Описание на актинидия на храст, засаждане и грижи в открита земя

Съдържание


Актинидията принадлежи към рода на дървесните лиани. Растението все още не е толкова разпространено в градините на руските летни жители. Екзотичната лиана се отличава не само с декоративни качества, но също така дава сочни, сладки плодове, които са от полза за човешкото тяло. Грижите за растенията са от особено значение в ранните етапи на формиране. Актинидия може да се отглежда не само в района на Москва, но и в Сибир.

Плодове от актинидия коломикта

Описание на растението, често срещани видове

Актинидия (Actinidia) е представител на семейство Актинидия от субтропичен климат. Именно южният произход на лозата отдавна е пречка за нейното отглеждане в Русия. Днес има сортове, адаптирани към климата на Московския регион и дори Сибир. Градинарите, разбира се, се възползваха от това и сега актинидията все по-често се среща в дачните парцели на руснаците.

Описание на растението:

 • Издънките на повечето видове лози достигат дължина от няколко метра и трябва да бъдат фиксирани върху опора.
 • Културата принадлежи към двудомни видове - има отделни мъжки и женски екземпляри.
 • Диаметърът на отворените пъпки, в зависимост от сорта, може да бъде от 1,5 до 3 см. Цветовете са аксиларни, главно бели, понякога жълти на цвят.
 • Листата са подредени последователно, прости по форма, с назъбени ръбове.
 • Плодовете на актинидия са продълговати жълто-зелени плодове с дължина до 3 см.

Във всеки сезон листата на растението имат свой собствен цвят. През пролетта имат благороден бронзов нюанс, те стават зелени по-близо до лятото, по време на цъфтежа, върховете на листата първо побеляват, а след това стават пурпурни. Актинидия цъфти през май или юни (в зависимост от региона). Благодарение на разнообразието от видове и сортове, всеки може да избере лоза, за да украси градината си, воден от собствените си предпочитания.

Актинидия коломикта

Актинидия коломикта

Родината на актинидия коломикт е Далечният Изток. Тук растението може да се намери в дивата природа. Обременените тънки издънки на лианата достигат дължина 7 м, те растат, изкачвайки се до близките дървета. Постепенната промяна в цвета на листата на актинидия коломикт през сезона го прави много декоративен. Този вид се счита за най-зимоустойчивия; коломикта може да расте и да дава плодове във всички региони на Русия. Известни разновидности на тази актинидия:

 • "Вафла";
 • "Гроздов";
 • "Паркова";
 • "Сладка";
 • „Монета“;
 • "Гурме".

Плодовете на този вид узряват през август. Плодовете могат да бъдат сладки или леко кисели на вкус.

Китайска актинидия (актинидия киви)

Китайска актинидия (актинидия киви)

Както подсказва името, този вид актинидия е роден в Китай. Издънките на растението са много дълги (до 8 м), стъблата са червеникави и леко опушени. Листата на тази лоза са кожести, плътни, с размери до 12 см. Плодовете растат до 5 см дължина и също имат опушен. Именно този вид актинидия стана родоначалник на добре познатата култура - киви. Китайската актинидия е пренесена в Нова Зеландия, където е взета като основа за развъдна работа.

Популярни сортове от този вид:

 • „Игумен“;
 • Хейуърд;
 • „Монти“;
 • „Бруно“.

В Русия, киви от актинидия се отглежда главно в Крим и Краснодарски край, но вече се появиха устойчиви на замръзване сортове, които могат да издържат на зимни температури до -30 ° С. Новата селекция също има по-кратък период на зреене.

Actinidia argut

Actinidia argut

Аргут актинидия се нарича още остра. Багажникът му нараства до 25–30 m и се нуждае от надеждна опора. Отгоре е покрита със сиво-кафява кора. Actinidia arguta изглежда много декоративно; в градината често се засажда близо до беседката. Постепенно стръковете на пълзящите се навиват около решетъчните стени, създавайки зелено място за почивка, където е хладно дори и в най-горещото време. Острата актинидия лесно понася студове до -30–40 ° C. Може да се отглежда дори в Сибир, отглеждането е успешно, ако на мястото са засадени както мъжки, така и женски растения. Само в този случай ще се извърши опрашване и плодовете ще бъдат вързани.

Популярни сортове от този вид:

 • „Женева“;
 • Jumbo;
 • Исей;
 • "Ананас";
 • "Kokuwa";
 • „Уейки“.

Плодовете на актинидия аргут са много ароматни. Миришат на ябълки, цветя и ананас. Вкусът на плодовете съдържа нотки на цариградско грозде, ягода, киви.

Млади издънки на актинидия

Най-добрите сортове актинидия за района на Москва и Сибир

Московският регион, подобно на други райони на средната зона, има умерен климат с топло лято и доста студени зими. Климатичните условия на Сибир са още по-тежки. Тук са подходящи за засаждане само сортове, адаптирани към местното време. От всички видове студените зими се понасят най-много от актинидия коломикта, която може да расте без подслон. Отглеждането на закрито се препоръчва за сорта аргут. Именно сортовете актинидия коломикта се отглеждат най-често в условията на Московския регион и Сибир.

Актинидия Ленинградская

Актинидия "Ленинградская"

Actinidia "Leningradskaya" се отнася до разнообразие от коломикта. Сортът има среден период на зреене, плодовете узряват до средата на август. Средното тегло на плодовете е 4 g, формата е цилиндрична с малка депресия в основата. Плодовете често са зелени на цвят. Те съдържат голям брой семенни камери.

Плодовете имат сладък вкус с лека киселост. Ароматът напомня миризмата на ананас. Сортът се счита за едрия плод. Лиана лесно понася замръзване до -40 ° С. На мястото са засадени най-малко 3-4 екземпляра от мъжки и женски пол. Засадено само растение няма да даде плод.

Актинидия сувенир

Актинидия "Сувенир"

Лиана принадлежи към късно узряващите сортове. Овалното зрънце има вкус на смокиня. Плодовете са големи, могат да достигнат тегло от 8 г. Отгоре плодовете са покрити с червеникаво-зеленикава кожа. Растението принадлежи към хибридите, перфектно понася зимуването в средната лента и на север.

"Сувенир" се получава в резултат на кръстосване на сортове аргут и лилаво. Плодът има сладка бонбонена миризма и червен нюанс на пулпа. Бушът е мощен, с удължени листа. Разсадът може да бъде закупен в няколко разсадника в близост до Москва.

Актинидия "Сврака"

Сортът принадлежи към сорта Kolomikt, е включен в Държавния регистър, както се препоръчва за засаждане във всички региони. Размерът на храста е среден. Лозата има зелени издънки със средна дебелина, покрити с тъмнозелени гладки листа. Сортът има средно време на зреене, изисква засаждане на няколко растения за кръстосано опрашване.

Лиана почти не се влияе от болести и вредители, което се счита за нейно предимство. Показателите за зимна издръжливост са средни. Плодовете узряват през август. Средното тегло на горските плодове е 2,5 g, отгоре те са покрити със сивкаво-зелена кожа. Пулпът има сладко-кисел вкус и деликатна текстура, мирише на ябълки.

Актинидия "Ела"

Сортът принадлежи към разновидност коломикта, отличава се със средно ранния си период на узряване. Бушът е със среден размер, разклонението е умерено. Зрелите издънки стават червеникаво-кафяви. Листата са гладки, дълги до 10 см, с назъбен ръб.

Максималното тегло на плодовете е 5,8 г. Плодовете имат удължена цилиндрична форма, месото им е сочно, със сладко-кисел вкус. Лиана не е засегната от болести и вредители. Ела е включена в Държавния регистър на Русия. Сортът има добра зимна издръжливост. Плодовете са склонни да се отделят, поради което се нуждаят от своевременно събиране.

Актинидия "Монета"

Средно узряващ сорт, регистриран в държавния регистър. Лиана се отличава с умерени темпове на растеж и среден размер. Издънките - къдрави, без мъх. Листата са средни по размер, тъмнозелени, гладки. Сортът почти не се уврежда от измръзване.

"Монета" изисква кръстосано опрашване. Средното тегло на плодовете е около 3 г. Плодовете имат овална форма и маслинен цвят. Вкусът на пулпата е сладко-кисел, има лек аромат на ананас. Сортът се препоръчва за отглеждане в цяла Русия.

Засаждане и заминаване

В случай на актинидия, засаждането и грижите в Московска област и Сибир ще дадат положителен резултат, ако изберете правилното място и разсад, а след това редовно премахвайте вниманието към растението. Младите лози изискват специални грижи. На едно място едно растение може да съществува повече от 50 години, в средна възраст трансплантацията е разрушителна за него.

Избор на сайт, подготовка на сайта

Първоначално трябва да изберете слънчева зона, за предпочитане с ориентация на изток. Можете да засадите актинидия близо до стената на къщата, но структурата трябва да бъде надеждна, за да може в бъдеще да издържи значителното тегло на обраслите издънки. Корените на актинидия могат да увредят основата, така че тя се засажда на разстояние най-малко 60 см от стената на къщата.

Трябва да има няколко женски растения на мъжки. Това правило може да бъде пренебрегнато, ако растението е засадено само с декоративна цел. При засаждането на няколко разсада се наблюдава интервал от 1,5-1,8 м. Почвата трябва да е лека, рохкава, добре дренирана, с неутрална или леко кисела реакция. Ако мястото има глинеста почва, при засаждане в ямата се добавя едър пясък.

Препоръчително е да се изкопае площта, отредена за актинидия с едновременно въвеждане на органични и минерални торове няколко месеца преди засаждането. Това ще бъде ключът към успешното развитие на лозите за много години напред. Актинидия се засажда в откритата земя на средната ивица в началото на април.

Разсад на актинидия

Засаждане на разсад

Ямата за засаждане се приготвя през есента, тя трябва да е с размер 50х50х50 см.

Преди засаждането на дъното се полага дренажен слой от натрошен камък, експандирана глина, счупена тухла. Плодородна почва се поставя отгоре на дренажа с добавяне на:

 • компост (3-4 кг);
 • пепел (литрова кутия);
 • суперфосфат (40-50 g).

Когато засаждате няколко екземпляра на открито, можете да изкопаете не отделни дупки, а изкоп. Изкуствен хълм е изграден върху равна площ, за да се предотврати застоя на вода. Кореновата шийка на храста трябва да излиза на няколко сантиметра над повърхността на почвата. След засаждането разсадът обилно се полива и мулчира с нарязана трева, дървени стърготини или торф.

Отглеждане на актинидия

По-нататъшни грижи

Грижите за актинидия се свеждат до стандартите на агротехническите мерки. Нуждаете се навреме:

 • поливане;
 • нанесете тор;
 • направете резитба;
 • разхлабете почвата.

Разхлабването трябва да се извършва внимателно, тъй като кореновата система на лозата е повърхностна. За първа година или две почвата в околостебловия кръг трябва да се плеви от плевели; възрастното растение не се нуждае от плевене. Подслон за зимата се организира само за млади разсад.

Поливането не трябва да е твърде обилно, но редовното, суша на тропически гост е противопоказано. Мулчирането се извършва, тъй като материалът за мулчиране е унищожен. Мулчът перфектно предпазва корените от изсушаване, тъй като предотвратява твърде бързото изпаряване на влагата. В горещината растението ще хареса напоително напояване.

От торовете е по-добре да се даде предпочитание на органичната материя. Достатъчно е да копаете земята веднъж годишно в близкия ствол кръг, като внасяте 2 кофи хумус. Може да се използват и пилешки изхвърляния, но торът трябва да е слабо концентриран. Предварително се приготвя запарка от 500 г изпражнения на 10 литра вода. Полученият концентрат се разрежда в съотношение 1:10 преди добавяне.

Преди цъфтежа можете да прахте земята под пепелта от лиана и да хвърлите почвата добре.Актинидията се подрязва ежегодно през пролетта и есента, когато няма активно движение на сокове. Едновременно с отстраняването на ненужни и повредени издънки, останалите стъбла се фиксират върху опората, което им дава необходимата посока.

Правилният подбор на сорта актинидия и грижата за разсада след засаждането със сигурност ще дадат очаквания резултат. Ще бъде възможно не само да се възхищаваме на буйното зелено на пълзящото растение, но и да събираме от него здрави плодове, наситени с витамини и ценни минерали. Едно растение за възрастни на практика не е проблем.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци