Тайните на отглеждането на индийски лук - птицеферма

Съдържание


В средата на миналия век германски учени донесоха в Русия многогодишно растение, принадлежащо към семейство лилии - опашката за птици, която често се нарича индийски лук. Домашните животновъди, изучавайки го, откриха много полезни свойства и разпространиха ценни луковици сред приятели и познати. Постепенно екзотичното растение придоби огромна популярност и се засели на перваза на повечето производители на цветя. Отглеждането на индийски лук изисква известни грижи, тъй като те са изключително отровни. Ако сокът попадне на кожата ви, докато се грижите за него, можете да се изгорите.

Индийски лък

Описание на цветя

Опашената къщичка за птици е незабележимо растение, което прилича на обикновен лук. Има дълги, плоски, тесни листа, които не са в състояние да се държат изправени. Те се извиват леко надолу, така че реквизитите често са необходими при отглеждане в саксия.

Отличителна черта на индийския лук е, че краищата на листата му често се увиват в епруветка и започват да изсъхват малко. Такива признаци не означават, че растението е болно или му липсва влага. Това е естественото му състояние, в което цветето се чувства чудесно.

Ако отделите листа, на мястото на отрязване моментално се отделя прозрачен горящ сок, който предизвиква дразнене на човешката кожа.

Крушката на птицефермата каудат е с бледозелен цвят, покрита с прозрачни люспи, наподобяващи филм. При възрастно растение той достига 7-8 см в диаметър.

Съвети

Концентрацията на отрова в крушката е много висока, затова при работа с нея е препоръчително да носите гумени ръкавици. От смачканите луковици се правят тинктури за външна употреба, които са ценени в народната медицина.

Растението цъфти с бели малки гроздови цветя, събрани в шипково съцветие. Стрелките с пъпки се появяват в средата на есента през втората или третата година след засаждането на лука. Дължината на стрелката достига от 50 см до един метър. Цветята цъфтят върху него от своя страна, на мястото на които с времето узряват кутии, пълни с черни семена.

Цъфтящ индийски лук

Възпроизвеждане

Опашката птицеферма се възпроизвежда от деца. В определено време около крушка за възрастни се появяват малки крушки под прозрачен филм. Те растат бързо, отделят се от майчиното растение и освобождават собствените си корени.

За да засадите индийски лук, децата не трябва да го изкореняват веднага. Те трябва да бъдат събрани, поръсени с торф и съхранявани в платнена торба на сухо място с добра вентилация. При такива условия крушките остават жизнеспособни в продължение на 2 години. По желание те могат да бъдат изпратени по пощата.

Някои производители предпочитат да размножават индийски лук с черно семе от шипки. Този метод е непривлекателен, тъй като изисква изкуствено опрашване и по-дълго време на отглеждане.

Засаждане на индийски лук

Кацане

За да засадите индийски лук, трябва правилно да подготвите почвата. Комбинирайте в равни пропорции:

  • листна почва;
  • копка почва;
  • пясък.

Къщата за птици се чувства добре в глинен съд. Този материал перфектно просмуква кислорода, почиства земята от соли и подпомага изпаряването на излишната влага.

За да расте растението, малките деца първо трябва да се вкоренят във временен контейнер. Когато покълнат, освободете младите листа, те трябва да бъдат изкопани и поставени в просторна саксия.

  1. Необходимо е да излеете слой от експандирана глина на дъното на саксията, което ще предотврати застоя на влага и изгниване на корените.
  2. Поставете почвената смес отгоре, уплътнете я леко, изкопайте малка дупка в средата и залейте със земята с утаена вода.
  3. Засадете млад лук в вдлъбнатината, поръсете с пръст и поставете на топло, слънчево място.

Младият лук се нуждае от често поливане. Расте бързо във влажна почва. След шест месеца луковицата му расте до 3 см. Препоръчително е леко да я повдигнете, така че горната част да не е покрита с пръст. Това няма да навреди на растението, напротив, ще му позволи да расте по-бързо и да се чувства по-удобно.

Кълнове от индийски лук

Грижи

Цветарите забелязаха, че индийският лук е непретенциозен и не изисква прекомерни усилия, за да отглежда. Въпреки това, той, както всяко друго растение, се нуждае от грижи. Тогава той ще ви зарадва с красив здрав вид.

Когато крушката достигне 3-4 см, поливането трябва да се намали. През зимата почвата трябва да бъде леко навлажнена, тъй като почвата изсъхва.

Съвети

Ако къщата расте в пластмасова саксия, поливайте я много пестеливо и се уверете, че водата не застоява в корените. В пластмасовите контейнери влагата не се изпарява добре. От това корените започват да гният и крушката често изчезва.

  1. Индийският лук изисква адекватно снабдяване с кислород към корените. Това е необходимо условие за развитието и растежа на растението. Поради това се изисква разхлабване на горния слой почва в саксията два пъти седмично.
  2. Поливането с утаена вода също допринася за проникването на въздух.

През лятото се препоръчва редовно пръскане на растението със спрей бутилка. Това помага за премахване на праха от листата, повишава влажността и спасява лука от увяхване при горещо време. Извършете процедурата рано сутрин, така че листата да имат време да изсъхнат преди началото на топлината.

През зимата листата от лук също трябва периодично да се почиства от замърсявания. Избършете ги с влажна кърпа. Прахът инхибира процеса на фотосинтеза и пречи на газообмена в зелената маса.

Индийски лук в саксия

Горна превръзка

Почвената смес, използвана за отглеждане, съдържа хранителни вещества за 2-3 месеца от живота на растението. Тогава почвата се изчерпва и цветето вече няма достатъчно минерали и органични съединения за растеж. За да компенсирате недостига, почвата трябва периодично да се тори.

Горната дресировка е особено необходима в периода на активен растеж на индийския лук и по време на цъфтежа. Той трябва да се произвежда едновременно с овлажняване на почвата. Желаната композиция е лесна за получаване в магазин за цветя. Ако не сте привърженик на закупените торове, лесно можете да ги замените с вода, напоена с дървесна пепел, или слаб разтвор на калиев перманганат.

През зимата растението е в покой, така че не е необходимо торене.

Стъбло на индийски лук

Отглеждане на открито

В топлия сезон много производители се опитват да прехвърлят опашната птицеферма във открита земя. Това е от голяма полза за него. Расте бързо, луковицата става по-мощна.

Трансплантацията трябва да се извърши през май, когато заплахата от нощните студове изчезне. Можете да изберете всяко място за лъка. Непретенциозно растение ще се вкорени както на слънце, така и на сянка. Когато вкоренявате птицеферма, поръсете крушката с пръст само наполовина.

През лятото едно цвете, което расте на чист въздух, получава всички необходими хранителни вещества от почвата. В резултат на това около крушката се образуват повече бебета.

Важно!

Не забравяйте редовно да поливате в открито поле, разхлабете почвата и пръскайте листата с вода сутрин.

През есента птицефермата трябва внимателно да бъде изкопана, трансплантирана в саксия и внесена в къщата. На улицата лечебно растение може да замръзне при силен студ.

Индийски лук преди трансплантация

Кога е по-добре да се трансплантира

Трансплантация е необходима в няколко случая.

  1. Луковицата расте бързо. Когато стане тесна в саксията, растежът й се забавя. Цветето трябва да вземе съдове, които са с по-големи размери.
  2. Рано или късно почвата, в която расте лукът, става гъста и се зашива. Чрез него водата престава да изтича нормално, а кислородът до корените престава. Тогава спешно е необходима трансплантация в нова почва.

Въпреки факта, че растението е отровно, то има лечебни свойства. Правилно приготвените тинктури върху алкохол или вода перфектно заздравяват раните, облекчават възпалението в ставите и се използват като мощен антисептик.

Днес индийският лук е в търсенето само в народната медицина, тъй като все още не е включен в списъка на лечебните растения. Това изисква пълноценни изследвания и време. Ако решите да използвате птицефермата за лечение, бъдете внимателни, внимателни и използвайте доказани рецепти за външна употреба.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци