички части на това растение, пресни и консервирани. Билковите колеги се различават само по цвета на стволовете. При американците те са червеникави, в ядливите, зелени.

Условия за отглеждане

Фитолакката е непретенциозна. Единственото изискване на растението е рохкава почва, която е необходима, за да проникне дълбоко в коренния корен (подобен на морков). Благоприятните природни условия се допълват от добра грижа. И тогава растението е в състояние да цъфти през август на първото лято.

Възпроизвеждането на lakonos е възможно по различни начини:

 • засяване на зрели плодове в открита земя на дълбочина 5 см;
 • пресаждане на млади разсад, отглеждани под възрастен храст (растението е в състояние да се самосее);
 • пролетно разделяне на корена на части с кълнове (разрежете разфасовките с въглен на прах).

Размножаването на семена в зрели плодове не изисква освобождаване на пулпата. Културите трябва да се поръсят преди замразяване със слой от дървени стърготини, торф или да се поставят върху слама.

Кацането започва с избора на седалка.Най-доброто би било открито слънчево пространство, като се вземат предвид размерите на възрастен храст. Расте бързо с радиус 1 м, достига височина 2 м. Ако такава простор не може да бъде осигурена на площадката, lakonos ще се адаптира към тесните условия в близост до оградата, стопанските постройки.

Големите съцветия в началото на лятото, луксозните ягодови свещи до есента ще осигурят засаждането в плодородна почва, навременната грижа. В постните земи растенията отслабват.
Лаконос при оградата
Грижите за растенията са най-често срещаните:

 • плевене на плевели в близост до млади лаконоси (с течение на времето плевелите в близост до самия гигант няма да растат);
 • разхлабване на почвата около багажника;
 • поливане през сухо време;
 • подхранване 1-2 пъти през вегетационния период с инфузия на лопен;
 • косене на трева след измръзване на земята;
 • покриване на корените отгоре (почва, торф, слама, паднали листа) - дебелината на покривния слой се избира в зависимост от климатичните условия, със снежна зима, 10 см е достатъчно;
 • освобождаване на растението от обвивния слой през пролетта след замръзване (издънките се режат късно);
 • въвеждане на суха дървесна пепел в почвата по време на първото разхлабване (1-2 шепи са достатъчни).

Вредителите заобикалят храста, растението не страда от болести.

Напускането с липса на време е сведено до минимум. Растението ще се справя с валежи и хранителни запаси в почвата без пролетно-лятна превръзка. В условията на сибирския климат е необходимо убежище от замръзване. Това се изисква чрез възпроизвеждане според някоя от опциите.

Грижата за ядливия lakonos и американската не е по-различна.
Лаконос плодове
Чрез усилията на градинарите любители представителите на семейство Лаконосни се заселват в цяла Русия. Добрата грижа за непретенциозните новодошли от юг създава необичаен екзотичен пейзаж.

Правилно приготвените коренови инфузии, ако се използват разумно и разумно, ще донесат облекчение от различни заболявания. Запомнете: възможна е само външна употреба на народни средства от lakonos!

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци