Как правилно да засаждате салата, за да съберете цялото лято

Съдържание


Отглеждането на маруля на вашия сайт ви позволява да допълвате диетата с вкусни, здравословни, витаминни зелени през цялото лято. Има много разновидности на салати: лист, зеле, аспержи, lollo rossa, царевица. Всички тези видове растат добре на открито и грижите за тях са минимални.

Маруля

Маруля

Най-известната е марулята, чието отглеждане е широко разпространено. Тази група включва няколко разновидности.

 • Листа салата. Отначало започва да се образува розетка от листата, а след това започва да се образува стъбло, което с течение на времето се обрасва с редки листа. Листната розетка има хранителна стойност, така че трябва да я събирате, без да чакате стъблото да започне да расте.
 • Полу-зеле или зеле. Тя се различава по това, че централните листа се сгъват в хлабава топка изцяло или отчасти. Главата на зелето е много рохкава, лека на тегло.
 • Салата от аспержи - нов вид с височина до 80 см, при който се ядат не само листа, но и дебел, сочен ствол.
 • Lollo rossa - този сорт маруля е обособен в отделна група поради необичайната форма на листата му. Те са сложно изрязани, гофрирани, събрани в много плътна розетка. При някои сортове от този вид средните листа са склонни да се увиват в малка глава зеле. Цветът е доминиран от кафяв или с преход от зелен към бордо.

Марулите, групирани заедно, имат същите изисквания за условията на отглеждане: харесват рохкава, лека почва, понасят малко сянка през деня и забавят растежа през дългите светлинни часове. Устойчива на студ маруля. Може да се засади преди зимата или да се засее в началото на пролетта, когато почвата леко се затопли.

Салатите с листа и глави се различават по това от листните, ако е необходимо, не можете да откъснете всички листа наведнъж, а само външните. Останалите листа продължават да растат. В зелето трябва да отрежете целите вилици. В същото време се избират най-големите глави зеле. Ако бъдат оставени в градината, те ще стрелят и ще придобият горчивина.

Същото може да се каже и за салата lolo rossa. Листата му, откъснати отделно, бързо изсъхват и губят вид. Ако го отрежете със стъбло, тогава срокът на годност може да бъде удължен до 5 дни, като увиете растението в прозрачно фолио и го поставите в хладилника.

Салатата от аспержи е много необичайна: през целия вегетационен период от стъблото й се откъсват листа за храна. Колкото повече листа се отстраняват, толкова по-дебел и сочен става багажникът. За консумация той се отрязва преди появата на пъпките, а за да се премахне горчивината от него, те се сушат на сянка.

Царевичната салата не е много често срещана в нашите райони, въпреки че се откроява от другите салатни култури по това, че можете да съберете листата й от най-ранна пролет до замръзване.

Семена от аспержи

Салата от аспержи

Салата от аспержи е подходяща за всеки климат. Сортът Светлана се счита за универсален. Техническата зрялост настъпва за 100 дни. От едно растение се събират до 50 листа, които имат отличен вкус. Сортът Светлана е устойчив на бяло гниене.

Този зеленчуков салата получи името "аспержи" поради факта, че стъблото му има вкус на аспержи.

Отглеждането на маруля се извършва на открито, почвата трябва да е неутрална или слабо кисела.

В студените райони салата от аспержи е най-добре да се засажда през пролетта. Ако зимната температура не падне под 10-12 °, тогава се препоръчва есенно засаждане, това ще ви позволи да отрежете листата в началото на лятото.

Семената се засяват веднага на постоянно място. За да се предотврати ранното покълване на семената, сеитбата се извършва, когато нощната температура престане да се повишава над 1-3 °.

През пролетта салата от аспержи може да се отглежда както чрез разсад, така и чрез засяване на семена директно в градината. За събиране на листа без престой, сеитбата се извършва на етапи, с интервал от две седмици. Последно засадено през юни. Растение, засадено през лятото, е подходящо за зимно съхранение. През октомври се изкопава ствол с корени, поставен в мазето. Поръсете корените с пясък. Грижата се състои в поддържане на пясъка влажен. Вкусовите качества остават до януари.

Температура на покълване - от 12 °, разсадът не се страхува от спад на температурата, те могат да издържат на продължителни студове до -2 °. След установяване на постоянна температура над 20 °, салата от аспержи започва да расте и да расте стъблото.

Засаждането на разсад в земята се извършва на разстояние 25-30 см между разсад. Ако семената се засеят в градината, тогава се извършва разреждане, оставяйки най-големите растения.

Грижата се състои в често поливане. Салатата от аспержи обича влагата; 5-6 растения ще изискват 2 кофи вода.

Важно!

При липса на вода листата придобиват горчивина, започва ранно пъпкуване. Поради това стъблото загрубява и не се яде.

Грижите включват хранене. За това най-подходящ е гнилият тор, който се разрежда с вода (1: 5), настоява се за един ден и се полива в корена.

Листата започват да се берат, когато се образуват повече от 10. Оставянето им на растението не е необходимо, това ще попречи на стъблото да придобие обем. След 3 месеца салата от аспержи се изважда от градината. По-нататъшният растеж ще доведе до свиване на пулпата на багажника.

Салата с лоло роза

Салата с лоло роза

Отглеждането на маруля lollo rossa, маруля с листа и маруля с глава се извършва по същия начин. Всички тези видове са взискателни към поливането и осветлението, така че към избора на място трябва да се подхожда отговорно.

Lollo rossa се размножава чрез семена. Сеят се на открито през пролетта, когато времето е топло. За непрекъсната реколта сеитбата на семена се извършва на интервали от 15 дни. Последното засаждане е през юни или юли, така че стъблото да има време да узрее преди есенните студове. Салатата е готова за прибиране на реколтата след 45-50 дни.

Семената от розова лоло се погребват дълбоко в земята, 2 см. Разсадът покълва за седмица. Разстоянието между редовете трябва да бъде най-малко 25 см. Разсадът в един ред трябва да бъде разреден. Първо оставете разстояние 5-7 см, а след това до 20. Изтънените растения се използват за храна.

Съвети

За lollo ross е необходима слънчева зона, но е желателно сянка да падне върху градинското легло в обедната жега. Това ще предпази нежните листа от слънчево изгаряне.

Можете да засадите по разсад метод. Това е особено удобно за партида семена, която се предвижда да бъде засадена през юни. По това време покълването намалява поради факта, че земята изсъхва бързо и семената нямат влага в почвата. Сухите семена не покълват.

Преди засаждането в открита земя разсадът трябва да бъде свикнал на слънцето, като ги излага на ярка светлина в продължение на няколко часа на ден.

Грижата за Lollo rossa се състои в обилно поливане, разрохкване на почвата и премахване на плевели. Както при всички салатни зеленчуци, поливането се изисква толкова често, колкото почвата изсъхва. Не се изисква много вода за едно растение. Ако засаждането е било извършено на слънчево място, тогава през деня, в горещината, се препоръчва засенчване на растенията чрез опъване на тънък агрофибър над тях.

Съвети

Lollo rossa, поради ранната си зрялост, е подходящ за отглеждане между други зеленчукови култури. Това ще направи място за други зеленчуци в района. Също така този зеленчуков салата може да се отглежда в цветна леха. Необичайната форма и цвят на листата ще украсят всяка цветна градина.

Салата от царевица

Царевица - полева салата

Тази зеленина не е позната на всички градинари. Други имена са полева салата, салата от мън боб, рапунцел.

Това растение за салата определено заслужава място на вашия сайт и ето защо:

 • коренът е устойчив на замръзване, издържа слани до -10 °;
 • неизискващ се към почвата, има кратък период на техническа зрялост;
 • изискват се минимални грижи.

Отглеждането на коренова салата се извършва в лехите.Те не се засаждат в оранжерия поради факта, че при повишена температура растежът му спира.

Може да се засажда в открита земя както през есента, така и през пролетта. През зимата допълнителен слой сняг се хвърля върху градинското легло и при негово отсъствие върху него се полага слама, която се отстранява веднага след като замръзне.

Семената се задълбочават в почвата с 1 см, разстоянието между растенията е 20 см, между редовете - малко повече. За да се получи непрекъсната реколта, коренът се засява на партиди на интервали от 10-15 дни. През юни сеитбата се спира поради лошото покълване на семената при повишени температури и се възобновява през август.

Грижата е проста - плевене, разхлабване и постоянно поливане. Царевицата реагира добре на напояване с пръскачки.

Листата се берат един месец и половина след сеитбата. Ако събирането е пропуснато и на растението са се образували пъпки, не можете да ядете корена.

Легло с маруля

Изход

Всички видове салати се почистват лесно. Основни изисквания:

 • рохкава почва, изчистена от плевели;
 • редовно поливане: без влага растенията изстрелват или връзват пъпки, листата стават горчиви, а стъблата стават влакнести;
 • леко засенчване на горещо слънце;
 • прибиране на реколтата преди образуването на яйчниците.

За да се получи реколта от пролетта до есента, сеитбата се извършва на етапи, с интервал от 10-15 дни. Всички салати имат различно време на зреене. След като вземете малка колекция от различни видове и сортове, можете да разнообразите трапезата си със здравословни зеленчукови салати.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци