Какво трябва да знаете за засаждането и грижите за алиум на открито?

Съдържание

Когато цветната леха е напълно оформена, но има усещане, че нещо липсва, засаждането на алиум ще помогне. В открито поле разсадът се вкоренява добре, а самият декоративен лук гордо се издига над съседите си. Понякога можете да сбъркате необичайни съцветия за умел занаят, но слаб мирис на лук веднага ще разсее съмненията. Между другото, всички сортове растения са годни за консумация.

Цветни балони

Това цвете е ярко, видимо отдалеч. За да може цветът на съцветия да е богат, сочен, лукът трябва да се засажда на осветени места. При правилна грижа може да расте в области, доминирани от околната светлина. Когато се засажда под дървета, алиумът се разтяга и след това изсъхва. Колкото по-открито пространство около него, толкова по-високо ще бъде растението.

Декоративен лък алиум

Цветето не е придирчив към почвата - чувства се добре на слабо кисели почви и на сушата с леко алкални стойности на PH. Зони, в които се натрупва вода не са подходящи: алиумът е склонен да гние в условия на висока влажност. Растението не се страхува от течение, но при силни ветрове съществува заплаха от пречупване на стъблото.

Съвети! Специалистите препоръчват да заобикаляте декоративния лук с растения с буйни листа. След цъфтежа, алиумът губи своята привлекателност и заобиколен от такива съседи, недостатъците на цветното легло няма да бъдат забележими.

Около 400 вида лук са включени в рода Allium, без да се броят сортовете и хибридите. Съцветията могат да бъдат плътни или пухкави, като избледнели глухарчета. Цветовата палитра е доминирана от виолетови, сини, розови цветове. Листата са дълги, тесни, с остри краища. Сортовете се делят в зависимост от времето на цъфтеж:

  • Разтворете пъпките в средата или края на май.
  • Цъфти в края на юни.
  • Цъфтежът започва в началото на юли.

Многоцветни цветя

Лукът цъфти за около 40-50 дни, след което съцветието започва да изсъхва. Това се използва активно от феновете на съставянето на композиции от сухи цветя. При повечето видове алиум листата остават дълго време зелени, не могат да се режат заедно с цветята. Те са проводник - с помощта на слънчева светлина и оплождане луковицата натрупва запас от хранителни вещества за зимуване.

Как да отглеждаме цвете за цветно легло?

При засаждането на цветни лехи е необходимо да се вземе предвид времето на цъфтеж. Ако декоративният лук принадлежи към сортове, които се характеризират с ранен цъфтеж, тогава луковиците се засаждат на открито през есента, преди настъпването на студеното време. Земята трябва да бъде изкопана и да се прилагат сложни торове. Големите крушки се задълбочават с 25 см, 10-15 см са достатъчни за малките.

Съвети! За да се предотврати гниенето на посадъчния материал, към почвата може да се добави речен пясък.

Късно цъфтящите сортове лук изискват засаждане през пролетта, когато средната температура на въздуха е 10-12 ° C. Разстоянието между крушките зависи от размера: за големи отнема около половин метър, малките се чувстват добре на 25-35 см една от друга. Цветята на алиум ще бъдат по-ярки, а самото растение силно, ако добавите малко органичен тор в почвата.

Декоративен лък алиум

За да възпроизвеждат алиум, градинарите използват следните методи.

  1. С помощта на семена. Семената се засяват в канали, поръсват се с пръст, навлажняват се минерални торове, които се прилагат в половината от препоръчаната за грижа доза. След месец се образуват луковици, които ще растат дълго време. Декоративният лук, получен от семето, ще цъфти след пет години.
  2. С помощта на крушката. С помощта на лекарства за стимулиране на образуването на корени, луковите съцветия се вкореняват.
  3. Деца. На третата година от живота крушката започва да образува деца.Малкият лук е прикрепен към майката и когато ги отделяте, внимавайте да не повредите корените.

 луковици от алиум

Съвети! Не пренебрегвайте мулчирането. Покриването на почвата с игли, нарязана слама или зеленина ще помогне за борба с плевелите и ще предпази луковиците от студено прекъсване.

Изкопаните луковици се дезинфекцират със слаб разтвор на калиев перманганат. След това се сушат и съхраняват при стайна температура в тъмна стая. Градинарите могат да оставят луковиците с бебетата си в земята през зимата, ако районът се характеризира с топли, сухи зими. В такива случаи мулчирането е задължително при напускане.

Малко грижи няма да навреди

Грижата за allium на открито не изисква много време или усилия. Крушката е изложена на риск от различни гниене, когато почвата е прекомерно влажна. Декоративният лук се полива на малки порции след залез слънце. Обикновено има достатъчно влага за дълго време след обилни дъждове.

Съвети! Някои градинари поливат цветето след като земната кома е напълно суха. Дори ако лукът е изпуснал листата малко, не трябва да се притеснявате. След овлажняване тургорът бързо се възобновява.

Allium се подхранва три пъти през сезона на цъфтеж със сложни торове. Те трябва да бъдат доминирани от калий и фосфор. Торовете се прилагат в корена:

  • при засаждане на бебета и луковици;
  • когато декоративният лук увеличава листната маса;
  • след цъфтежа.

Алиум растение

За да предотвратят появата на болести, градинарите използват метода за нагряване на луковицата при напускане. Загрява се до 45 ° C за около осем часа. Процедурата ще бъде по-ефективна, ако използвате насочена въздушна струя. Също така, преди засаждането луковиците могат да бъдат третирани с фунгициден препарат.

Най-опасното заболяване на лука е мана. Възниква при прекомерно поливане, твърде близка близост. Характеризира се със сиви петна по пожълтели листа, липса на цъфтеж с добра грижа. Можете да се справите с болестта, като унищожите болни растения, а оцелелите екземпляри трябва да бъдат третирани с фунгициди.

декоративен лък

Лучената муха и акарите обичат да се установяват на декоративни лъкове. Цветето губи тургора си и на листата се появява паяжина? Вредители са дошли на леглата. Инсектицидите могат да помогнат за справяне с проблема. Обработката се извършва три пъти на интервали от седмица.

Няма ландшафтен дизайнер, който да не използва алиум за своите композиции. Градинарите също експериментират в цветните си лехи. Трябва да знаете, че в зависимост от сорта, растенията могат да бъдат високи (до 80 см) и ниски (около 35 см). Това свойство трябва да се вземе предвид при кацане.

Различните видове рози правят страхотни лукови съседи. Сдвояването на лилави топки с макове или божури е класика. Грижата за тези цветя е приблизително една и съща, което улеснява работата в цветните лехи. И най-важното, изненаданите очи на роднини.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци