Как да отглеждате невенчета от семена и кога да ги засадите?

Съдържание

За градинарите отглеждането на невенчета от семена не е само един от начините за декориране на лоджии или оранжерии. Много хора използват растенията за получаване на лечебни суровини, чийто редовен прием помага при различни заболявания. И за да получите подправката (имеретски шафран), се създават плантации в индустриален мащаб. Тези цветя са надарени със способността да отблъскват вредителите от засаждането и да дезодорират въздуха в помещенията.

отглеждане на цветя

Как да изберем вашия сорт?

Изглежда, че невенчета (черни бръсначи) са засадени у нас от незапомнени времена. Всъщност семената им плаваха до Европа на същите кораби като картофи и тютюн. Цветята се срещат в естественото им местообитание почти в целия американски континент. Дори и визуално е лесно да се определи, че невенците принадлежат към семейство Астрови. В зависимост от вида, листата на растението са богати на тъмнозелени или светлозелени цветове, те могат да бъдат разположени на стъблото отделно или един срещу друг.

Съвети! Когато засаждате семена, струва си да използвате няколко сорта цветя. Основното е, че те са с еднакъв размер. Закърнелите екземпляри няма да получават достатъчно слънчева светлина в сянката на високите съседи.

растящи семена

Плътните ароматни съцветия имат цялата палитра от златисти есенни цветове: червено, оранжево, кафяво, жълто, кехлибар. Когато комбинацията от нюанси е толкова разнообразна, е трудно да се намерят подобни цветя в саксия. За отглеждане в оранжерии градинарите използват няколко основни вида невен:

 1. Изправена. Трудно е да се повярва, но височината на растение с добри грижи може да достигне 1,5 м. В резултат на отглеждането на няколко разсад наведнъж се получава гигантски храст с огромни двойни цветя.
 2. Отхвърлени. Полуметровите растения са гъсто покрити с ярки двойни съцветия с преобладаване на жълти и оранжеви нюанси. Тя се различава от другите видове по дългия цъфтеж преди настъпването на първата слана.
 3. Тънколистна. Когато погледнете това ниско (около 35 см) растение отдалече, изглежда, че върху него е удобно разположено голямо ято пеперуди. Тънките грациозни венчелистчета много приличат на крилата си.

Природата е надарила невенчета със способността за бързо опрашване. Сортовите характеристики на оригиналното растение практически не са запазени. Всички растящи цветя са хибриди - нови екземпляри с непредсказуем цвят ще поникнат от семената, събрани през есента през пролетта. Когато един градинар няма търпение да стане развъдчик, да измисли новия си хибрид, тогава черните бръсначи ще станат плодороден материал за експерименти.

Какво харесват слънчевите цветя?

Невенчетата се чувстват чудесно на закрито, но отглеждането има свои собствени характеристики. Най-важното е да осигурите на растението слънчева светлина. Без него закърнелите храсти с лош цъфтеж растат дори от висококачествени разсад. За засаждане са подходящи балкони и лоджии с южна ориентация, а оранжериите трябва да бъдат отворени за няколко часа следобед.

отглеждане на цветя

Съвети! Когато е възможно, трябва да изнесете саксии и саксии на открито. Това ще помогне да се избегнат някои заболявания, ще даде възможност на кореновата система да се засили.

Невенът непоколебимо понася течения, но не и при обилно поливане. Необходимо е да се полива растението с пълно насищане на земната кома, но само когато няколко горни сантиметра от почвата изсъхнат. Вечерните или сутрешните часове са подходящи за водни процедури. Когато един забравителен градинар не си спомня за поливането, паякът веднага се сеща за невен, който не е лесно да се отстрани от храстите.

За отглеждане в саксии за цветя можете да си купите универсална почва и да добавите малко калциниран пясък, за да стане ронлив. Оранжериите и оранжериите изискват много земя, така че градинарите подготвят почвата със следния състав:

 • пясък;
 • копка земя;
 • долен торф;
 • хумус.

Основната отправна точка трябва да бъде показателят за киселинност на почвата. Средните стойности са най-благоприятни за черните бръснения. Влакнестата коренова система на растенията ще се развие слабо в гъста среда - необходимо е да се смила добре почвата, да се насити с въздух. Предпоставка за правилното засаждане на семена е дебел слой експандирана глина на дъното на саксиите или под цветните лехи на оранжериите.

Какво трябва да знаете за правилното засяване?

За закрити оранжерии е характерно засяването на семена по-рано, отколкото се изисква от откритата почва. Кога да засадите невен със семена, времето и сезонът ще ви кажат. Невенът кълнове няма да понася студено щракане до + 2 ° C. При ниски температури покълването се влошава, а разсадът е слаб, неподходящ за отглеждане. Ако термометърът в оранжерията показва 15-18 ° C, а синоптиците не прогнозират настъпването на слана, тогава можете да започнете работа по засаждане.

Цветни семена

В оранжерия можете да засадите семена директно върху лехите. Почвата трябва да бъде разхлабена и умерено навлажнена. Ако не е осигурена мотика, тогава семената се засаждат на разстояние 5-7 см едно от друго. Дълбочината на засаждане не трябва да бъде повече от 1 см, при прекомерно задълбочаване вероятността от гниене на посадъчния материал се увеличава. Плитките семена са изложени на риск от измиване.

Съвети! Можете да изберете малко легло в оранжерията и да засеете купчинки от невенчета под филма. След образуването на три листа на стъблото, силните разсад трябва да бъдат нарязани на постоянни места.

Цветни кълнове

Много градинари украсяват своите парцели, като засаждат цветя в саксии. Такива преносими цветни лехи могат да бъдат поставени в близост до зони за отдих, басейни, както и на лоджии и балкони. Когато е необходимо ранно цъфтеж (април или началото на май), семената започват да се засаждат в края на януари или началото на февруари.

Дезинфекцираните кутии за засаждане се пълнят с подготвена почва и на повърхността му се извеждат плитки успоредни канали с шпатула на разстояние 2-3 см. Семената се засаждат на разстояние няколко сантиметра, всяка се поръсва с малка щипка пръст и се навлажнява със спрей бутилка.

Семейство Астрови

По-нататъшният алгоритъм на действие е същият като при отглеждането на всички разсад от растения от семейство Астрови:

 • Кутиите са покрити със стъкло и се оставят на топло (22-25 ° C) място за няколко дни. Стъклото се отстранява периодично и се отстранява конденз, за ​​да се избегне гниене на кълновете.
 • След като изчакате първия зелен растеж, чашата се изважда напълно и кутиите се прехвърлят на по-светло и по-хладно място.
 • Когато се появят три силни листа, разсадът трябва да се гмурка. Засаждането може да се извърши директно в саксии и саксии.

Някои градинари не извършват гмуркане поради непретенциозността на черните бръсначи. Експертите съветват да не пренебрегвате тази процедура - разсадът ще расте здрава коренова система в свободно пространство, а растението ще се окаже по-мощно и високо. Освен това в непосредствена близост се увеличава вероятността от гъбични заболявания.

отглеждане на цветя

Малко за грижите за ароматните цветя

Невенът се нуждае от постоянно подаване на чист въздух към кореновата система, така че редовното плевене и разрохкване ще бъде ключът към успешното отглеждане. Процедурата може да се комбинира с отстраняване на повредени или изсушаване на части от храста. Също така е важно да се провери за болести и вредители. Често тези превантивни мерки помагат да се запази насажденията непокътнати.

Съвети! Навременното отстраняване на изсъхналите съцветия има благоприятен ефект върху продължителността на цъфтежа. Освен това тя става по-изобилна.

Чернобривците са изключително неизискващи за подхранване, но засаждането на растения в оранжерии без тях е обречено на неуспех. Оранжерийните цветя се нуждаят от редовно прилагане на сложни торове месечно, а саксийните разсад - седмично. Не се препоръчва използването на торове с голямо количество азот: невенът ще увеличи зелената маса, а цъфтежът ще стане оскъден и ще спре изобщо. Същият резултат ще се получи и при органично хранене.

цветя в градината

Изтръпващият сладникав аромат на тези цветя привлича хората и плаши вредните насекоми. Но той също ще бъде безсилен при неправилна грижа за растението, което може да атакува:

 1. Паяк акара. Тънките паяжини между листата се появяват, когато земната кома изсъхва редовно. Използването на инсектициди ще помогне за борба с вредителя след няколко пръскания.
 2. «Черен крак". Той засяга незрелите растения, те изгниват в основата на корена. Повредените растения се отстраняват, оцелелите се третират с фунгициди с широк спектър на действие.
 3. Гниене, причинено от патогенни гъбички. Те възникват при засаждане отблизо в условия на замърсена почва. Разреждането на растенията с последваща обработка с фунгициди ще помогне.

Ярките храсти от невенчета ще украсят всяка оранжерия или балкон. Градинарите обичат да ги засаждат с петунии, щрихи и ароматизиран тютюн. Фитонцидите, които насищат заобикалящото пространство на растението, оказват лечебен ефект върху човешкото тяло. А домакините използват части от цветя, за да приготвят ориенталски ястия и невероятни бисквитки.

Алкохолните тинктури и водните отвари и запарки се правят от изсушени съцветия. Когато се използват редовно, нивото на захарта намалява, нервната възбудимост намалява, тялото се отървава от паразити. Използването на изсушени съцветия има благоприятен ефект върху състоянието на ретината, повишава зрителната острота. Което несъмнено ще ви е полезно, когато наблюдавате красиви невенчета.

Добави коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван.

Цветя

Дървета

Зеленчуци