Как се сдобивате с хибридни семена, можете ли сами да ги отглеждате?

Съдържание


Често градинарите са изправени пред избор кой сорт чушки, патладжани, домати или бобови растения да засаждат. Наличните опции обикновено имат определени предимства и недостатъци. Ако не можете да се спрете на един сорт, можете да опитате да приложите специален агротехнически метод - хетероза - и да развъдите растителни хибриди, които комбинират желаните свойства. По-долу ще опишем как се получават семената на F1 хибридите.

Разбира се, по-добре е да купите готови хибридни семена от магазина. Те бяха отгледани от професионални животновъди и преминаха всички необходими тестове. Разбира се, градинарят може да експериментира и да се опита да създаде свой собствен хибрид, но този „занаятчийски произход“ едва ли ще даде впечатляващи резултати.

Домати от различни сортове

За какво са растителни хибриди?

По правило при създаването на хибриди се прибягва в случай, че нито един от наличните сортове не отговаря на целите на животновъдите. Например, ако трябва да отглеждате храсти, които ще бъдат също толкова плодови, колкото сорт №1, но чиито плодове ще съответстват на размера на тези от сорт №2.

Хибридите се създават в специализирани агротехнически институти: в тях, освен плодородието, външния вид на храста и плодовете, се тестват и индивидуални тестове за устойчивост към различни заболявания, както и за устойчивост на неблагоприятни условия на околната среда. След това резултатите от най-успешните от тези експерименти се разпространяват широко в агротехническата индустрия.

Като цяло хибридните растения се считат за по-устойчиви, защото съчетават положителните качества на няколко отделни сорта. Но те имат и недостатък: впоследствие градинарите не могат да отглеждат едни и същи растения сами, просто като засаждат семена, получени от плодовете от предишната реколта. В "потомството" на хибридите характеристиките и на двете "родителски" сортове ще бъдат комбинирани по произволен начин, в резултат на което и храстите, и плодовете ще бъдат с различни размери и форми.

Опрашване на домати с четка

Как да си вземете собствени хибридни семена?

Ако от сортовете хибриди в продажба, градинарят затруднява да избере вариант, който да отговаря на нуждите му, той може сам да кръстосва сортовете растения.

След това ще разгледаме какви етапи трябва да бъдат приложени, за да се получат семена от хибриди от два сорта, представляващи интерес.

 1. Необходимо е да се отглежда разсад на култури с необходимите свойства. За пресичане е необходимо да изберете най-гладките храсти с височина 25-35 сантиметра, като вече имате 7-8 листа и цветни пъпки.
 2. Разсадът трябва да се засажда в открита земя (в южните райони) или в оранжерия. Имайте предвид, че семенните растения се нуждаят от обилно поливане и редовно торене с минерални и органични торове.
 3. Когато цветята по растенията са готови да цъфтят, се извършва изкуствено опрашване на пъпките. Един от сортовете е избран за баща. В 8-10 ч. Сутринта от цъфналите пъпки се събират прашници - тичинки с цветен прашец. Внимателно се поставят в стъклен буркан с пинсети.
 4. Друг сорт, участващ в хетерозис, е избран за майка. На тези храсти те внимателно, също с помощта на пинсета, отварят пъпките, които трябва да се отворят след ден-два. Тогава тичинките се отстраняват от пъпките, а прашецът от „бащините“ прашници се прилага към стигмата на плодника. За да се увеличи вероятността от плодов набор, както и да се увеличи броят на семената в него, прашецът се прилага върху стигмата от 2-3 прашника наведнъж.
 5. След извършване на изкуствено опрашване е необходимо да изолирате пъпките от насекоми.За това върху стъблата се слагат торби, изработени от нетъкан материал. Те също висят етикет, указващ бащините и майчините сортове и датата на опрашване.
 6. Още на следващия ден торбичките от растенията могат да бъдат извадени, тъй като е станало залагането на плодовете, ако се е състояло, което означава, че насекомите вече не могат да пречат на този процес.
 7. Ще бъде възможно да разберете със сигурност как премина преминаването след няколко дни. Ако опрашването е било успешно, яйчникът ще започне да расте в размер.

Извличане на семена от домат
Що се отнася до количеството семена, което може да се получи от хибриден плод, тогава:

 • сладките чушки ще дадат 150-250 парчета;
 • люти чушки - 300-700 броя;
 • патладжан - 600-1300 броя;
 • домат - 600-1800 броя;

В същото време семената на доматите ще поникнат, ако бъдат засети дори 7-8 години след получаване. Семената на пипер и патладжан могат да поникнат само още 2-3 години след като са събрани

Животновъди

По този начин производството на хибридни семена е проста процедура, за която градинарят не изисква нито специфични умения за развъждане, нито скъпо оборудване. Необходимо е само добро зрение, както и висококачествени разсад, които ще станат „родител“ на новия хибрид. В противен случай отглеждането на хибридни растения не се различава от отглеждането на конвенционални култури.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци